de Camelia Onciu
Fiind în plin sezon al florilor, puteţi profita de această abundență de parfumuri pentru a vă crea propriile produse handmade pentru frumusețe și sănătate. Astfel, vă recomandăm apele florale, utile în tratarea anumitor afecțiuni ale pielii, tonifierea tenului și a părului, în îmbunătățirea stării de spirit și nu numai. Rețetele sunt simple și ieftine, iar rezultatele uimitoare.
Sunt versiunea blândă a uleiurilor esențiale
Denumite și hidrosoli, apele florale rezultă în urma distilării cu abur a plantelor. Trecând prin materialul vegetal, vaporii de apă se încarcă cu arome și alți constituenți solubili în apă (minerale, oligoelemente). Apele florale sunt versiunea blândă a uleiurilor esențiale. Fiind mult mai puțin concentrate decât acestea din urmă, sunt mai ușor de utilizat, mai ales că sunt perfect miscibile în apă.
Hidratează și tonifică
Apele florale pot fi adăugate în rutinele de îngrijire pentru împrospătarea și revitalizarea pielii, ca demachiant, ca loțiune tonică după curățarea feței și înainte de aplicarea tratamentului. Apele florale înlocuiesc tonicele, deoarece echilibrează nivelul pH-ului pielii în timp ce luminează, curăță, hidratează și tonifică epiderma. Încercați să amestecați apa florală preferată în măști cu argilă, exfoliante, creme sau loțiuni.
Toner şi remediu anticearcăn
Toate apele florale pot fi folosite ca toner facial, dar fiecare are și propriul său set unic de avantaje. Un remediu uimitor pentru cearcănele umflate este apa florală de mușețel. Înmuiați două dischete de bumbac în această apă și acoperiți fiecare ochi timp de zece minute pentru o reducere imediată și dramatică a umflăturii. Utilizarea regulată poate ajuta la diminuarea cearcănelor. Apa din arbore de ceai ajută la reglarea tonusului pielii și la eliminarea bacteriilor din pori, făcând-o utilă în caz de pete și piele grasă.
Fixează machiajul
După demachiere și înainte de a vă pune crema, apele florale oferă ingrediente active antioxidante (busuioc), calmante (mușețel), clarifiante (lămâie) sau antibacteriene (arborele de ceai). De asemenea, puteți pulveriza puțină apă de lavandă, mușețel sau floare de portocal pe o cremă hidratantă sau pe o mască, pentru a le spori acțiunea. Apele florale de trandafir, portocal, tei fixează machiajul zilei.
Păr frumos și înmiresmat
Dacă ați stat prea mult timp la soare, puteți amesteca apă de lavandă sau de trandafiri cu suc sau gel de aloe pentru a vă crea propriul remediu pentru arsuri solare. Apa florală e antidotul natural perfect pentru înțepăturile de insecte. Apa florală de morcov sălbatic calmează pielea după ras sau epilat. Apele florale ajută la întărirea firului de păr și îi conferă strălucire. Clătiți părul cu apa florală preferată. Stropiți părul uscat cu apă florală ca să miroasă frumos.
Odorizant pentru rufe
Apa florală parfumează împrospătează aerul din încăperi și e mult mai sigură decât odorizantele toxice. Stropiți cu apă florală de lavandă în casă pentru a parfuma aerul înainte de culcare sau după o zi stresantă. Hidrosolul de mușcată este perfect pentru rufe. Diluat la jumătate cu apă demineralizată, se toarnă în rezervorul fierului de călcat. De asemenea, poate fi pulverizat direct pe perdele sau perne. În timpul verii, răcoriți-vă trupul cu apă de mentă păstrată la frigider.
Creează armonie între corp și minte
Apa florală de lavandă are reputația de a echilibra gândurile și de a crea armonia între corp și minte. Este un tonifiant ideal pentru piele pe timp de noapte. De asemenea, este excelentă pentru pielea cu iritații, predispusă la acnee sau pete, datorită proprietăților sale antibacteriene și calmante. Apa de mușețel are proprietăți relaxante și liniștitoare. Este sigură chiar și pentru pielea bebelușilor. Apa de hamamelis este astringentă, bună pentru tonifierea și curățarea pielii, dar și pentru combaterea acneei. De asemenea, este recomandată în psoriazis, eczeme, piele crăpată sau cu vezicule și pentru tratarea mușcăturilor de insecte.
Efect calmant în acnee
Apa florală de trandafiri este afrodisiacă, dar are și proprietăți antioxidante și de curățare. Este un excelent remediu al pielii înroșite și inflamate. Stimulează procesele de regenerare şi are efect calmant în acnee și arsuri solare. De asemenea, hidratează și hrănește pielea uscată și obo- sită. Aveţi nevoie de 1 cană cu petale de trandafiri proaspete (aproximativ 2 trandafiri), 2 căni cu apă distilată, 1 linguriță cu vodcă (opțional). Încercați să utilizați trandafiri organici, fără pesticide, din specia Rosa damascena, Rosa centifolia sau Rosa gallica (soiuri comestibile). Folosiți un singur soi. Cu cât trandafirii sunt mai proaspeți, cu atât veți obține rezultate mai bune. Apa de trandafiri poate fi folosită și în bucătărie, adăugată în sorbeturi, salate de fructe sau cocteiluri de coacăze negre, lămâie, mușcată, iasomie.
Reţetele produselor handmade pentru întreţinerea pielii sunt simple şi ieftine, iar efectul este uimitor
Alegerea hidrosolului potrivit trebuie făcută în funcție de doi factori: tipul de piele și acțiunea dorită. Iată câteva dintre cele mai comune exemple care să vă ghideze: ten mixt - trandafir; ten gras - lavandă, hamamelis, trandafir, dafin, mirt, mușcată, mentă; ten predispus la acnee - salvie, rozmarin, verbină, dafin nobil, mușcată; ten uscat - mușețel, floare de portocal; ten matur - roiniță, trandafir; piele sensibilă și reactivă - mușețel, hamamelis, tei
Puteţi folosi orice plantă parfumată pentru a face un hidrosol
Spălați plantele proaspăt culese pentru a scăpa de orice murdărie și dăunători. Puneți plantele (petalele) într-o cratiță și turnați apă peste ele. Asigurați-vă că sunt distribuite uniform și acoperite cu apă. Dacă folosiți prea multă apă, apa florală va fi mai puțin parfumată. Dacă doriți, adăugați o linguriță cu vodcă în cratiță. Acest lucru nu va afecta mirosul, dar va ajuta la conservarea produsului. Acoperiți oala cu un capac și lăsați focul la mic. Filtrați printr-o strecurătoare așezată peste un borcan mare foarte curat. Se păstrează la frigider, cel mult o săptămână.