Main menu

header

850 4 1de Ştefania Băcanu şi Anca Flondor

Îi vedeţi zilnic, poate, şi de două-trei ori, îi admiraţi, vă inspiraţi din îmbrăcămintea şi atitudinea lor, dar nu ştiţi cine sunt. Bărbaţii lumbersexuali sunt noua versiune a masculinităţii, care face victime în rândul sexului frumos. Barbă aranjată la milimetru, corp atletic, uşor musculos, pielea brăzdată de tatuaje şi o vestimentaţie neglijentă, dar atent studiată şi asortată. Aşa arată bărbatul fatal al secolului XXI.

Combină stilul romantic cu cel autentic, îmbinare ce le creează un aer misterios

850 4 2Pantalonii strânşi pe picior, cravatele şic şi pălăriile cochete par a fi de domeniul trecutului. O nouă tipologie masculină a luat locul hipsterilor şi metrosexualilor de altădată, şi o face cu succes. Lumbersexualul este varianta modernă şi mult mai stilată a exemplarelor menţionate. Tipologia descrie bărbaţii care au preluat anumite caracteristici ale hipsterilor în ceea ce priveşte înfăţişarea şi stilul vestimentar, dar împrumută unele elemente şi de la tăietorii de lemne americani, cei pe care îi vedeţi în filme: cămaşă sau pulover în carouri, bocanci, păr lung, neîngrijit, barbă mare şi, eventual, cel puţin un tatuaj pe braţ. De fapt, lumbersexualii combină stilul romantic cu cel autentic, îmbinare ce le creează un aer misterios, de lup singuratic sigur pe el în orice situaţie.

Este „tăietorul de lemne” al secolului XXI

850 4 4Termenul lumbersexual vine de la cuvântul „lumberjack”, care, în dicţionarul american, este tradus ca „tăietor de lemne” al anilor ’45, când se foloseau doar topoare sau fierăstraie pentru a doborî copaci sau pentru activităţile cotidiene dintr-o gospodărie. Munca era foarte grea, extrem de periculoasă, prost plătită, iar condiţiile de trai ale muncitorilor erau, în unele părţi, chiar primitive. Pe de altă parte, bărbaţii căliţi într-o astfel de cultură tradiţională au devenit, în timp, imaginea masculinităţii, a puterii şi a rezistenţei. Azi, într-o perioadă în care tehnologia avansează şi devine tot mai semnificativă, bărbaţii nu mai au la dispoziţie uneltele necesare care le punea în valoarea virilitatea. Aşa că, lumbersexualii simt nevoia să se implice în activități care să le pună în evidență calitățile de masculi. Şi nu ne referim la sala de sport sau la ridicarea greutăţilor mari, ci la munci tradiţionale, cum ar fi tăiatul lemnelor sau în construcţii, de altfel, acţiuni specifice bărbaţilor autentici, care să le demonstreze forţa şi puterea.

Este o provocare pentru femei

Barba este unul dintre elementele care vă poate duce cu gândul la personajul nostru, dar nu toţi bărboşii au adoptat stilul modern al „tăietorului de lemne”. Cunosc termenul, ştiu ce înseamnă un lumbersexual, dar nu agrează întocmai abordarea acestora pentru că li se par vulgari, aroganţi şi mult prea corpolenţi. Alţii spun că par a fi opusul metrosexualului, că se încearcă o revoltă împotriva lor şi că, totodată, vor să atragă femeile spre ce înseamnă cu adevărat un bărbat autentic. Aici sunt marginalizaţi cei care nu au un fizic atât de impunător, n-au nici forţa necesară cu care să crape pietre-n două sau să mute munţi, şi nici acel „ceva” care cucereşte iremediabil sexul frumos. Pentru că, încă din Antichitate, femeia, inconştient, a fost atrasă de bărbatul rău, dur, feroce, impunător, uşor primitiv. Azi, vorbim despre modernul lumbersexual care a împrumutat câte puţin din fiecare şi atrage femeile ca un magnet.

Termenul „lumbersexual“ a apărut prima dată pe platforma americană Urban Dictionary, la începutul anului 2008, când un utilizator a postat o descriere pentru termenul deja inventat - „un metrosexual, dar cu o barbă atent îngrijită“

Jason Momoa, modelul reprezentativ

850 4 3Când îi vedeţi pe stradă, vă creează senzaţia că s-au îmbrăcat cu ce au apucat sau au avut ochii închişi atunci când şi-au ales vestimentaţia. Asta se întâmplă pentru că lumbersexualii prezintă un aspect haotic, ce pare neîngrijit. În realitate, s-ar putea să se analizeze mai mult decât o fac unele femei, pentru că neglijenţa lor este atent studiată. Din categoria „tăietorului de lemne” modern face parte Jason Momoa, unul dintre cei mai sexy actori ai momentului. Atât în filme, cât şi în viaţa reală, apare, în permanenţă, îmbrăcat lejer, cu jeanşi tociţi, rupţi pe alocuri, ciocate prăfuite sau bocanci cu şireturile desfăcute, tricouri tăiate şi cămăşi învărgate sau în carouri, cu nasturii desfăcuţi şi manşetele suflecate ce-i lasă la vedere braţele puternice, acoperite de tatuaje. Părul şi-l poartă, deseori, prins într-o coadă neglijentă, sau lăsat rebel, în voie, iar barba pare că şi-o aranjează doar când oferă interviuri. Aşa arată un lumbersexual autentic, plin de şarm, carismă şi masculinitate, adorat de femeile din întreaga lume. Din aceeaşi categorie mai fac parte Gerard Butler, Bradley Cooper sau Hugh Jackman.