Main menu

header

815 4 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Cu câteva excepții notabile, stilurile nepieritoare, romantice, anul 2021 vine cu tendințe de aranjare a părului care depășesc frontiere și ideea că părul este doar o podoabă, ridicându-l mai mult ca oricând la standardul de mesaj și declarație de personalitate.

„Părul de vacanță”: blond caramel

Chiar dacă fiecare sezon vine cu mici schimbări pe direcția tendințelor de aranjare a părului, marile trenduri se stabilesc la sfârșitul fiecărui an pentru cel următor. Dacă în 2020 s-au purtat mult împletiturile și florile naturale, alături de bobul simplu, ușor de menținut, pentru 2021, stiliștii anunță deopotrivă șuvițe romantice și tunsori futuriste. De pildă, eternul blond, care în fiecare an înregistrează reinterpretări și care în ultima vreme a fost ba platinat, à la Marilyn Monroe, ba în nuanța mierii, devine în noul an caramel. Este așa-numitul „păr de vacanță”. „Nuanțele principale au devenit mai sofisticate, mai rafinate și mai elaborate. În stylingul anului 2021 va fi vorba mai degrabă despre iscusința în dispunerea culorii și despre capacitatea specialistului de a crea pe nuanța caramel puncte de luminozitate și acel aspect al părului pe care îl obține cine merge în vacanță în locuri exotice”, detaliază Travis Balcke, stilist al celebrităților, care aranjează, printre altele, părul modelului Lara Worthington.

Șuvițele revin în forță

815 4 2După o lungă perioadă în care tunsorile au mizat pe tăietura dreaptă, care trimitea cu gândul la personaje SF, și pe bretonul „streașină”, tendințele pentru 2021 readuc în prim-plan șuvițele. Cu capacitatea lor de a face părul să arate mai bogat, versatile și aplicabile mai multor lungimi ale părului și tuturor tipurilor de podoabă capilară, șuvițele, scurte sau lungi, readuc nostalgia anilor 1990, manifestată și în fashion, de altfel, îmbrăcând trăsături faciale de toate vârstele într-un fel simplu și fermecător. „Trendul este spre mișcare și senzația de fluid în aranjarea părului. Ne îndreptăm în 2021 spre un alt tip de realizare a șuvițelor, care sunt mai subtile și orientate spre obținerea unui look cât mai natural”, detaliază Balcke.

Mullet în variante rafinate

815 4 3Tunsoarea mullet, care implică frizură și scurtă, și lungă, este cunoscută și ca „afaceri în față, petrecere în spate”. Modelul, derivat din stilul shag, eternizat, practic, în toate variațiunile sale, din anii 1980-1990, a revenit în prim-plan și este popularizat de staruri precum Rihanna sau vedeta K-pop G-Dragon. Potrivit stiliștilor, există mai multe motive pentru renașterea acestui stil, printre care se numără amintita nostalgie pentru era pop sau tendința către modele din ce în ce mai șocante. Anul 2021 vine cu o serie de modificări ale acestei tunsori. „Stilul încă se menține, dată fiind în primul rând versatilitatea sa. Tunsoarea se poate stiliza foarte mult, astfel încât să facă pe oricine să arate și sofisticat, și rebel în același timp”, este de părere hairstylistul australian Emily Olsson.

Pixie foarte scurt, cu mesajul „Nu-mi pasă”

Nenumăratele variațiuni pe tema tunsorii pixie se vor coagula în anul 2021 în jurul ideii de foarte scurt. Practic, versatilul stil care implică o formulă minunată pentru părul foarte subțire, pentru trăsăturile delicate sau trecute de o anumită vârstă și pentru orice nuanță a părului, poate fi asimetric, modern sau retro, ondulat sau drept, dar întotdeauna se traduce printr-o revitalizare a aspectului părului. Variantele de ultimă oră sunt foarte apropiate de scalp și au șuvițele bine definite. „Văd din ce în ce mai multe persoane care apelează la această tunsoare, ce transmite mesajul «nu-mi pasă ce crede lumea»”, argumentează Olson.

Textură naturală, pentru mentenanță simplificată

815 4 4Una dintre tendințele ultimilor ani, ce va intra „pe ușa din față” în anul 2021, va fi stilul natural de aranjare a părului. Accentuat de nevoia de a se rări vizitele la saloanele de înfrumusețare până la ieșirea lumii din criza sanitară, acest tip de aranjare a părului implică în principal o îngrijire foarte atentă a podoabei capilare, care să-și poată astfel păstra textura naturală. „Acesta este un trend care are în centru ideea ca o persoană să se accepte exact așa cum este, cu părul disciplinat sau nu, bogat sau nu. De pildă, cei care au părul ondulat tind să accentueze asta în styling, mai degrabă decât să încerce să-și întindă părul”, detaliază Balcke. Pe de altă parte, potrivit stiliștilor, această tendință este și o manifestare a dorinței ca aranjarea părului să nu fie foarte complicată, permițând nu doar respectarea condițiilor de restricții de mobilitate, ci și mai puține produse cosmetice aplicate pe păr și scalp. „Stiliștii se adaptează la dorința clienților de a-și îngriji cât mai bine părul și au menirea de a-i sfătui ce să folosească pentru un scalp cât mai sănătos, care să facă părul cât mai frumos”, adaugă Balcke.

Individualizare prin culoare

815 4 5Un alt trend masiv în hairstyling pentru anul 2021 este pe direcția exprimării spiritului aventurier prin intermediul culorii părului. După „infuzia” de verde și albastru din ultimii ani, a venit rândul combinațiilor și mai îndrăznețe, care să implice roz, mov, straturi subtile sau mai evidente, dar în culori care să realizeze un tip de curcubeu, ca o declarație de nonconformism. „Oamenii se simt mult mai încrezători să experimenteze cu nuanțe îndrăznețe, în funcție de individualitate și de stil de exprimare, și mai puțin de inspirație din linii generale sau de la alții. Mulți apelează la culori vii, provenite în general din vopseaua semipermanentă, ceea ce arată că se experimentează în continuare cu acest trend”, arată Balcke.

„Unul dintre elementele cele mai importante pentru viitorul apropiat al hairstylingului este intrarea în domeniu a tehnologiei, care va aduce schimbări majore în 2021“ (Issac Yu, hairstylist, California)

Accesorii mari, strălucitoare, epatante

815 4 6Lunga domnie a tunsorilor bob a lăsat în plan secund accesoriile pentru păr, doar eșarfele și micile agrafe reușind să reziste într-o mare de tunsori lejere. Anul 2021 vine cu o schimbare majoră pe această direcție, readucând în prim-plan accesoriile mari, strălucitoare, care epatează și pun în valoare coafura. Potrivit specialiștilor, acest trend se datorează îmbunătățirii ofertei pe această direcție, care nu mai include aproape exclusiv celebrele agrafe din plastic și stimulează folosirea pieselor din argint sau din bambus și a clamelor cu pietre semiprețioase, eventual încrustate cu logo-uri celebre.