Main menu

header

858 4 1de Simona Soare Ghișea şi Mihaela Cotîrnea

Citricele reprezintă o sursă importantă de vitamina C, fiind esenţiale pentru sănătatea pielii. Nelipsită din compoziția multor creme de față, această vitamină este implicată în sinteza colagenului, o proteină de bază, fără de care organismul nu ar putea funcționa optim. Colagenul conferă, printre altele, elasticitate şi fermitate tegumentului, prevenind ridurile. Citricele pot deveni astfel un aliat redutabil al frumuseţii dumneavoastră, atunci când sunt aplicate direct pe piele sau utilizate în compoziția măştilor cosmetice.

Lămâia diminuează ridurile

Bogată în enzime ce pot înlătura celulele moarte de pe piele, lămâia este un excelent tonic. Aceasta conține vitaminele A, B1, B2, B3, caroten și săruri minerale (calciu, siliciu, fier, fosfor, mangan, cupru). Dacă vă confruntați cu problema tenului gras, aplicați zeama stoarsă de la o lămâie pe porţiunile lucioase. În acest mod, veți preveni apariția coşurilor şi a punctelor negre. În cazul în care aveți porii dilatați, bateți un albuş şi amestecați-l cu cinci picături de zeamă de lămâie. Lăsați amestecul să acționeze pe faţă timp de 15 minute, apoi clătiți. Lămâia oferă soluții și pentru problema tenului uscat. Mai exact, puteți apela, de două ori pe săptămână, la o mască realizată din trei linguriţe cu suc de lămâie, trei linguriţe cu miere şi o jumătate de linguriţă cu pastă de varză (pisați o foaie de varză fiartă). Amestecați ingredientele și lăsați pasta pe faţă timp de zece minute, apoi clătiți. Împotriva ridurilor, realizați un preparat cosmetic natural dintr-o linguriţă cu miere, cinci picături cu zeamă de lămâie și cinci picături cu ulei de migdale dulci. Păstrați-l pe faţă timp de 20 de minute, după care clătiți cu apă la temperatura camerei. Aplicați preparatul de câteva ori pe săptămână. Lămâia este remediul ideal pentru albirea tenului, diminuând petele și pistruii. Rețeta homemade este simplă: la o linguriță cu suc de lămâie se adaugă un vârf de cuțit cu sare de lămâie. Amestecul se aplică pe față de câteva ori pe săptămână, seara, și se lasă să acționeze 20 de minute.

Portocalele combat acneea

Cele mai populare citrice, portocalele reprezintă o sursă bogată de potasiu, acid folic, magneziu, fibre şi vitamine din complexul B, adică tot ce este necesar pentru ca organismul să aibă energie. Dacă doriți să-i veniți de hac acneei, dați coaja unei portocale bio prin răzătoarea mică şi amestecați-o cu puţină apă. Veți obține o pastă pe care o puteți aplica pe zona afectată de acnee, zilnic, până la vindecare. Această mască este indicată şi persoanelor cu tenul gras, întrucât conferă luminozitate pielii şi reduce excesul de sebum. În acest caz, se aplică o dată pe săptămână și trebuie lăsată să acționeze 20 de minute. Contra oboselii tenului, stoarceți două portocale și păstrați sucul obţinut la congelator, în tăviţele de gheaţă. Atunci când vă simțiți obosiți, puneți pe faţă un cub cu suc de portocală. O altă mască pentru relaxarea tenului se poate pregăti simplu acasă. Aveți nevoie de patru lingurițe cu miere amestecate cu o lingură cu suc de portocală. Mențineți preparatul pe față timp de 20 de minute. Clătiți bine cu apă la temperatura camerei. În plus, dacă aplicați săptămânal un gomaj pe bază de citrice, pielea va arăta impecabil. Rețeta este cât se poate de simplă. Amestecați două lingurițe cu miere, două lingurițe cu zahăr şi sucul obţinut de la o jumătate de portocală.

