de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi
În ultimii ani, s-a observat o creștere a numărului de pacienți, atât femei, cât și bărbați, care apelează la intervențiile chirurgicale pentru a-și îmbunătăți aspectul exterior, important pentru încrederea în propria persoană și o stare de bine accentuată. De exemplu, liftingul de buză superioară corectează imperfecțiunile trăsăturilor faciale, printr-o incizie sub nări sau deasupra buzei. Klara Băncilă (foto), medic specialist chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă la clinica Swiss-Estetix, ne-a vorbit despre ce implică o astfel de operație, ce efecte produce, dacă sunt riscuri și cum se recuperează pacientul.
„Pacienții capătă un aspect mai tânăr”
- De ce se acordă o importanță atât de mare esteticii buzelor?
- Buzele au un rol foarte important pentru oricine în estetica facială, dar, de cele mai multe ori, avem nevoie de mici ajustări pentru a obține acel aspect perfect simetric, mai plin și mai senzual al acestora. O soluție optimă și definitivă în corectarea micilor imperfecțiuni este și procedura lip lift (liftingul buzelor). Astfel, inter- venția chirurgicală menționată echilibrează proporționalitatea trăsăturilor faciale printr-o operație la nivelul buzei superioare și al colțurilor gurii, corectând iregularitățile formei și ale conturului. În estetică, chirurgia joacă un rol important, fiind calea prin care poți aduce modificări majore aspectului exterior.
- Cum se realizează liftingul buzei superioare și care este efectul obținut în urma procedurii?
- Liftingul de buză superioară este o procedură chirurgicală cu efect permanent, prin care pacienții capătă un aspect mai tânar, mai plin, al buzei superioare precum și o vizibilitate mai bună a danturii, atunci când se zâmbește larg, ceea ce se traduce printr-un semn caracteristic tinereții.
„Se înlătură țesuturile căzute din jurul gurii”
- În ce constă procedura?
- Liftingul scurtează, practic, distanța prea mare dintre buza superioară și nas, îndepărtând chirurgical o parte din buza superioară care, astfel, se va ridica și va fi pusă în evidență o mai mare porțiune din „zona roșie”. În timpul liftingului de buză superioară, se realizează o incizie fie sub nări, fie chiar deasupra conturului buzei superioare și se scoate excesul cutanat, mărindu-se vizual buza superioară, în principal partea roz colorată a buzei, accen- tuându-se arcul lui Cupidon sau înlăturându-se țesuturile căzute din jurul gurii.
- De ce se deteriorează țesutul buzelor?
- Buzele ating maturitatea în dezvoltare în jurul vârstei de 20 de ani. Odată ce acest proces s-a finalizat, pielea începe să îmbătrânească, buzele își pierd treptat din volum și devin subțiri și aplatizate. De asemenea, sunt şi alți factori care influenţează aspectul pielii, țesutul adipos, musculatura feței, dantura și structura osoasă facială. În estetica buzelor, nu doar volumul lor determină atractivitatea, ci și conturul și forma lor.
„Candidatul nu trebuie să aibă probleme de sănătate”
- Cine apelează la această procedură?
- Pacienții pot fi persoane tinere, care își doresc un aspect definit permanent, care nu mai vor să facă injecții cu fillere pentru ajustarea buzei superioare sau au moștenit genetic o anumită conformație și formă a buzei superioare, și doresc să le schimbe, doamnele de peste 35 de ani, unde țesuturile faciale sunt lăsate, inclusiv buza superioară care coboară mult peste dantură, iar distanța între nări și conturul buzei superioare depășește 11-13 milimetri. De asemenea, pacienții care vor un volum mai mare al buzelor, dar nu prin injectare, pentru că aceasta, peste un anumit nivel, produce aspectul de buză umflată/proiecție în exterior. Un alt obiectiv al pacientului este reprezentat de dorința de a corecta colțurile gurii orientate în jos și a semnelor de îmbătrânire și, bineînțeles, cei care prezintă asimetrii la nivelul buzei superioare sau aceasta este foarte subțire și/sau lungă.
- Ce condiții trebuie să îndeplinească pacientul?
- Candidatul ideal trebuie să îndeplinească anumite condiții: nu are probleme de sănătate, nu există contraindicație pentru anestezie, distanța dintre nări și conturul buzei superioare depășește 11 milimetri.
- Ce analize sunt necesare înainte de intervenție?
- În urma consultului de specialitate, se vor recomanda anumite analize specifice, iar dacă rezultatele acestora sunt în grafic, se programează intervenția. Liftingul de buză superioară se face cu anestezie locală, sedare sau anestezie generală, în funcție de indicațiile medicale ale pacientului sau de preferințe.
„Rezultatul este permanent”
- Efectul este imediat?
- Există mai multe tipuri de tehnici de lifting, de aceea, la consult se evaluează în funcție de conformația buzei și a feței, care este opțiunea cea mai potrivită. Rezultatul acestei intervenții se vede imediat, însă, în orele imediat postoperatorii, apare un edem destul de marcat al zonei, care dispare complet după câteva săptămâni. Așa că, rezultatul final îl vom evalua la șase săptămâni.
- Cât durează operația?
- Intervenția durează între 40 și 60 de minute, iar rezultatul de eversie și de mărire a rozului buzei superioare este unul permanent, precum și micșorarea distanței dintre nări și conturul buzei superioare. Practic, pacientul va avea un aspect mai tânăr al gurii.
„Nu se poate combina în aceeaşi şedinţă cu alte proceduri“
- Se poate combina și cu alte proceduri?
- Este important de menționat că mixul de proceduri la nivelul buzelor în timpul aceleiași intervenții este contraindicat. Deci, nu se poate combina în aceeași ședință cu alte proceduri la nivelul buzelor, fie ele și minim-invazive. Dacă se doresc și intervenții cu acid hialuronic, este recomandat numai după minimum două luni de la operație.
- Ce trebuie să știe pacientul postoperator?
- Pacientul va primi un tratament profilactic cu antibiotic, antiinflamatoare și analgezice pentru a combate durerea și inflamația postoperatorie. Firele se vor înlătura la șapte zile după operație, iar efortul fizic trebuie evitat minimum două săptămâni. De asemenea, în tot acest timp, consumul de alcool și fumatul sunt contraindicate. În schimb, este necesar ca pacienții să consume alimente moi și nu fierbinți, să evite masticația puternică și să își asigure o igienă orală riguroasă, dar delicată. Recomandăm folosirea cremei de arnică timp de 14 zile, pentru a combate echimozele și edemul apărute postoperator.