Main menu

header

868 4 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Felul în care arată podoaba capilară este determinat, printre altele, de porozitatea părului, mai precis de capacitatea firului de a absorbi și de a reține hidratarea. Specialiștii recomandă mai multe metode prin care să se determine această proprietate și implicit sfaturi de îngrijire care să țină cont de particularitățile fiecărui caz.

Esențială pentru rutina de îngrijire

Porozitatea părului diferă de la o persoană la alta, este o proprietate unică, iar grija față de podoaba capilară trebuie să includă câteva informații despre această proprietate. „Fiecare fir de păr are un anumit nivel de porozitate și persoanele preocupate de felul în care arată podoaba capilară, dar care sunt, în același timp, atente și la sănătatea părului, trebuie să țină cont de porozitate în rutina de îngrijire”, detaliază specialistul Kerys Mullen, de a L’Oreal UK & Ireland. Odată determinată porozitatea, se pot lua măsurile potrivite pentru hidratarea corespunzătoare.

Testare simplă pentru determinarea hidratării

Practic, porozitatea se referă la gradul de înclinare a cuticulelor și specialiștii recomandă mai multe metode de a determina această proprietate. Cea mai des uzitată este cea care folosește un pahar sau un bol cu apă la temperatura camerei. Luați câteva fire de păr curat şi puneți-le în vas. Aşteptați trei minute, iar dacă firele se scufundă imediat, înseamnă că porozitatea este ridicată - părul a absorbit rapid lichidul şi a ajuns pe fundul bolului. Acest rezultat indică faptul că părul se usucă foarte rapid, şi este adeseori deteriorat, se încâlceşte uşor, întrucât cuticulele sunt foarte înclinate. Dacă firele plutesc la suprafaţă, înseamnă că porozitatea este scăzută, cuticulele stau lipite, ceea ce face ca părul să se usuce greu şi să fie dificil de aranjat, nu are elasticitate sau volum. Iar în cazul în care firele de păr nu au ajuns pe fundul recipientului, dar nici nu plutesc la suprafaţă, este vorba despre porozitate normală, care face ca părul să fie uşor manevrabil.

Cuticulele lipite cer șampoane fără sulfați

Îngrijirea părului cu porozitate scăzută implică atenție la cantitatea de produse cosmetice aplicate în momentul spălării părului și utilizarea uleiului de argan sau de sâmburi de struguri pentru hidratare. Înainte de tratarea părului, este foarte important să fie foarte bine spălat. De asemenea, este necesar să fie folosite șampoane fără sulfați, iar limpezirea să se facă cu apă şi oţet de mere, o soluţie la îndemână pentru un păr strălucitor, moale şi hidratat. De asemenea, persoanele cu porozitate scăzută a părului pot folosi căldura - apă caldă, prosop umed încălzit sau uscătorul de păr - pentru a ajuta balsamul să penetreze firul de păr.

Șuvițele prea absorbante, clătite cu apă rece

Persoanele care au o porozitate crescută a părului au de respectat câteva reguli simple pentru a asigura sănătatea și frumusețea părului. În primul rând, sunt de evitat sursele de căldură. De asemenea, este indicată limpezirea părului cu un jet de apă cât mai rece, pentru a forţa cuticulele să se închidă. Folosiți un pieptăn cu dinţi rari pentru a descâlci şuviţele, cât sunt încă ude, aplicați apoi gel de aloe vera şi ulei de cocos. O altă recomandare a specialiștilor este masca cu ou, ale cărui proteine repară şi întăresc cuticulele, cu atenție, totuși, la frecvența aplicării oului ca mască de păr. În același timp, se recomandă utilizarea gelurilor, întrucât pelicula pe care o creează susține menținerea hidratării prelungite a firului de păr.

Părul cu porozitate normală se hidratează regulat şi se detoxifică o dată pe lună, cu oţet de mere