de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi
Un păr lung, frumos și sănătos, este mult mai mult decât o chestiune de moștenire genetică sau de produse cosmetice. Medicina naturistă pune la dispoziția doamnelor și domnișoarelor, de secole, plante minunate, din care se pot face infuzii și ceaiuri care susțin părul, îl fortifică și îi asigură un aspect de excepție. Despre proprietățile remarcabile ale ceaiurilor din plante pentru o podoabă capilară spectaculoasă vorbește, într-un interviu, hair-stylist-ul Margareta Mihai, de la salonul VicMar (număr de telefon: 0723.765.676).
„Lucerna rezolvă carențele de fier”
- Trendul actual al înfrumusețării implică recursul la produsele naturale. Ce importanță au ceaiurile din plante pentru păr?
- Creșterea sănătoasă a părului este o chestiune care trebuie să includă și scalpul, alături de protejarea lungimilor prin prevenirea vârfurilor despicate și îndepărtarea adecvată a reziduurilor. În această ecuație, plantele au un rol foarte important, întrucât pot rezolva multe dintre aceste probleme în mod natural, fără chimicale, fără să încarce sau să creeze dezechilibre.
- Care sunt cele mai relevante substanțe pentru un păr sănătos?
- În primul rând, este vorba despre minerale, și mai ales despre fier, care este cel mai important pentru o podoabă capilară în cea mai bună formă. Când nu există suficient fier prin dietă, volumul părului va scădea, pentru a compensa această lipsă. Un simplu aport de fier poate reface podoaba capilară, iar unul dintre cele mai eficiente ceaiuri este cel de lucernă, care compensează carența atunci când este consumat zilnic, alături de prezența în regimul alimentar a cărnii de vită, ouălor, spanacului, cartofilor dulci.
„Cocteilurile de ierburi vopsesc natural”
- Lumea înfrumusețării ocolește tot mai mult cosmeticele pline de chimicale. Cum pot fi folosite plantele pentru a îngriji părul fără să fie nevoie de produse industriale?
- Plantele sunt binevenite, întrucât părul frumos are nevoie de ceaiuri din plante, care îi susțin creșterea și îl fortifică. Inclusiv vopsirea poate fi realizată cu ajutorul cocteilurilor de ierburi, alese în funcție de culoarea naturală. De pildă, pentru părul negru se poate face o infuzie concentrată de lavandă, părul roșcat poate fi mult mai intens cu ceai de măceşe, de hibiscus roşu și de gălbenele, părul şaten închis are nevoie de o infuzie de urzică, ghimbir, cuişoare și salvie, iar părul alb poate fi revigorat rapid cu infuzie din ceai de muşeţel, combinată cu rădăcină de tătăneasă.
- Ați menționat urzica și mușețelul, vechi aliați ai frumuseții părului. Ce efecte au asupra podoabei capilare?
- Muşeţelul este bogat în vitamine, minerale, acizi și alte componente utile sănătății și frumuseții părului. Are efecte uimitoare asupra părului blond, a celui ondulat, iluminează firul și îl hrănește. De regulă se pun trei linguri cu flori de muşeţel într-un un litru de apă clocotită, se acoperă, se lasă să stea trei ore, apoi se strecoară și se clătește părul. Cât despre urzică, bunicile noastre o foloseau pentru îngrijirea părului. Decoctul îmbunătățește structura firului de păr, elimină mătreaţa, previne căderea, toate acestea tot grație conținutului de substanțe importante al acestei plante. Pentru a obține aceste rezultate, este suficient să puneți cinci linguri cu urzică proaspătă în două căni cu apă clocotită, să țineți amestecul la foc mic timp de 30 de minute, iar după răcire să clătiți părul cu acest decoct.
„Rădăcina de brusture revigorează și conferă structură”
- De regulă, stiliștii apelează la produsele cosmetice pentru a îngriji părul în mod optim. Cum pot plantele medicinale să fie complementare acestui proces?
- Niciun specialist în îngijirea părului nu poate ignora importanța plantelor în menținerea sănătății și frumuseții podoabei capilare. Este foarte simplu de observat că folosirea mentei, de pildă, pentru clătire ajută părul să crească mai repede, curăță scalpul și echilibrează secreția de sebum. Câteva frunze proaspete de mentă infuzate timp de o oră într-un litru de apă clocotită, apoi strecurate, dau un lichid care aduce beneficii extraordinare persoanelor cu păr cu tendință de îngrășare. De asemenea, în frunzele de coacăz există acid ascorbic, uleiuri esențiale, vitamine, microelemente. Din câteva frunze proaspete de plantă și un litru de apă clocotită se poate prepara un ceai care se lasă să stea timp de aproximativ o oră. Cine își face un obicei de a se clăti cu acest lichid va observa rapid beneficii ca refacerea pH-ul pielii capului și fortificarea părului.
- Pe lângă celebrele mentă și mușețel există și alte plante, mai puțin cunoscute, care să aibă efecte asupra aspectului și sănătății părului?
- Rădăcina de brusture ar putea intra în această categorie. Practic, uleiul din această rădăcină revigorează imediat părul tern și îi conferă structură. Pentru persoanele care nu suportă ideea de ulei pe păr, peste trei linguri cu rădăcină proaspătă de brusture se toarnă două căni cu apă, se fierbe amestecul timp de zece minute, se stecoară și se clătește părul. Efectele sunt similare, rapide și vizibile. Alte exemple sunt amla, tot sub formă de ulei, frunzele și florile de hibiscus, care pot fi folosite și intern, și extern, sub formă de ceai, având proprietăți antiîmbătrânire, extractul de eucalipt, despre care mai multe studii extinse au pus în evidență că reface rădăcina firului de păr și conferă șuvițelor o strălucire și o structură spectaculoase.
„Coada-şoricelului vindecă bolile scalpului“
- Abordarea holistică a îngrijirii părului trece dincolo de exterior. Cum pot fi folosite plantele pentru acoperirea completă a nevoilor unei podoabe capilare sănătoase și strălucitoare?
- Poate unul dintre cele mai relevante aspecte este realizarea echilibrului păr-scalp. Aici intervin plantele care furnizează antioxidanții necesari combaterii efec- telor radicalilor liberi și poluării, cum este ceaiul verde, cu care poate fi clătit părul, după fiecare spălare. De asemenea, consumul zilnic de ceai verde reduce din interior stresul oxidativ al organismului, cu efecte asupra calității podoabei capilare. În același timp, este de menționat efectul ceaiului de coada-șoricelului, faimos pentru capacitatea de a vindeca bolile scalpului - mătreață, alopecie, deshuamare. Se lasă pe baie de aburi timp de 15 minute două linguri cu plantă și 200 ml apă, apoi se strecoară și se clătește părul, după șamponare. Utilizarea regulată este de natură să dea rezultate remarcabile. Tot din perspectiva îngrijirii holistice este de menționat și dieta echilibrată, care are efect direct, dinspre interior, asupra sănătății și aspectului părului.