Main menu

header

823 5 1de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Stresul este, fără doar și poate, boala secolului, aspect demonstrat de cele mai mari studii. Zilnic ne confruntăm cu probleme și situații incomode care ne consumă, iar corpul nostru este afectat. Pielea este unul dintre organele cele mai expuse factorilor externi dăunători, cum ar fi stresul și oboseala, iar, în timp, țesutul suferă modificări majore. Anca Stanciu, medic dermatolog la clinica Dr. Leventer Centre, ne-a vorbit despre impactul pe care stresul zilnic îl are asupra pielii, despre cum putem lupta cu efectele generate și cum să ne menținem sănătoși pe termen lung.

„Vindecarea rănilor este mai lentă la persoanele fumătoare”

- Cât de importanți sunt factorii externi pentru sănătatea pielii noastre?

- Pielea este cel mai mare organ al nostru şi este expus în permanenţă factorilor externi. Cei mai cunoscuți sunt soarele, frigul, vântul, fumatul şi poluarea. Efectele acestora joacă un rol foarte important în sănătatea pielii şi variaţiile pot fi resimţite prin apariţia afecţiunilor cutanate sau prin agravarea celor existente. Fotoîmbătrânirea este un proces complex ce constă în îmbătrânirea prematură a pielii, ca rezultat al expunerii la soare şi la radiaţiile UV, ce se manifestă prin apariţia de pete pigmentare, riduri fine şi modificări de textură a pielii. Pe lângă acestea, soarele joacă un rol esenţial în apariţia carcinoamelor cutanate. Fumatul accelerează îmbătrânirea pielii prin afectarea fibrelor elastice şi de colagen, dar şi prin efectul de constricţie a vaselor de sânge, rezultând un aport scăzut de sânge şi oxigen la nivelul ţesuturilor. Anumite afecţiuni dermatologice, precum psoriazis, lupus sau hidrosadenita supurativă sunt agravate de fumat. În plus, vindecarea rănilor este mai lentă şi mai des însoţită de complicaţii la persoanele fumătoare.

- Cum putem susține țesutul să facă faţă factorilor externi dăunători?

- Din păcate, nu îi putem evita pe toţi, însă sunt metode de a contracara efectele lor. Nu vă mai expuneți la soare, utilizați creme ecran solar cu SPF 50+, creme hidratante şi produse cu efect antioxidant, cum ar fi vitaminele C, E, coenzima Q10, precum şi adoptarea unei alimentaţii sănătoase şi renunţarea la fumat. Pe lângă acestea, procedurile dermatologice de tipul tratamentelor cosmetice lunare şi peelingurile chimice pot fi un ajutor suplimentar.

„Ne putem confrunta cu rezistenţa scăzută la infecţii”

823 5 2- Cât de important este stresul pentru sănătatea pielii noastre?

- Stresul face parte din viaţa noastră, fie că este vorba despre familie, serviciu sau despre provocările cotidiene. Corpul uman este clădit pentru a se lupta cu ameninţările. Stresul afectează pielea prin eliberarea de cortizol, hormonul stresului, ce creşte producţia de sebum. Ca urmare, pot apărea erupţii de acnee sau acneea preexistentă se poate agrava sau răspunde mai greu la tratament când suntem stresaţi. Stresul afectează imunitatea, făcând pielea mai sensibilă şi reactivă, ducând la apariţia urticariei, înroşirea pielii şi prurit. În plus, inflamaţia poate fi crescută şi afecţiunile inflamatorii precum psoriazisul, eczemele, dermatita seboreică şi rozaceea se pot agrava. În perioadele stresante, ne putem confrunta cu rezistenţa scăzută la infecţii, vindecarea lentă a rănilor şi o cădere mai accentuată a părului.

- Există un tratament care poate diminua stresul?

- Sunt multe metode prin care putem combate stresul. O alimentaţie sănătoasă, ce are la bază multe alimente integrale, fructe şi legume, trebuie aleasă în locul alimentelor procesate sau bogate în zahăr. S-a dovedit că sportul şi mişcarea, împreună cu meditaţia şi yoga scad nivelul de stres. Menţinerea unei rutine zilnice de îngrijire a pielii, indiferent de cât de obosiţi şi de stresaţi ne simţim, este esenţială. Neglijarea acestora va înrăutăţi problemele cutanate. Dormiţi suficient, pentru că, în timpul somnului, organismul se reface. Relaxaţi-vă, citiţi o carte, faceţi o baie caldă, un masaj sau exerciţii de respiraţie. Dacă aceste metode nu sunt suficiente, căutaţi ajutorul unui specialist - terapeut sau psiholog - pentru a vă ajuta să găsiţi cele mai bune metode de a face faţă stresului.

„Utilizați creme cu retinoizi!”

- La fel se întâmplă și în cazul oboselii, strică pielea? Ce se întâmplă, de exemplu, când avem o noapte pierdută?

- În timpul somnului, corpul se vindecă şi se reface. Lipsa de somn, la fel ca şi stresul, afectează structura şi integritatea pielii. Cel mai uşor observăm efectele acute ale lipsei de somn: pleoape umflate, încercănate, piele palidă, uscată, deshidratată. Efectele pe termen lung sunt mai puţin evidente, dar mai importante: vindecarea rănilor, producerea de colagen sunt mai greoaie, la fel și hidratarea cutanată şi textura pielii, prin creşterea nivelului de cortizol. Acesta inhibă funcţia fibroblastelor şi accelerează degradarea fibrelor de colagen şi de elastină, grăbind procesul de îmbătrânire a pielii prin creşterea ridurilor fine, subţierea pielii, pierderea elasticităţii şi inhibarea factorului de creştere. Atunci când nu dormiți suficient, anumite afecţiuni se pot agrava, precum psoriazisul, eczemele, acneea sau alergiile cutanate.

- Cremele sau anumite soluții ajută la eliminarea oboselii, fără somn?

- Există soluții care să remedieze efectele produse de lipsa somnului. Pentru hidratarea pielii folosiți creme hidratante şi apelați la tratamente cosmetice faciale, iar pentru a creşte producerea de colagen, puteți utiliza microneedelingul, lasere fracţionate, radiofrecvenţă şi creme cu retinoizi.

- Cât de greu se recuperează țesutul după o noapte pierdută complet?

- Atât timp cât lipsa de somn nu devine un obicei, putem apela la soluţiile enumerate mai sus pentru a ne reface. Somnul de frumuseţe, însă, este necesar şi nu poate fi înlocuit.

„Fumatul accelerează îmbătrânirea pielii prin afectarea fibrelor elastice şi de colagen, dar şi prin efectul de constricţie a vaselor de sânge, rezultând un aport scăzut de sânge şi de oxigen la nivelul ţesuturilor“

„Persoanele anxioase au tendinţa să-şi atingă faţa des“

- Problemele emoționale, micile depresii, influențează aspectul pielii?

- Ca şi stresul, anxietatea şi depresia influenţează pielea prin producerea unui răspuns pro-inflamator. Acesta duce la slăbirea funcţiei de barieră cutanată. Astfel, ţesutul se irită mai uşor şi se vindecă mai greu. Afecţiunile inflamatorii despre care am discutat mai sus se pot agrava. În plus, când suntem anxioşi sau depresivi, comportamentul se schimbă. Obiceiurile bune, alimentaţia sănătoasă, somnul, exerciţiile fizice, rutina zilnică de îngrijire a pielii, sunt abandonate. Persoanele anxioase au tendinţa să-şi atingă faţa des, astfel că pot apărea sau se pot agrava leziunile de acnee. Toate aceste obiceiuri au un efect negativ asupra pielii.