Main menu

header

833 4 1de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Rinoseptoplastia este o procedură chirurgicală care nu doar ajută la îmbunătățirea estetică a nasului, ci și la rezolvarea problemelor funcționale cu care se confruntă acesta, deviația de sept fiind una dintre ele. Este o intervenție extrem de complicată, pentru că, practic, vizează două proceduri simultan. De aceea, Pascal Dameh, medic specialist în chirurgia plastică și estetică, ne-a vorbit despre ce implică rinoseptoplastia, care este procedura, dacă există contraindicații și cum decurge recuperarea pacientului.

„Se corectează deviația de sept”

- Ce este rinoseptoplastia?

- Rinoseptoplastia reprezintă procedura chirurgicală care presupune două intervenții: rinoplastia care are ca scop îmbunătățirea aspectului estetic al nasului și septoplastia, care rezolvă problemele funcționa- le ale acestuia, respectiv corectarea deviației de sept și îmbunătățirea respirației. Este considerată una dintre cele mai complicate operații ale chirurgiei estetice, deoarece nasul, fiind elementul central al feței, influențează anatomia și unicitatea acesteia. De aceea, în timpul operației, se acordă o mare atenție asupra fiecărei secțiuni a nasului, astfel încât să se potrivească cu toate celalalte trăsături ale feței.

- Cum se efectuează?

- Rinoseptoplastia se realizează sub anestezie generală și durează între una și trei ore, în funcție de necesitățile fiecărui pacient. După ce pacientul este intubat, septul nazal și scheletul nasului sunt modelate cu instrumente speciale. Pot fi folosite două tehnici: deschisă și închisă. Prin tehnica deschisă se realizează o incizie vizibilă postoperator, se efectuează incizii la nivelul columnei, zona ce separă nările. Este necesară în cazurile mai complicate, ce presupun o schimbare anatomică totală a nasului. Acesta poate fi scurtat, micșorat, subțiat și îndreptat, iar vârful nasului, remodelat. În cazul inciziei închise, aceasta se face prin nări, iar cicatricele postoperatorii nu sunt vizibile, însă, câmpul vizual este mult mai îngust, iar procedura devine mai dificilă. Acest tip de intervenție este recomandat atunci când corecția nasului nu este majoră.

„Se elimină congestia nazală”

- Prin ce se deosebeşte de intervenţia clasică?

- Ambele vizează probleme la nivelul nasului, dar cu scopuri diferite. Rinoseptoplastia este procedura chirurgicală prin care îmbunătățim aspectul estetic al nasului, dar eliminăm și congestia nazală, deviația septului care cauzează dureri de cap, secrețiile nazale continue, sângerările nazale prelungite și senzația de oboseală permanentă. O altă problemă generată de deviația de sept este trezirea cu gura uscată, ca semn al faptului că se doarme cu gura deschisă din cauza dificultăților de respirație și a infecțiilor curente ale sinusurilor. Septoplastia poate fi realizată prin procedura închisă, dar și deschisă, alegerea tehnicii fiind influențată de complexitatea afecțiunii. Față de rinoplastia simplă care ne ajută să îmbunătățim aspectul nasului, rinoseptoplastia rezolvă și problemele funcționale ale acestuia.

„Atela va fi scoasă în cinci-șapte zile”

833 4 2- Care sunt avantajele rinoseptoplastiei?

- De cele mai multe ori, modelarea nasului este principalul factor de atracție pentru pacienți, dar beneficiile acestei proceduri sunt multiple. Printre acestea se numără îmbunătățirea aspectului estetic al nasului, schimbarea formei, corecția vârfului nasului, în cazul în care este căzut, are o formă proeminentă (tip bulb) sau este prea ridicat, reducerea nărilor, un somn mai bun, reducerea presiunii sinusurilor, îmbunătățirea respirației, eliminarea sforăitului, a congestiei nazale și redarea încrederii în sine.

- Cum se pregătesc pacienţii înainte de intervenţie?

- Consultația este foarte importantă pentru a stabili istoricul, necesitățile pacientului și așteptările după operație. Este interzisă administrarea medicamentelor care încetinesc procesul de coagulare al sângelui, precum aspirina sau alte medicamente care au în componența lor această substanță, cu două săptămâni înainte și două după operație. Este recomandată evitarea expunerii la soare, să se oprească fumatul cu cel puțin 14 zile înainte de operație, de preferat, să nu se intervină în perioada menstruală și să se întrerupă anticoncepționalele. De asemenea, pacienții să nu bea și să nu mănânce cu cel puțin opt ore înainte de anestezia generală.

- Există contraindicaţii?

- Această procedură chirurgicală trebuie efectuată după oprirea creșterii în adolescență, 16-18 ani, la femei, și 18-20 de ani, la bărbați. Dacă sunt deformări severe ale septului nazal, traume acute, hematom sau abces al septului nazal, este posibil ca operația să fie realizată încă din copilărie. În cazul fumătorilor, există dificultăți în ceea ce privește procesul de vindecare după operație, deoarece nicotina constrânge vasele de sânge, rezultând mai puțin oxigen care ajunge la țesuturile ce sunt în procesul de vindecare. Trebuie evitată expunerea la soare, pentru că îngreunează procesul de cicatrizare și, cel puțin trei luni, nu trebuie purtați ochelarii de soare sau de vedere. De asemenea, în aceeași perioadă, se va dormi doar pe spate și poziția capului trebuie să fie întotdeauna una dreaptă.

- Cum decurge recuperarea?

- Recuperarea nu este una dificilă, așa cum pare. Este vorba mai mult despre disconfort în respirație, din cauza meșelor introduse în nas cu scopul de a împiedica sângerarea. Imediat după operație, pacientul va prezenta umflături și vânătăi la nivelul feței, multe dintre acestea fiind localizate sub ochi, dar se vor vindeca în aproximativ zece zile. Atela va fi scoasă la primul control, în cinci-șapte zile de la intervenţie, timp în care se recomandă odihna.

„În funcție de istoricul fiecărui pacient, se recomandă un anumit set de analize, dar, de obicei, se fac cele de sânge obișnuite, EKG și radiografie a piramidei nazale față și profil, iar în funcție de rezultatul acestora se poate recomanda și un tratament preoperator“

„Pot apărea durere, amorţeală şi hematom“

833 4 3- Ce complicaţii pot apărea în urma rinoseptoplastiei?

- Complicațiile sunt efecte ale reacției fiecărei persoane și ale procesului de vindecare, acestea nefiind sub controlul chirurgului. Din acest motiv, sunt recomandate vizitele la cabinet după operație la intervalele de timp recomandate, ca în cazul în care apar complicații, acestea să fie identificate în timp util și rezolvate. În 70% dintre cazuri, este nevoie de retuș. Rinoplastia este considerată o operație cu riscuri ridicate, în primul rând din cauza predictibilității limitate a rezultatului estetic. Sunt implicate multe tipuri diferite de țesuturi: os, cartilaj, mucoasă, piele, grăsime, fascia, mușchi, nervi, vase, iar reacțiile individuale ale acestora nu sunt întotdeauna sub controlul chirurgului. Mai pot apărea durere și amorțeală, hematom, modificări ale senzațiilor la nivelul pielii, echimoze, defor- mări minore ale formei nasului și chiar nemulțumire față de rezultat.