de Roxana-Ioana Ancuța
Oglindă, oglinjoară, cine este cea mai frumoasă femeie din țară? „Toate”, ar răspunde o oglindă modernă și empatică. Toate femeile sunt frumoase și fiecare are un fel al ei care o face specială, o trăsătură care o face unică, un detaliu care o ajută să iasă în evidență. Frumusețea nu ar trebui să aibă tipare prestabilite, dar poate fi susţinută, îmbunătățită, întreținută, menținută. De toate acestea s-au ocupat și preocupat femeile încă din vremea Antichității, atunci când trupurile erau unse cu tămâie sau cu rășină pentru a reduce transpirația, când ochii erau conturați cu antimoniu, acel kohl negru care era folosit nu doar în scopuri estetice, dar și ca dezinfectat al ochilor. Vechile ritualuri egiptene, căci la ele ne-am referit, au fost păstrate, perpetuate și sunt folosite de multe femei din lumile arabe, dar nu numai, și în ziua de astăzi. Câteva picături din poțiunile și sevele naturii erau și sunt suficiente în lupta femeii cu îmbătrânirea și ridarea tenului. Încă de acum 4.500 de ani, vechii egipteni foloseau în ritualul lor de frumusețe uleiuri din plante și semințe. Frumusețea se menținea prin metode naturale. Dacă zeii și faraonii aveau încredere în miracolele naturii, noi de ce le-am ocoli?
Uleiul de tămâie, eficient împotriva ridurilor din jurul gurii
Pentru că trăiesc în Egipt, am avut șansa de a afla direct de la surse sigure mai multe despre vechile practici folosite pentru menținerea frumuseții. Riham, prietena mea, o egipteancă get-beget, a acceptat bucuroasă invitația de a povesti și de a dezvălui vechi rețete de frumusețe egiptene, practici încă folosite de doamnele și domnișoarele din Egipt. Riham este una dintre egiptencele care au dorit să rămână fidele câtorva practici de înfrumusețare moștenite din Antichitate. Are 40 de ani, locuiește în Cairo, este mamă a trei copii și… asta îi ocupă mai tot timpul. Cu toate acestea, în programul activităților ei zilnice, face loc și celor câtorva minute prețioase dedicate îngrijirii personale. „Deși am o viață plină și copiii îmi ocupă tot timpul, am grijă și de mine, pentru că vreau să încetinesc cât pot de mult procesul îmbătrânirii”, spune Riham, adepta îngrijirii naturale și tradiționale, dar, totodată, și cumpărător al produselor de make-up găsite în comerț. „Nu spun nu pieței largi de cosmetice, dar țin cont de câteva practici de frumusețe vechi, auzite de la mama care, la rândul ei le-a preluat din familie. Tratamentul cu ulei de ricin. L-am folosit regulat, aplicat pe gene, în fiecare seară, în scopul stimulării creșterii genelor și a îngroșării firului de păr. Aplic două sau trei picături de ulei de ricin pe o periuță pentru sprâncene sau o periuță pe care am luat-o de la un mascara mai vechi și pe care am spălat-o bine înainte. Apoi periez genele de câteva ori, având grijă să nu ating ochii. Procedura aceasta o fac înainte de culcare și las uleiul să acționeze până a doua zi. Trebuie consecvență, așadar aplicați acest tratament o perioadă cât mai îndelungată. Garantez eficacitatea lui. Apoi, din când, pentru albirea unghiilor, folosesc zeama de lămâie. Mai exact, storc zeama de lămâie pe un tampon de vată și frec unghiile timp de câteva minute. Sucul de lămâie este, totodată, și un bun dezinfectat, dar și absorbant magic al mirosurilor neplăcute. Pentru sprâncene, pentru colorarea și conturarea lor naturală, folosesc vârful ars al unui cuișor (planta) și îl utilizez exact ca pe un creion de sprâncene. Ar mai fi uleiul de tămâie, eficient împotriva ridurilor din jurul gurii (câteva picături aplicate în palmă și masarea cu mișcări circulare sau ascendente a zonei din jurul gurii, zilnic, preț de câteva minute), măduva osoasă de la picioarele de vită sau de oaie, bine fierte, soluție folosită pe post de mască de păr. Se aplică pe părul umed sau uscat, pe lungimea lui sau doar la rădăcină și se masează bine scalpul. Această mască se lasă în păr pe timpul nopții și poate fi aplicată odată la câteva zile. Părul devine mai moale, mai elastic și mai disciplinat. Personal, nu am testat această rețetă, dar știu de la mama mea că dă rezultate”, ne-a mai dezvăluit Riham.
