de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi
Cele mai multe femei oferă o atenţie deosebită tenului, în speranţa că vor încetini apariţia ridurilor. Este un lucru foarte bun, dar nu doar faţa este importantă, ci şi zona gâtului şi a decolteului, predispusă la îmbătrânire. Trecerea timpului, folosirea unor produse cosmetice neadecvate, factorii de mediu, dar şi ignoraţa, produc adevărate ravagii. Cosmeticiana Margareta Mihai , de la Salon VicMar (număr de telefon: 0723.765.676), ne-a vorbit despre importanţa pe care trebuie să o acordăm îngrijirii pielii de pe gât şi ne-a dat câteva trucuri care să ne ajute să-i menţinem tinereţea mult timp.
„Aplicaţi cremă cu factor de protecţie”
- Multe femei ignoră îngrijirea pielii din zona gâtului...
- Foarte rău. Îngrijirea pielii nu trebuie să se oprească la nivelul maxilarului. Adică, nu uitați de gât și decolteu în timpul rutinei zilnice. Această zonă este cea mai sensibilă, iar atunci când pielea începe să se rideze, nici măcar operaţiile estetice nu o mai pot ajuta. Pielea gâtului trebuie să beneficieze de acelaşi tip de îngrijire pe care îl oferim tenului: demachiere, tonifiere, ser şi cremă hidratantă. Încercaţi să îl expuneţi cât mai puţin la soare, iar dacă o faceţi, utilizaţi obligatoriu creme cu factor de protecţie, ape termale, revigorante, sau eşarfe din mătase naturală. Pielea de pe gât vă poate trăda vârsta, dacă nu îi acordaţi aceeaşi importanţă pe care o acordaţi şi tenului. Nu degeaba se spune că: „Dacă vrei să ştii vârsta unei femei, uită-te la gât şi la mâini”.
- În sezonul cald, nu prea avem cum să nu ne expunem la soare. Cum să ne protejăm de razele UV?
- Cu siguranţă, nu mai este o noutate pentru nimeni faptul că trebuie să folosiţi loţiune sau cremă cu factor de protecţie pentru faţă, indiferent de sezon. Ei bine, ar trebui să ştiţi că este la fel de important să aplicaţi aceeaşi cremă împotriva radiaţiilor UV şi pe gât. Specialiştii susţin că o cantitate de cremă de dimensiunea unei boabe de fasole este suficientă pentru suprafaţa gâtului. Aşa cum vă aplicaţi pe faţă în fiecare dimineaţă şi seară o cremă hidratantă, cu factor de protecţie, ar trebui să vă aplicaţi şi pe gât. Folosiţi creme pe bază de retinol, o formă a vitaminei A care stimulează regenerarea celulară ce este încetinită odată cu trecerea anilor. Totodată, şi măştile hidratante sunt eficiente.
„Exfolierea şi gomajul sunt esenţiale”
- Cum arată o îngrijire corectă?
- Îngrijirea corectă, ca la carte, se face în cinci paşi. Loţiunea cu factor de protecţie este primul pas. Dacă știţi că vă veţi expune mai mult timp la soare, asiguraţi-vă că acoperiţi zona gâtului și a decolteului cât mai bine. Pasul doi este exfolierea. Tratamentele de exfoliere și gomaj folosite pentru față sunt potrivite și pentru zona gâtului. Prin acest proces, celulele moarte vor fi îndepărtate, iar substanțele nutritive din cremele de hidratare vor putea pătrunde mai ușor. Pasul următor este hidratarea, o foarte bună hidratare, aş zice. Folosiţi o cremă puternic hidratantă zilnic, dimineața și seara, şi pentru zona gâtului și a decolteului. Nu ignoraţi acest pas, indiferent cât de grăbite sau de obosite sunteţi. După aplicarea cremei, masaţi bine zonele, pentru că ajută la drenarea vaselor de sânge, iar pielea gâtului și a decolteului vor rămâne întinse. Mişcările circulare, dinspre gât spre decolteu, aplicat cu puțină presiune, vor ajuta la prevenirea apariției ridurilor în aceste zone. Şi ultimul truc este terapia cu gheaţă, pe care foarte puţine femei o fac. Ce nu ştiu ele este faptul că gheața ajută la îmbunătățirea circulației, tonifică pielea și îi oferă un aspect sănătos. Tot ce trebuie să faceţi, este să puneţi câteva cuburi de gheață într-o cârpă și să masezi ușor zona gâtului pentru zece minute.
- Spuneaţi că şi măştile ajută...
- Da, sunt extrem de utile. Puteţi prepara acasă o mască ce va reda fermitatea pielii de pe gât. Aveţi nevoie de un albuş şi o linguriţă cu miere. Bateţi albuşul bine, până devine spumă, adăugaţi mierea şi amestecaţi până se omogenizează. Aplicaţi masca pe pielea de pe gât şi lăsaţi-o să acţioneze până când se usucă complet. După 10-15 minute, îndepărtaţi-o cu apă călduţă, iar la final aplicaţi cremă de zi obişnuită. Aceeaşi mască o puteţi folosi şi pentru ten, foarte bine curăţat înainte. Uleiul de ricin este foarte bun pentru masaj. Introduceţi în rutina dumneavoastră de seară şi încercaţi să îl utilizaţi zilnic. Aplicaţi câteva picături în palme şi masaţi-vă zona gâtului, până spre decolteu, până intră în piele.
„Fructele şi legumele colorate încetinesc efectele radicalilor liberi“
- Ce rol joacă alimentaţia?
- Pe lângă creme, expunerea redusă la soare, protejarea de razele UV, şi tot soiul de măşti pe care le puteţi aplica acasă sau la salon, nu trebuie să omiteţi alimentaţia şi hidratarea, extrem de impotante în menţinerea tinereţii şi elasticităţii pielii. După vârsta de 20 de ani, vă puteţi ajuta şi de suplimentele alimentare care au rolul de a înlocui anumiţi nutrienţi pe care nu îi obţineţi din dietă în cantitate suficientă. În acest sens, recomand curele cu ulei organic de cătină, ulei de măsline „extra virgin” şi extractul din pepene galben. Oricare dintre variante alegeţi, luaţi câte o linguriţă în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, timp de 30 de zile şi puteţi repeta după 50-60 de zile de pauză sau puteţi alterna. O lună administraţi ulei organic de cătină, luna următoare, extractul de pepene galben. De asemenea, consumaţi alimente bogate în seleniu, pentru că este un mineral ce luptă împotriva radicalilor liberi: nuci, ciuperci, ton, cod, somon, paste din făină integrală. Introduceţi în dieta dumneavoastră fructe şi legume colorate: zmeură, mure, afine, roşii, sfeclă, spanac, pentru că au rol în prevenţia şi încetinirea efectelor radicalilor liberi asupra ţesutului cutanat. De asemenea, luaţi-vă doza de vitamina A din portocale, morcovi, pepene galben, ouă şi lactate slabe, iar vitamina C, din citrice, papaya, kiwi, pătrunjel sau broccoli. Nu trebuie să uitaţi sau să neglijaţi hidratarea. Aportul hidric necesar este de aproximativ doi litri de apă pe zi. Apă, nu sucuri, ceaiuri sau produse îndulcite.