de Camelia Onciu
Uleiul de semințe de măceșe este cel mai veritabil concurent al celebrului ulei de cocos când vine vorba despre beneficii pentru piele. Măceșele erau un remediu folosit de vechii egipteni și mayași pentru proprietățile lor uimitoare de vindecare. Au fost transformate în sirop pentru prima oară în Marea Britanie, pentru a asigura rezistența copiilor la infecții. De asemenea, aceste fructe au ajutat în cazuri de diaree, crampe stomacale și menstruale, greață și indigestie. Astăzi, măceșele sunt studiate și recomandate pentru sănătatea și tinerețea pielii.
Reduce ridurile fine şi hidratează pielea uscată
Măceșele sunt fructele care rămân după ce planta a înflorit și și-a scuturat petalele. Din semințele de măceșe presate la rece se obține uleiul esențial de măceșe. Este plin de vitamine, antioxidanți și acizi grași (acid oleic, palmitic, linoleic și gama linolenic) care corectează petele întunecate și hidratează pielea uscată, cu mâncărimi, reducând cicatricele și ridurile fine. Protejează pielea de razele UV și ajută la combaterea radicalilor liberi, deoarece conține betacaroten (o formă de vitamina A) și vitaminele C și E. Uleiul de măceșe conține acizi grași polinesaturați (vitamina F), care atunci când sunt absorbiți prin piele se transformă în prostaglandine (PGE), excelente pentru îngrijirea pielii, deoarece sunt implicate în regenerarea membranei celulare și a țesuturilor.
Induce sinteza de colagen
Uleiul de măceșe are beneficii semnificative antiîmbătrânire. Pătrunde în straturile mai profunde ale pielii, unde poate îmbunătăți nivelul de hidratare și reduce semnele vizibile de îmbătrânire. Producția de colagen încetinește în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, dar e stimulată de nivelurile ridicate de vitamina C. Un studiu clinic dezvăluie că 60 de zile de tratament topic cu vitamina C a fost „foarte eficient ca terapie de întinerire, inducând sinteza semnificativă de colagen la toate grupele de vârstă, cu efecte secundare minime”. Pentru persoanele care vor să evite chimicalele și Botoxul, uleiul de măceșe poate fi perfect datorită conținutului mare de vitamine C și A și licopen. Adăugat în rutina de îngrijire a pielii, uleiul esențial de măceșe este o soluție mai sigură, organică, pentru a repara suprafața pielii și a restabili elasticitatea acesteia.
Protejează împotriva petelor de vârstă
Razele UV ale soarelui pot deteriora pielea, rezultând pete de vârstă și hiperpigmentarea tenului. Antioxidanții din uleiul de măceș, în special combinația de vitamine C și E, pot ajuta la combaterea radicalilor liberi. Cercetările sugerează că acești antioxidanți pot reduce de fapt supraproducția de pigment în piele, responsabilă de tonusul neuniform și petele de vârstă. Acest ulei este, de asemenea, profund hidratant și ajută la îndepărtarea roșeței și iritației, fiind un posibil tratament pentru rozacee, sub formă de ulei presat la rece, cremă sau produs de îngrijire a pielii pe bază de măceșe.
Rețineți că uleiul de măceșe este delicat și poate deveni ușor rânced, așa că este important să îl depozitați la frigider sau într-un loc răcoros și întunecat. Adesea, vitamina E este adăugată pentru creșterea termenului de valabilitate.
Ingrediente: 50 g ulei de măcese organic, 15 picături de ulei esențial de tămâie, 15 picături de ulei esențial de lavandă.
Mod de preparare: se amestecă bine și se pune într-un borcan mic de sticlă. Aplicați uleiul de două ori pe zi pe pielea curată. Pentru a vă concentra asupra zonelor problematice, puneți doar două picături de ulei pe o dischetă de bumbac curată și tamponați zonele cu linii fine, riduri sau pete întunecate. Uleiul din semințe de măceșe poate fi folosit pe față și pe gât. Deoarece uleiul de măceșe este clasificat drept un ulei uscat, se absoarbe rapid în piele. Masați ușor pielea feței seara înainte de a merge la culcare. Cel mai bine este să preparați cantități mici, din cauza vulnerabilității uleiului de măceșe la râncezire.
Estompează vergeturile și cicatricele
Uleiul de măceșe ajută la eliminarea cicatricelor și la reducerea aspectului vergeturilor, stimulând regenerarea pielii. Când sunt aplicate local, cremele pe bază de ulei de măceșe acționează ca emolienți, ajutând la hidratarea și catifelarea pielii. Studiile indică faptul că acest ulei de îngrijire a pielii poate fi util și în eczeme, oferind o barieră protectoare pentru piele și, în același timp, prevenind descuamarea. Uleiul poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea scalpului uscat și reducerea mâncărimii, care sunt adesea cauzate de substanțele chimice din majoritatea șampoanelor.
Întărește sistemul imunitar și articulațiile
Măceșele sunt una dintre cele mai bune surse vegetale de vitamina C, care ajută la tratarea infecțiilor și la stimularea funcției imunitare. Baza de date a Universității din Maryland subliniază că măceşele pot fi folosite ca supliment de vitamina C, sub formă de fructe proaspete și ceai, pentru un sistem imunitar puternic. Vitamina C din măceșe este responsabilă de producția de colagen în organism, element important în structura oaselor și mușchilor. Studiile indică faptul că ajută, de asemenea, la absorbția corectă a fierului care produce celule roșii din sânge. Pudra de măceșe reduce inflamația asociată artritei prin inhibarea producției de enzime și proteine inflamatorii. Adăugarea de ulei de măceșe în apa de baie sau aplicarea acestuia pe zonele inflamate ajută persoanele care suferă de artrită sau de reumatism prin ameliorarea simptomelor.
Ser pentru cearcăne şi umflături
Ingrediente: 15 g ulei de semințe de măceșe, 15 g gel de aloe vera, 10 picături de ulei esențial de lavandă, 5 picături de ulei esențial de lămâie.
Mod de preparare: Într-o sticlă cu pulverizator, combinați toate ingredientele și agitați bine. Înainte de culcare, curățați ușor fața și îndepărtați machiajul. Pulverizați serul pe față, asigurându-vă că ochii sunt bine închiși. Masați ușor soluția sub și în jurul ochilor. Lăsați să se usuce și spălați a doua zi.
Testaţi-l înainte de a-l utiliza!
Pentru îngrijirea tenului, uleiul de măceșe oferă mai multe beneficii atunci când este aplicat extern. Este, în general, considerat sigur pentru utilizare locală. Dar, înainte de a-l aplica pe suprafețe mai mari, faceți un mic test pe piele pentru a vă asigura că nu veți avea o reacție adversă. Dacă observați roșeață, usturime, mâncărime sau orice alte semne de iritare, spălați și întrerupeți utilizarea. Testul e necesar mai ales dacă aveți pielea predispusă la acnee, pentru a vă asigura că produsul nu va înfunda porii, provocând erupții nedorite. În utilizările interne, uleiul de măceșe dă reacții alergice extrem de rar. Mergeți la medic dacă observați erupții cutanate, dificultăți de respirație, ritm cardiac rapid, disconfort în piept și respirație șuierătoare.