Main menu

header

812 4 3de Călin Popa şi Florica Pintea

Oricât ar suna de paradoxal, un deodorant realizat din cristalele transpirației este o idee nouă, care a atras atenția rapid unor mari branduri de cosmetice și care promite să schimbe din temelii felul în care oamenii se protejează de mirosul neplăcut.

Contestare masivă a formulelor cu săruri de aluminiu

Cercetătorii de la Virginia Tech, din SUA, afirmă că au pus la punct o metodă de a obține deodorant complet natural din cristalele transpirației umane, notează „Daily Mail”. În general, antiperspirantele care se comercializează în prezent blochează micile orificii de la suprafața pielii, în așa fel încât acestea nu mai lase lichidul care ajută organismul să se răcească să ajungă la suprafață. În același timp, aceste produse nu opresc procesul, ci doar maschează mirosul. Pentru a bloca orificiile, se folosesc săruri de aluminiu, care, pe cât sunt de eficiente, pe atât de iritante sunt considerate pentru piele, căreia îi afectează nivelul de hidratare. În plus, aceste săruri au ridicat numeroase semnale de alarmă din perspectiva potențialului de a genera cancer, întrucât sunt absorbite în zona sensibilă de la subraț. Deși experții de la Centrul pentru Cancer al Marii Britanii au dat asigurări că nu este demonstrat acest risc, valul din opinia publică nu s-a oprit. În aceste condiții, cercetătorii încearcă să elaboreze formule inofensive de deodorante.

Combatere eficientă fără efecte secundare

Observând că uscarea transpirației generează un strat de mici cristale, expertul Jonathan Boreyko a încercat să imagineze o modalitate de a realiza un deodorant din acest tip de săruri complet naturale - sodiu, calciu, potasiu. Realizând în condiții de laborator întregul proces prin care este împinsă la suprafața pielii transpirația, cercetătorul a plasat la capătul canalelor un compus ce absoarbe apa, ceea ce a determinat o acumulare de săruri la suprafață, care a „sigilat” orificiie de ieșire a lichidului. „Deși experimentul nostru a fost artificial, fenomenul este aplicabil pentru canalele naturale de elibarere a transpirației”, detaliază Boreyko. Cu alte cuvinte, descoperirea face posibilă comba- terea eficientă a transpirației fără efecte secundare, cu ajutorul… transpirației.

„Conceptul care stă la baza acestei idei este foarte interesant, foarte simplu și natural. E surprinzător că nu ne-am gândit la asta până acum“ (Justine Hextall, dermatolog, Tarrant Street Clinic, Sussex)

Gel natural şi plasturi adezivi

Potrivit lui Boreyko, deodorantele viitorului vor conține un gel care poate extrage apa din transpirație, lăsând în urmă stratul de minerale care acoperă orificiile și astfel previn în mod natural scurgeri viitoare. O altă formulă ar putea fi plasturii adezivi, care să acționeze în același mod. În ceea ce privește compoziția gelului, specialiștii analizează în prezent proprietățile mierii, zahărului sub formă de caramel și a unor tipuri de nectar care să aibă proprietatea de a extrage apa de la subraț. Cercetarea a fost finanțată de Procter & Gamble, companie aflată în căutarea unei formule naturale de antiperspirant. „Un astfel de produs s-ar putea dovedi ideal pentru persoanele cu piele sensibilă, care suferă de eczeme sau de alte afecțiuni ale pielii, de cei care transpiră abundent și i-ar liniști pe cei care se tem că folosirea deodorantelor convenționale le-ar putea afecta sănătatea”, consideră dermatologul David Fenton, din Londra.