Main menu

header

843 4 1de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Infiltrațiile cu ozon au rolul de oxigenare și de regenerare tisulară. Potrivit studiilor, acest procedeu s-a dovedit extrem de eficient în tratarea vergeturilor, a acneei, a ridurilor, dar și în cazul rejuvenării faciale. Mihai Pascu (medalion), medic specialist în ozonoterapie şi terapeut chiropractor, la Clinica Eliade, ne-a vorbit despre importanţa infiltraţiilor cu ozon, atât pentru ten, cât şi pentru organism, în ce constă întregul proces şi cărei categorii de pacienţi i se adresează.

„Se administrează sistemic şi local”

- Care sunt beneficiile pe care le aduce ozonul organismului?

- Ozonul administrat în scop medical aduce numeroase beneficii precum creșterea metabolismului energetic al organismului, îmbunătățind, astfel, capacitatea de efort fizic și intelectual, îmbunătățirea circulației și oxigenarea periferică, reducerea proceselor inflamatorii, stimularea mecanismelor naturale de regenerare. În plus, are efect imunomodulator.

- Cum se administrează?

- Administrarea de ozon în scop medical se poate face atât sistemic, cât și local. Varianta sistemică se realizează prin autohemoterapie majoră, autohemoterapie minoră, insuflație rectală și vaginală, precum și saună cu ozon. Cea locală se face prin injectare subcutanată, intramusculară, intraarticulară, bagging (folosindu-se o pungă din plastic pentru a crea o atmosferă ozonată, în vederea sterilizării rănilor de la extremități), cupping, cu ajutorul apei, a uleiurilor sau cremelor ozonate și a cosmeticelor cu uleiuri ozonate.

„Restaurează capacitatea naturală de apărare și de regenerare a organismului”

843 4 2- Care sunt zonele pe care le ajută cel mai mult și de ce această nevoie de ozon?

- Organismul beneficiază de efectele terapeutice ale ozonului atât la nivel general, cât și local, în funcție de modalitatea de administrare. Din cauza stilului de viață actual, caracterizat de stres, excese și carențe, organismul nostru este supus permanent la multipli factori de stres, care ne slăbesc progresiv capacitatea naturală de apărare și de regenerare. Administrarea de ozon are ca efect restaurarea capacității naturale de apărare și de regenerare a organismului, crescând, astfel, rezistența la stresul cronic la care suntem supuși zi de zi.

- Cum se realizează infiltrațiile?

- Infiltrațiile se realizează cu ajutorul unei seringi cu ac foarte fin, care se încarcă cu ozon, de la generatorul medical, în concentrația necesară, conform protocolului stabilit. După dezinfectarea zonei cu apă oxigenată, se realizează infiltrarea ozonului subcutanat, intramuscular sau intraarticular (infiltrarea intraarticulară se realizează în condiții de asepsie (sterilizarea instrumentelor).

„E nevoie de uleiuri şi creme ozonate”

- Cum ajută tenul?

- La nivelul tenului, ozonul îmbunătățește circulația și oxigenarea locală, crește rezistența la acțiunea factorilor patogeni (radicali liberi, radiații UV, vânt, uscăciune, frig etc.) și favorizează regenerarea prin stimularea fibroblaștilor, celulele responsabile cu regenerarea țesuturilor moi. Aceste celule, odată activate, secretă enzime fibrinolitice, cu rol de înlăturare a aderențelor, responsabile de restricțiile de mobilizare și de apariția ridurilor, și cresc producția endogenă de elastină și de acid hialuronic, care măresc fermitatea și elasticitatea tenului.

- Sub ce formă se utilizează ozonul la nivel facial?

- Tratamentele faciale cu ozon se realizează fie cu apă ozonată, uleiuri și creme ozonate, cosmetice, care conțin uleiuri naturale ozonate, fie cu infiltrații locale subcutanate cu ozon.

„Evoluția este condiționată de gradul de severitate al afecțiunii”

- Spuneți-ne un tratament antiîmbătrânire, care implică infiltrațiile cu ozon?

- Orice tratament antiîmbătrânire poate fi asociat cu infiltrații cu ozon. Singura mențiune este că ozonoterapia trebuie făcută în ședințe separate de alte tratamente dermato-cosmetice sau dermato-estetice.

- Dar împotriva eczemelor, a semnelor lăsate de coșuri, erupții cutanate, cum și în cât timp se pot vindeca?

- În general, toate afecțiunile pielii beneficiază de pe urma administrării ozonului. Sunt situații, cum ar fi, de exemplu, psoriazisul, rănile cronice, acneele, când, pe lângă tratamentele locale, se impune și unul sistemic asociat. Evoluția este condiționată de gradul de severitate al afecțiunii și de reactivitatea pacientului. Protocoalele terapeutice recomandă ședințe săptămânale sau bisăptămânale până la remisia manifestărilor, în cure de cinci-zece ședințe, cu pauze sau câte o ședință lunară.

„Vârsta pacientului nu constituie un criteriu de selecție”

- Căror pacienți le este recomandat acest tratament?

- Fiind un tratament de susținere, care se adresează pacientului, nu unei anumite patologii, în principiu, orice persoană obține beneficii de pe urma ozonoterapiei.

- După ce vârstă este recomandat?

- Nu există specificații legate de vârsta pacientului. Atât timp cât nu există efecte adverse în urma administrării corecte a ozonului, vârsta pacientului nu constituie un criteriu de selecție sau de excludere.

„Infecțiile acute ale zonei tratate impun precauție în utilizarea tratamentului”

- Există contraindicații de folosire a infiltrațiilor?

- În afara contraindicațiilor generale de administrare a ozonoterapiei (anemia hemolitică/favismul, hipertiroidismul netratat, criza de HTA, sindroamele hemoragice etc.), infecțiile acute ale zonei tratate sau asocierea cu alte substanțe cosmetice impun precauție în utilizarea infiltrațiilor.

- Ce ar trebui să știe pacienții înainte de tratamentul cu ozon?

- Înainte de a face un tratament cu ozon, pacienții vor trebui să fie informați de către specialist referitor la aspectele legate de aplicarea terapiei, dar și să furnizeze toate datele legate de istoricul medical, pentru a se evalua raportul dintre riscuri și beneficiile utilizării ozonului.

„Infiltrațiile cu ozon au rolul de a îmbunătăți statusul local al țesuturilor și de a favoriza regenerarea“

„Nu se recomandă mai multe operaţiuni antiaging în aceeaşi şedinţă“

- Cu ce alte tratamente se pot asocia infiltrațiile faciale?

- Asocierea cea mai firească ar fi utilizarea cosmeticelor cu uleiuri naturale ozonate între ședințele de infiltrații. În principiu, se pot asocia multe tipuri de tratamente antiaging, cu infiltrațiile cu ozon, dar recomandarea ar fi să nu se efectueze în cadrul aceleiași ședințe și să se respecte indicaţiile medicului ozonoterapeut, care este în măsură să evalueze concret fiecare caz în parte.

„Infiltrațiile se realizează cu ajutorul unei seringi cu ac foarte fin, care se încarcă cu ozon, de la generatorul medical, în concentrația necesară, conform protocolului stabilit“