Main menu

header

880 4 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Algoritmi, inteligență artificială, electroencefalograme… marile branduri de cosmetice se întrec în a depista formule care includ ultimele tehnologii prin care să determine preferințele clienților și astfel să-i fidelizeze.

Neuroștiință pentru sfaturi personalizate și precise

În parteneriat cu liderul global în domeniul neurotech, Emotiv, L’Oréal va lansa în perioada următoare un nou dispozitiv care va ajuta consumatorii să-și aleagă mai bine parfumurile preferate în magazinele Yves Saint Laurent din întreaga lume. Aceste alegeri vor fi precise și personalizate, cu ajutorul unui întreg sistem care se adresează detectării dincolo de simpla mirosire și merge până la neuronii fiecărui client. „Intersecția dintre neurotehnologie, inteligența artificială și știință este un următor pas interesant. Știința alegerii unui parfum este foarte complexă. Acest parteneriat promite inovație pentru întreaga industrie a frumuseții, deoarece aceasta este cu adevărat prima dată când consumatorii vor avea acces la o experiență de ultimă oră, în magazin, care folosește neuroștiința pentru a oferi sfaturi personalizate și precise privind parfumurile”, spune Guive Balooch, șeful incubatorului tehnologic L’Oréal.

Căști cu inteligență artificială

Sistemul va implica un set de căști multisenzor bazat pe electroencefalografie (EEG), care conectează răspunsurile neuronale la preferințele de parfum. Căștile folosesc algoritmi de învățare automată, care interpretează EEG în timp ce consumatorii experimentează familii de parfumuri, pentru a se detecta și monitoriza cu acuratețe comportamentul, preferințele, stresul și atenția, în context real. Scopul este de a ajuta consumatorii să-și determine mireasma perfectă, potrivită cu emoțiile fiecăruia. „Există mii de opțiuni de parfum și știm că poate fi o provocare pentru consumatori să navigheze în numărul mare de oferte și să facă alegerea potrivită. Facem un prim pas uriaș în această categorie. Odată ce știm ce parfumuri îi fac pe oameni să se simtă fericiți, plini de energie sau îi încarcă cu alte emoții, putem personaliza și mai mult parfumurile - potențialul este nelimitat”, afirmă Stephan Bezy, director general internațional la Yves Saint Laurent Beauté.

„Prin acest sistem, am reuşit să obţinem pentru 95% dintre persoane parfumul potrivit, personalizat pentru nevoile şi dorinţele fiecăruia, ceea ce este mult mai mult decât fără această tehnologie“ (Stephan Bezy, director general internaţional Yves Saint Laurent Beauté)

Alegerea parfumului preferat devine o ştiinţă la intersecţia dintre neurotehnologie şi inteligenţa artificială

Clienţii doresc beneficii emoţionale

Potrivit experților L’Oréal, oamenii conectează diverse emoții, inclusiv fericirea și relaxarea, cu preferința lor de miros. Studii de anvergură, derulate de brandurile preocupate de prezentul, dar mai ales de viitorul industriei, care implică foarte multă personalizare, au pus în evidență faptul că mulți clienți doresc ca parfumul pe care îl folosesc să le aducă beneficii emoționale (77%) sau să aleagă un parfum în funcție de starea lor de spirit (mai mult de jumătate dintre respondenți pe segmentul celor cu vârsta cuprinsă între 12 ani și 34 de ani). Noua experiență va fi disponibilă la nivel mondial în magazinele emblematice Yves Saint Laurent din mai multe țări de la sfârșitul anului 2022.