Epilare cu ceară din zahăr preparată acasă
Tot din Egiptul Antic vine și o metodă de îndepărtare a părului de pe corp. Sugaring, sau epilarea cu zahăr. Pasta de epilare din zahăr poate fi făcută foarte simplu acasă, fiind un procedeu 100% natural, ce nu produce iritații ale pielii, fiind o tehnică mai puțin dureroasă decât epilarea cu ceară. Cum se obține pasta din zahăr pentru epilare: două căni cu zahăr tos, zeama de la o jumătate de lămâie și o jumătate de pahar cu apă. Se amestecă toate ingredientele până când se dizolvă zahărul. Siropul rezultat se pune la încălzit, la foc mic, amestecând continuu până la fierbere. Se va lua de pe foc în momentul în care pasta se nuanțează într-o culoare maronie. Aveți grijă să nu o ardeți! Nu va mai fi bună de folosit. În continuare, puneți amestecul la răcit și verificați dacă pasta poate fi modelată cu mâna. Umeziți puțin palmele și începeți să aplicați ceara pe piele, pe zonele cu păr. Îndepărtați-o cu mișcări rapide, în sensul invers al creșterii firelor de păr. După epilare, pielea va rămâne lipicioasă. Spălați-vă cu apă călduță, aplicați o loțiune calmantă (dacă aveți la îndemână) și... bucurați-vă de o piele curată și catifelată. Vedeți, natura a fost mereu atât de generoasă cu oamenii, încât le-a oferit toate condițiile unei vieți îndestulătoare, punându-le la dispoziție atâtea surse și resurse. Chemarea naturii este o cale spre fericire, dar pentru a beneficia de toate bogățiile ei, trebuie să învățăm să o iubim și să o respectăm așa cum se cuvine.
Pulberea de migdale arse conturează sprâncenele
Un alt secret al frumuseții egiptene, mai puțin popularizat, este și conturarea sprâncenelor și umplerea spațiilor goale ale acestora cu praf de migdale arse. Cum realizați acest lucru? Prindeți migdala cu o pensetă și ține-o deasupra focului până se transformă în cărbune. Ardeți două, trei sau patru migdale. Transformați cărbunele în pulbere. Puteți folosi pulberea rezultată pentru sprâncene sau puteți continua procesul adăugând puțin ulei de cocos și aloe vera pentru a obține un creion de ochi natural. Dacă doriți să deschideți culoarea compoziției, folosiți același amestec de uleiuri, dar în combinație cu pudră de cacao.
Îmbăiere în lapte praf, coajă rasă de portocală, flori uscate de lavandă, rozmarin uscat şi miere
Laptele și mierea sunt una dintre combinațiile perfecte pentru obținerea unui ten fin și hidratat. Se zvonește că laptele era ingredientul favorit al împărătesei Cleopatra în menținerea frumuseții ei și că zilnic avea parte de băi în lapte. Dar cum, în prezent, acest obicei ar putea fi considerat o aroganță și o risipă, cosmeticienii recomandă înlocuirea laptelui lichid cu cel praf. O rețetă la îndemână ar fi: câteva linguri cu lapte praf (cantitatea se calculează după ochi), coajă rasă de portocală, flori uscate de lavandă, rozmarin uscat și, pentru o consistență mai bogată, puțină miere. Amestecați toate aceste ingrediente și adăugați-le în apa călduță din cadă. Rela- xați-vă cel puțin 20 de minute în această infuzie parfumată și hidratantă și, voila, gândiți-vă că aveți parte de un tratament de frumusețe similar cu acela al nemuritoarei regine a Egiptului.