Main menu

header

872 5 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

În ultimele săptămâni de sarcină, părul pare să arate mai bine ca niciodată, dar, după venirea pe lume a bebelușului, lucrurile se schimbă radical - podoaba capilară se subțiază, firele cad parcă mai multe în fiecare zi, șuvițele devin dezordonate, fragile, greu de stilizat. Pentru refacerea părului deteriorat după naștere, experții oferă sfaturi ușor de pus în practică de oricine și cu rezultate garantate.

Loțiuni tonice pentru susținerea scalpului

Înainte de naștere, nivelul mare de estrogen menține firele de păr în faza de creștere, făcând podoaba capilară mai voluminoasă. „Odată ce copilul vine pe lume, nivelurile de estrogen revin la normal, iar zilele de glorie ale podoabei capilare se încheie brusc. Părul trece dintr-o dată în faza telogenă, de scădere a ciclului de creștere, având ca efect căderea substanțială”, explică Anabel Kingsley, specialist la clinica „Philip Kingsley”, din Londra. În timp ce unele mămici abia observă fenomenul, care rămâne în limite rezonabile, pentru altele, căderea părului devine îngrijorătoare. Experta din Londra recomandă o vizită la medic, apoi apelul la loțiuni tonice, care să stimuleze scalpul să reînceapă să susțină creșterea părului.

Dietă bogată în proteine, carbohidrați și fier

Specialiștii subliniază importanța a ceea ce intră în corpul proaspetei mămici, adevărat sprijin intern de care are nevoie părul pentru a crește. „Încercați să mențineți o dietă sănătoasă, echilibrată, bogată în proteine, carbohidrați complecși și fier. Deoarece poate fi foarte dificil să vă hrăniți bine atunci când aveți grijă de un nou-născut - în plus corpul poate fi epuizat și are cerințe suplimentare, din cauza alăptării - suplimentele pot fi foarte utile. Dacă fenomenul de cădere a părului persistă, verificați la medic deficiențele nutriționale și nivelul tiroidei”, punctează Kingsley.

Apelați la trucuri de styling

Stilistul vedetelor George Northwood, care s-a ocupat de podoaba capilară a unor vedete ca Alexa Chung, Rosie Huntington-Whiteley, Alicia Vikander sau Ducesa de Sussex, arată că părul poate suferi multe „suișuri și coborâșuri” după naștere, așa că recomandă câteva trucuri de styling până la stabilizarea situației: „Puteți lua o perie mică - chiar o periuță de dinți! - pulverizați un fixativ puternic pe ea și periați părul în jos. Metoda creează o suprafață mai netedă și o imagine mult mai bună a șuvițelor. De asemenea, puteți folosi puțină cremă hidratantă specială, o simplă trecere lejeră prin păr, cu ajutorul unui pieptăn, va acționa ca un fel de lipici și va ține coafura la locul său. Un alt truc este să tundeți părul câțiva centimetri, ca să se mai ridice și să pară mai voluminos, iar după ce crește, puteți încerca șuvițe în jurul chipului”.

Pont. O metodă simplă menită să mascheze spațiile în care s-a pierdut prea mult din păr după naștere este schimbarea cărării.

După venirea pe lume a bebeluşului, verificaţi la medic deficienţele nutriţionale şi nivelul tidoidei

Masaj cu uleiuri, pentru disciplinarea firelor rebele

În locul firelor pierdute pot începe să crească altele, foarte „țepoase”, mult mai aspre decât restul firelor de păr și complet indisciplinate, greu de stilizat. Fiona Toomey, fondatoarea mărcii de îngrijire a pielii și părului Nessa, mamă a trei copii, re comandă uleiurile pentru păr și scalp: „Atunci când sunt folosite ca masaj, proprietățile calmante și exfoliante ale acestor uleiuri speciale pregătesc un teren sănătos pentru recreșterea părului și, în același timp, disciplinează firele rebele, funcționând ca un balsam”.