Main menu

header

862 4 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Între pandemia globală, care a restricționat masiv vizitele la saloanele de coafură, și schimbarea majoră în cultura înfrumusețării, centrată pe natural și pe acceptarea propriei persoane, tot mai multe femei intenționează să treacă la părul în nuanțe gri mai degrabă decât să ascundă încărunțirea. Specialiștii oferă unele reguli a căror respectare este necesară pentru o tranziție de succes la o culoare argintie a podoabei capilare.

Andie Macdowell, de la temeri la triumf

În timp ce idealurile de frumusețe au înregistrat nenumărate tendițe, dintre reperele fixe se remarcă preocuparea față de menținerea aspectului tânăr. Din acest considerent major, trecerea la o culoare gri a părului poate fi o adevărată provocare pentru orice femeie. „Uneori, clientele sunt agitate când se gândesc la această transformare. Și nu este puțin lucru, se tem că apropiații s-ar întreba de ce vor neapărat să arate mai în vârstă”, arată Jack Martin, stilist din Newport, SUA, care le are printre cliente pe Jane Fonda și Andie Macdowell. De altfel, aceasta din urmă a detaliat, în cadrul unui interviu recent pentru „Vogue”, că schimbarea a înspăimântat-o la început. Dar, odată depășit momentul psihologic, șuvițele cărunte ale vedetei sunt un adevărat succes, iar actrița este încântată că a acceptat procesul natural de îmbătrânire. „Nu m-am simțit niciodată mai puternică. Sunt mai sinceră, nu mă prefac, este foarte confortabil, îmi pune chipul în valoare. Părul grizonat mi se potrivește”, susține actrița.

Zece centimetri de fir

862 4 2Clientele și specialiștii în styling deopotrivă se bucură de această schimbare majoră. „Îmi câștig existența luptând cu munca naturii, dar ceea ce îmi place cel mai mult la meseria mea este să găsesc modalități de a îmbunătăți ceea ce există deja. Asta arată cel mai bine după planul naturii”, spune celebrul stilist Matt Rez, din Beverly Hills. În aceste condiții, persoanele care se gândesc să treacă la șuvițele argintii au de luat în considerare în primul rând apelul la un profesionist. Mai departe, va trebui lăsate firele să crească. „Le cer clientelor mele să-și lase firele părului să crească circa zece centimetri, timp în care un corector temporar este o modalitate ușoară și convenabilă de a le acoperi. Acest prim pas asigură potrivirea ulterioară mult mai bună a nuanței de vopsea cu griul natural al fiecărei persoane”, explică Martin.

Tratament și decolorare

Un alt pas important pe parcursul trecerii la nuanțele argintii este tratarea corespunzătoare a părului, anterior vopsirii propriu-zise. La saloanele de înfrumusețare se poate recurge la întărirea părului și repararea daunelor existente, cu tratamente de condiționare profundă. Când toate aceste condiții sunt îndeplinite, urmează transformarea, care poate dura câteva ore bune. În funcție de grosimea sau lungimea părului, tehnica depinde de rădăcini și de cât de deschis sau de închis este părul. „Totul este despre plasarea foliei”, argumentează Martin. În alte cazuri, se decolorează tot părul vopsit anterior, complet, fără a atinge rădăcinile, uneori chiar cu ajutorul unui extractor de culoare, pentru a îndepărta o parte din nuanța artificială. „Decolorez până la nuanța unei banane, apoi tonific tot părul”, adaugă stilistul.

Șuvițe care încadrează fața

862 4 3Pentru o tranziție mai lentă în timp, se poate recurge la aplicarea treptată a unor formule mai ușoare de vopsea. „La fiecare patru până la șase săptămâni, stilistul poate aplica o variantă mai diluată - cu un sfert până la jumătate de nivel - ceea ce este un proces care poate dura până la un an sau mai mult. Pe măsură ce părul anterior, mai întunecat spre vârfuri, se estompează, un luciu care să camufleze vârfurile decolorate va ajuta la ușurarea acestui proces, din perspectivă optică”, afirmă Rez. Un alt truc este adăugarea temporară a unor șuvițe argintii, care să încadreze fața, luminând-o și făcând culoarea mai de impact. „Acestea sunt foarte ușor de întreținut și, în loc de vizite la fiecare câteva săptămâni, retușarea poate aștepta și trei-patru luni”, recomandă Rez.

Menținerea culorii între vizitele la salon

Persoanele care au făcut trecerea la părul argintiu, chiar dacă l-au lăsat să crească în mod natural, trebuie să se programeze la salon cel puțin o dată la trei luni, pentru tratamente de tonifiere și de accentuare a strălucirii, care sunt folosite pentru a contracara galbenul nedorit care intervine asupra părului alb odată cu trecerea timpului. Între timp, specialiștii recomandă folosirea unui șampon violet, special conceput pentru părul alb, care pre- vine îngălbenirea și oferă mai multă strălucire părului grizonat.

Ajustare a machiajului și garderobei

862 4 4La fel ca în cazul oricărei schimbări majore de look, machiajul, coafura și garderoba trebuie adaptate noului stil. Astfel, pentru buze se recomandă ruj roşu, roz sau piersică, în niciun caz nuanţe de maro. Pentru fardul de obraz, cele mai bune opțiuni sunt tonurile de roz şi pastel, fiind de evitat pudrele. Persoanele cu ochi căprui se pot farda cu nuanțe gri sau maro, iar celor cu ochi albaștri li se vor potrivi gri sau bleumarin. De asemenea, este necesar un anticearcăn, pentru a masca umbrele de sub ochi, de regulă intensificate de griul părului. Pe direcția garderobei, pentru a pune în valoare podoaba capilară, sunt privilegiate culorile calde. Roșu, portocaliu, violet sunt ideale pentru a „încălzi” culoarea albă a părului și piesele în aceste nuanțe se poartă de preferat în partea de sus a corpului. Hainele în culori reci sunt potrivite pentru persoanele cu tenul palid și părul argintiu. Astfel, albastrul poate dinamiza albul podoabei capilare, armonizând ținuta. În ansamblu, regula generală vestimentației este ca piesele să fie bine croite, moderne și de calitate.

„De obicei, odată ce o femeie vede puțin gri în șuvițe, se îndreaptă direct la salon, pentru a-l acoperi. Dar în carantină, părul crescut le-a dat multora dintre cliente șansa de a realiza cât de frumoase sunt cu rădăcinile lor naturale“ (Jack Martin, hairstylist, SUA)

De evitat

862 4 5Firele de păr alb trebuie menținute netede și mătăsoase cu ajutorul stilistului, pentru că textura părului se schimbă și acesta tinde să crească mai gros, dar mai rebel. În aceste condiții, cea mai indicată este o tunsoare ceva mai scurtă, care să se potrivească stilului propriu, indiferent dacă este vorba despre o lungime medie, un bob sau un pixie. De asemenea, este importantă vizita regulată la salon pentru refacerea culorii. O altă eroare este neglijarea părului alb. Acesta necesită întreținere zilnică, în așa fel încât să fie mereu curat și luminos și mai ales nu trebuie amestecat cu alte nuanțe. Nu în ultimul rând, chiar dacă vopseaua temporară poate fi de ajutor la un moment dat, aceasta nu este o soluție pe termen lung, întrucât utilizarea în exces a acestui tip de produse ar putea duce la schimbarea efectului de galben în reflexii purpurii.