Main menu

header

857 4 1de Ştefania Băcanu şi Anca Flondor

Părul corporal este complet inestetic și dă mari bătăi de cap doamnelor, motiv pentru care, acestea încearcă tot felul de metode pentru a scăpa de el, dacă se poate, definitiv. Ei bine, un aparat de ultimă generație, special creat pentru a distruge firul de păr de la rădăcină, a fost introdus pe piața din România. Marina Aristotel, director AVRA Aesthetic Institute, ne-a prezentat laserul-minune care ajută nu doar la epilarea definitivă, ci și în tratamentul anumitor afecțiuni ale pielii.

„Emisiile pot fi sincronizate independent sau simultan, în proporții diferite”

- Ce este Lumenis Splendor X?

- Splendor X a fost lansat în urmă cu doi ani de compania Lumenis, lider mondial în tratamente cu tehnologii pe bază de laser, la congresul organizat de Societatea Americană de Chirurgie Dermatologică (ASDS), în 2018. Aparatul achiziționat de Institutul AVRA este primul care ajunge într-o clinică românească de estetică.

- Cum v-ați gândit să aduceți acest aparat în România și de ce?

- Am ales să adăugăm în portofoliul AVRA aparatul Lumenis Splendor X, deoarece este cu adevărat inovator, fiind primul aparat din acest domeniu care folosește tehnologia Blend X, prin care emisiile laserelor Alexandrite (755 nm) și Nd: YAG (1064 nm) pot fi sincronizate independent sau simultan și în proporții diferite, ceea ce crește diversitatea tratamentelor și a tipurilor de piele și de păr pe care le poate trata cu succes.

„Tratează ridurile și laxitatea pielii”

857 4 2- Punctual, ce face acest aparat?

- În clinica noastră îl vom folosi în programele de epilare definitivă, în tratamentul leziunilor benigne pigmentate și în tratamentul leziunilor vasculare dermatolo- gice. De asemenea, el este foarte eficient și în tratamentul laxității pielii, al ridurilor și în tratarea onicomicozelor, a negilor și a podologiei.

- Pentru că este un procedeu cosmetic la mare căutare, în ce constă procedura de epilare definitivă, de exemplu?

- Epilarea cu laser se bazează pe căldura emisă de fasciculul de lumină ce distruge zona germinativă a rădăcinii firului de păr, iar acesta, tratat în perioada de creștere, va fi distrus și va cădea când ajunge în perioada de repaus. Având în vedere că, în orice zi, doar o parte din firele de păr se află în perioada de creștere, pentru rezultate optime, este nevoie de mai multe ședinţe. Cu acest aparat sunt necesare, în medie, șase ședințe pentru o reducere a părului cu 80%. După fiecare tratament, numărul firelor de păr și grosimea acestora se vor reduce, până la dispariţia lor. Epilarea definitivă cu laser este eficientă pe majoritatea zonelor corpului: față, brațe, axilă, inghinal, picioare, dar și în alte zone precum cea a perciunilor, a bikinilor, fese, abdomen, spate etc. Tratamentele de epilare definitivă se pot realiza pe tot parcursul anului, dar sunt recomandate, mai degrabă, în sezonul rece, pentru a evita expunerea la soarele puternic. Această condiție permite folosirea unei intensități mai mari a laserului.

„Epilarea este definitivă pe parcursul tratamentului”

- Este necesar retușul, la o anumită perioadă?

- Este important să știm că epilarea cu laser este definitivă pentru firele existente pe parcursul tratamentului, dar nu împiedică apariţia altora noi, ce pot fi cauzate de dereglări hormonale, inclusiv sarcina sau diferite medicamente. În puţinele cazuri în care reapar fire de păr, acestea sunt foarte subţiri și rare și pot fi tratate în cadrul unor ședinţe de întreţinere.

- Spuneați că tratează și pielea... Ce face mai exact?

- Metoda de epilare laser, dincolo de marele avantaj estetic pe care îl are, este și un tratament foarte eficient al hirsutismului, o afecțiune caracterizată de apariția părului în exces pe zone unde o femeie nu are, de obicei, păr vizibil - față, piept, spate. Avem și clienți care aleg această tehnologie pentru tratarea sau prevenția unor afecțiuni cum ar fi foliculita, creșterea sub piele a părului sau în situația unor leziuni la nivel axilar și a chistului pilonidal recidivant.

„Căldura stimulează formarea de colagen nou”

857 4 3- În ce constă procedura de tratare a ridurilor de la nivelul feței?

- Rejuvenarea facială cu laserul Splendor X livrează căldură la nivelul matrixului celular al pielii. Această căldură stimulează formarea de colagen nou. În medie, sunt necesare patru-şase ședințe pentru riduri, piele flască sau pori dilatați. Severitatea problemei va determina numărul de ședințe necesar.

- Vor dispărea complet sau se vor netezi?

- Depinde de cât de grave sau de adânci sunt. În majoritatea cazurilor, observăm o diminuare și nu eliminare, deoarece ridurile continuă să fie stimulate de mișcările naturale ale feței.

- Există contraindicații, riscuri în utilizarea aparatului?

- În primul rând, procedura nu doare, dar tratamentele Splendor X nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau care alăptează și nici persoanelor care au un istoric de cancer. Cei care administrează anumite medicamente fotosensibilizante, precum și cei care au boli care pot fi acompaniate de o oarecare fotosensibilitate cutanată, așa cum se întâmplă în cazul lupusului eritematos, este necesar să ceară sfatul unui specialist înainte de epilarea cu laser. În ceea ce privește potențiale reacții adverse, acestea sunt trecătoare, precum apariția unor arsuri/vezicule, cruste, hiperpigmentări sau eritem, la nivelul pielii. Uneori, pot apărea senzații ușoare de căldură sau de usturime, în zonele tratate. Este importantă utilizarea cremelor cu SPF ridicat, după astfel de ședințe de epilare definitivă, pentru a proteja pielea de razele UV.

„Metoda de epilare laser, dincolo de marele avantaj estetic, este și un tratament foarte eficient al hirsutismului, o afecțiune caracterizată de apariția părului în exces pe zone unde o femeie nu are păr vizibil“

„O sesiune cu laserul Splendor X poate varia de la caz la caz. Stabilirea timpului necesar pentru realizarea unui tratament trebuie să ia în calcul particularitățile fiecărui pacient, dar și problemele estetice sau dermatologice cu care se prezintă“

„Veruca nu mai este hrănită şi moare“

- Cum acționează asupra negilor?

- Lumenis Splendor X acționează asupra vasului capilar care hrănește veruca și, închizând acest vas, veruca nu mai este hrănită, ceea ce conduce la moartea acesteia. În medie, sunt necesare două-patru ședințe la un interval de patru-şase săptămâni. Durata mai extinsă a tratamentului este compensată de faptul că veruca este eliminată natural. Astfel, evităm cauterizarea zonei sau înlăturarea chirurgicală care necesită perioadă de recuperare și poate lăsa urme.