de Simona Soare Ghișea şi Flori Pintea
Timp de mii de ani, medicina tradițională chineză a utilizat cu succes principiile Yin și Yang, pentru a restabili echilibrul în organismul uman. Potrivit specialiștilor, o deficiență ori un exces de Yin sau Yang duce la afecțiuni corporale și spirituale. Dieta Yin-Yang ajută corpul să-şi regleze toate funcţiile şi să ajungă la greutatea ideală. Regimul de slăbire durează trei luni și se poate prelungi în funcție de obiectivul stabilit cu nutriționistul.
Alimentele sunt împărțite în trei categorii
Dieta Yin-Yang se poate ţine destul de ușor, fiindcă include toate grupele de alimente. Fiecare aliment pe care îl consumăm are o proprietate energetică, ce este atribuită celor două principii. Astfel, alimentele se deosebesc între ele prin efectele fizice, mentale, spirituale și emoționale pe care le produc. Acestea sunt împărțite în trei categorii: Yin, Yang și echilibrate. Specialiștii chinezi consideră că un principiu de bază al acestui stil de viață constă în alternarea mâncărurilor fierbinți cu cele neutre și reci, aspect foarte important pentru atingerea stării de sațietate. Alimentele Yang sunt cele fierbinţi, iar alimentele Yin, cele reci. Caracteristicile Yin sau Yang ale unui anumit aliment au mai puțin de-a face cu temperatura reală, ci mai ales cu proprietățile energetice şi efectele asupra organismului.
Evitați produsele procesate
Dieta Yin-Yang constă în consumul, trei zile la rând, de alimente Yang, după care urmează trei zile cu alimente Yin. Apoi, se reia ciclul. Se slăbeşte în medie opt kilograme lunar. Alimentele Yin sunt tonice și revigorante, iar alimentele Yang sunt calmante și relaxante, având ca efect evitarea consumării mai multor mese pe zi. Printre alimentele Yin se numără mierea, zahărul, uleiul, sucurile de fructe, bananele, lămâile, grepfrutul, mandarinele, ananasul, papaya, mango, pepenele verde, avocado, roșiile, castraveții, vinetele, cartofii, majoritatea aditivilor alimentari, laptele de vacă, smântâna, untul, brânza topită, cașcavalul, fasolea albă, lintea roșie, produsele din soia, ciupercile, măslinele verzi, porumbul, grâul spelta, pastele, cerealele încolțite, feniculul, maghiranul, roinița, pâinea albă, murăturile, înghețata, marmelada, ciocolata. Specialiștii recomandă evitarea alimentelor Yin obţinute prin rafinare sau procesare excesivă. Alimentele Yang se bazează foarte mult pe proteine de origine animală. Din categoria alimentelor Yang, fac parte: carnea, peștele, icrele, ouăle, brânza de capră, untul clarifiat (ghee), sarea, bambusul, legumele rădăcinoase, varza roșie, afinele negre, coacăzele roșii, murele roșii, zmeura, merele, condimentele „calde”, cum ar fi scorțișoara, nucșoara, ghimbirul, turmericul, schinduful, oregano.
Nu mâncaţi după ora 20:00!
Dieta Yin-Yang trebuie urmată cel puțin 90 de zile. Aceasta se poate prelungi în funcție de greutatea pe care doriți să o atingeți și este o adaptare a clasicului regim disociat. Alimentele Yang pe care le puteți include în meniul pentru o zi sunt: 300 g pui, pește sau vită, 250 g iaurt, 200 g brânză de capră, un ou fiert și minimum doi litri de lichide (apă sau ceai). Carnea trebuie să fie fiartă, la grătar sau la cuptor. Meniul pentru o zi, care este format din alimentele Yin, ar putea arăta în felul următor: 600 g legume (în salate, ciorbe, garnituri), circa 300 g fructe (nu este permis consumul de pere, struguri, fructe de pădure, fructe uscate), 500 ml suc de roșii, doi litri de lichide și 100 g pâine. Este indicat să se consume cea mai mare cantitate de alimente în prima parte a zilei. Nu mâncați niciodată după ora 20:00.