Main menu

header

824 6 1de Florica Pintea şi Carmen Bădulescu

Atunci când vorbim despre frumuseţe, evident vorbim despre sănătatea tenului. Acesta este, până la urmă, oglinda unei femei, şi este, dacă vreți, cartea ei de vizită. Acum, dacă vorbim despre un ten normal - fără probleme deosebite - lucrurile sunt simple. Nu aveți nevoie de foarte multe trucuri sau produse pretenţioase de îngrijire. Lucrurile se complică însă atunci când este vorba despre un ten delicat.

Diferențele care impun tratamente diferite

Tenul gras este caracterizat de o hiperfuncţiune a glandelor sebacee - seboreea. Atunci când este produsă o cantitate normală de sebum, aceasta se deplasează către suprafaţa pielii prin pori, fără nicio problemă, formând apoi bariera protectoare a pielii. În cazul tenului gras, pe lângă seboree, există o modificare a compoziției sebumului prin creşterea conţinutului de acid oleic. Acest lucru favorizează deschiderea porilor, dând acel aspect de „coajă de portocală”, şi formarea comedoanelor negre şi albe.

Pe de altă parte, tenul uscat are o culoare ştearsă, deseori prezentând şi o descuamare furfuracee (o exfoliere a tegumentului, măruntă, asemănătoare cu făina). La o analiză mai atentă se observă şi mici fisuri liniare. La palpare pielea este fină, subţire, cu elasticitate diminuată (cauzată de insuficienţa de grăsimi din stratul adipos şi de insuficiența de apă din spaţiile intercelulare). Pielea are o sensibilitate mărită, înroşindu-se destul de repede la atingere (deşi nu are toate simptomele unui ten sensibil). Persoanele cu tenul uscat au deseori senzaţii de usturime şi mâncărime, aşa-numita „piele care strânge şi trage”.

Iată câteva măşti pentru ambele tipuri de ten, pe care le puteți prepara cu ușurință acasă.

Pentru tenul gras

Pentru tenul gras se pregăteşte o mască dintr-un albuş, suc de lămâie şi tărâţe de ovăz: se bate spumă albușul, apoi se adaugă treptat o linguriţă cu suc de lămâie şi două linguriţe cu tărâţe de ovăz. Se amestecă totul bine, iar pasta obţinută se întinde pe faţă. După zece minute masca se înmoaie cu o compresă călduţă, apoi se spală cu apă rece. Este foarte indicată şi în cazul pielii cu pori sau ridate.

Tot pentru tenul gras este recomandată și masca cu albuş, miere şi ovăz: două albuşuri, 30 g miere, o lingură cu ulei de migdale se amestecă bine până se obţine o pastă omogenă; după aceea se adaugă două linguri cu făină de ovăz şi se întinde pe faţă; se spală după 20 de minute, la început cu o compresă călduţă, iar după aceea cu una rece. Această mască are o acţiune tonifiantă asupra pielii.

Pentru tenul gras mai puteţi pregăti o mască din făină de ovăz, smântână şi coada-calului: două linguri cu smântână se amestecă cu două linguri cu făină de ovăz şi două linguriţe cu decoct de coada-calului; masca se întinde pe faţă pentru 15-20 de minute, apoi se spală cu decoct de coada-calului sau cu apă minerală. Decoctul de coada-calului se pregăteşte în felul următor: o lingură cu frunze de coada-calului se pune în cinci linguri cu apă fierbinte, se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară.

Tot pentru tenul gras este indicată o mască din făină de ovăz şi un amestec din trei plante: trei linguri cu făină de ovăz, câte o linguriţă cu petale de gălbenele, salvie şi albăstrele. Amestecul se pune în 200 ml apă fierbinte, se acoperă vasul şi se lasă la infuzat. Infuzia călduţă se strecoară şi se pune peste făină. Masca se aplică pe faţă pentru 15-20 de minute, apoi se spală cu infuzia rămasă; după această procedură limpeziţi-vă faţa cu apă rece. Foarte recomandată pentru tenul gras este masca din suc de pepene şi făină de ovăz. Făina de ovăz (două linguri) se amestecă împreună cu o lingură cu suc de pepene; se aplică masca pe faţă pentru 15-20 de minute, apoi se spală cu apă rece şi caldă, alternați.

Pentru tenul uscat

Pentru pielea uscată este indicată o mască din lapte acru şi făină de ovăz: se amestecă o jumătate de pahar cu lapte acru cu o lingură cu făină de ovăz; pasta obţinută se pune între două straturi de tifon şi se aplică pe faţă 15-20 de minute. Se foloseşte pentru eliminarea cearcănelor şi a petelor pigmentate. Pentru tenul uscat este recomandată şi masca din roşii proaspete şi făină de ovăz: două linguri cu suc proaspăt de roşii se amestecă bine cu una-două linguri cu făină sau tărâţe de ovăz; pasta obţinută se întinde pe faţă pentru 20 de minute, apoi se spală cu apă rece.

Pentru pielea uscată este recomandată masca din două linguri cu pepene care se amestecă cu o lingură cu făină de ovăz, se adaugă trei-patru picături de ulei de sunătoare (20 g flori şi frunze proaspete de sunătoare, tăiate mărunt se pun în 100 ml ulei vegetal şi se lasă la macerat trei săptămâni). Cel mai bine este ca această mască să fie făcută seara, pentru că soarele şi sunătoarea pot da o pigmentaţie nedorită.

Tenul uscat este unul dintre tipurile de piele care dau mai multe bătăi de cap