Grepfrutul înviorează pielea

Vitaminele C, B1, B2, B3, provitamina A și sărurile minerale (potasiul, calciul, fosforul, magneziul, sulful, natriul, clorul, fierul, cuprul și manganul) se regăsesc din abundență în grepfrut. Acest fruct este un activator al funcțiilor de nutriție celulară, conferind pielii un aspect tineresc. Pentru mască, aveți nevoie de o lingură cu suc de grepfrut, de spuma unui albuș și de o linguriță cu smântână. Masca se menține pe față 20 de minute, după care se clătește tenul cu apă minerală. Acest preparat se aplică de trei ori pe săptămână. Pentru un ten proaspăt și vizibil tonifiat, aveți nevoie de trei linguriţe cu făină de ovăz, două linguriţe cu pătrunjel bine fărâmiţat, o ceşcuţă cu suc de grepfrut şi trei picături de ulei de măsline. Veți obţine o pastă, pe care o veți lăsa să se omogenizeze timp de cinci minute. Aplicați-o pe faţă şi așteptați 15 minute să acționeze. Apoi, clătiți cu apă călduţă.

Mandarinele stimulează circulația sangvină

858 4 2Dacă doriți să beneficiați de rezultatele extraordinare pe care mandarinele le oferă, este necesar să aplicați pur și simplu felii din acest fruct pe față. Acestea au rolul de a stimula circulația sangvină, contribuind la aspectul tânăr al tenului. Vitaminele, acidul folic, magneziul și potasiul din mandarine sunt ingrediente de bază pentru furnizarea umidității corespunzătoare la nivelul pielii. Puteți pregăti o mască din două lingurițe cu suc de mandarine și două linguri cu miere. Mențineți pasta obţinută pe faţă pentru zece minute. Pentru exfolierea corpului, aveți nevoie de o ceşcuţă cu sare de mare, una cu ulei de măsline şi două linguri cu suc de mandarine. Amestecați totul, după care masați pielea cu mişcări circulare.

Clementinele previn apariția petelor pigmentare

Parfumate și pline de nutrienți ca potasiul, magneziul, vitamina C, fosforul, vitamina E, vitamina A și acidul folic, clementinele sunt citricele-vedetă, mai ales în sezonul rece. Acestea au rolul de a reduce inflamațiile și de a preveni apariția petelor pigmentare, conferind luminozitate tenului. Sucul de clementină amestecat cu un gălbenuş se menține pe faţă sub formă de mască timp de 15 minute. O mască excelentă pentru purificarea, revigorarea și iluminarea tenului poate fi realizată din două clementine (decojite și făcute piure), o jumătate de cană cu fulgi de ovăz, trei lingurițe cu miere și două lingurițe cu ulei de jojoba. Amestecați toate aceste ingrediente într-un bol și aplicați masca pe față. După zece minute, clătiți fața cu apă caldă. Puteți păstra masca la frigider, într-un recipient cu capac, pentru maximum două săptămâni. Masca poate fi aplicată de două ori pe săptămână.

Antioxidanţii din citrice protejează tenul de radicalii liberi, care sunt responsabili de îmbătrânirea prematură a pielii

Sucul de pomelo oferă feţei un aspect radiant

Pomelo este cel mai mare fruct dintre citrice. Pe lângă vitamina C, acesta conține vitamina P (hesperidină), vitamina B6, fibre, magneziu și potasiu. Fructul este folosit în compoziția măștilor pentru față grație proprietăților sale hidratante și hrănitoare. Pentru prepararea unei astfel de măști, se vor amesteca două lingurițe cu piure din pulpă de pomelo, două lingurițe cu brânză de vaci și o linguriță cu miere de albine. Pasta obținută se aplică pe față și se așteaptă 15-20 de minute. Se clătește cu apă călduță, după care se freacă tenul cu nişte cuburi de gheață realizate din apă minerală. În timpul sezonului rece, pielea capătă un aspect mai tânăr şi mai strălucitor, prin simpla tamponare cu suc de pomelo. Tenul gras se şterge cu suc simplu, iar cel normal şi uscat, cu suc diluat cu apă fiartă. Realizați o mască de față hidratantă, amestecând o felie de pomelo tocată cu o linguriţă cu suc de lămâie şi cu puţin ulei de măsline. Preparatul se menține pe faţă 15 minute. Se clăteşte cu apă călduță, apoi se spală obrazul cu apă rece.