Main menu

header

896 4 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

De la pandemie la războiul din Ucraina și criza economică, lumea nu traversează vremurile cele mai fericite. Pentru a ajuta la ameliorarea stării de spirit, experții în înfrumusețare recomandă adoptarea unui trend care deja face furori pe rețelele de socializare: „frumusețea dopamină”.

Curcubeu pe chip

Culorile au efect asupra felului în care ne simțim, pot îmbunătăți starea psihică și emoțională, calmează, energizează și, mai ales, cresc producția de dopamină, hormonul plăcerii. Pornind de la această realitate, certificată de celebrul „indice de ruj” - elementul care a arătat mereu că vânzările acestui produs pentru buze cresc vertiginos în timpul fiecărei crize - specialiștii recomandă încorporarea culorilor curcubeului în machiaj. Potrivit cercetătorilor de la Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța, dopamina este o substanță chimică folosită ca neurotransmițător, care produce o stare de satisfacție și poate fi stimulată în mod natural prin anumite alimente bogate în tirozină, prin exerciții fizice, prin expunerea la lumina soarelui, prin bucurii ca ascultarea muzicii preferate, mângâierea unui animal drag sau prin culoare. De aici până la ascensiunea fulminantă a #dopaminebeauty - trend cunoscut și sub numele de #dopaminemakeup - nu a mai fost decât un pas.

Creion de ochi multicolor și sclipici din belșug

Noua tendință în machiaj implică fardurile de pleoape multicolore sau în două tonuri, nuanțe îndrăznețe, vibrante, creion de ochi în nuanțe aprinse și sclipici din belșug. Ideea trendului este reflectarea fanteziilor de make-up ale fiecăruia. Pentru persoanele mai puțin îndrăznețe, opțiunile sunt accentuarea blush-ului - care susține un aspect romantic, tineresc - aplicarea unui luciu de buze diferit față de produsul utilizat de obicei sau etalarea unor mici accente personale. Specialistul în make-up Lolent Lee, din Singapore, trasează câteva dintre reperele majore ale trendului #dopaminebeauty. Astfel, galben, considerată culoarea bucuriei, a luminii și a minții deschise, este și o nuanță universală măgulitoare în make-up. Culoarea poate fi aplicată pe obraji, iar pentru un aspect mai subtil, se întinde inițial un fard de obraz în nuanța piersicii, apoi se adaugă nota de galben, care va trimite cu gândul la toată bucuria verii. Din același arsenal face parte și rozul, o culoare iubită de toate doamnele și domnișoarele lumii și care poate deveni o adevărată căptușeală grafică neconvențională pe un chip îmbujorat. Se pot crea mișcări de pensulă cu un fard de pleoape sau un ruj lichid în această culoare în locul în care se aplică de regulă linerul negru.

Atunci când ochii sunt umflați, se conturează cu purpuriu intens cele două treimi exterioare ale pleoapei

Roşu pe pleoape, albastru pe păr

896 4 2896 4 3Ardent, formidabil pentru contrast, preferat de milioane de femei, roșul domnește majestuos în trendul înfrumusețării pentru dopamină. Această culoare vie trece de la buze la ochi, inclusiv peste pleoape, cu finisaj lucios, ca un apus de soare la malul mării, dublat de o curea sau de o poșetă în aceeași culoare, pentru un aspect general care taie răsuflarea. O altă culoare-vedetă a tendinței este albastrul. Purtată cu atâta plăcere în toată lumea grație preferinței tuturor pentru jeanși, nuanța cerului și derivatele trec pe chip și pe șuvițele de păr, care seamănă cu marea înspumată. Lolent recomandă albastrul izbitor, cum ar fi nuanțele de cobalt sau de safir, pentru a declanșa încântare în interior și a atrage atenția în exterior. Beneficiile albastrului plasat strategic în machiajul ochilor includ faptul că această culoare complimentează orice nuanță a tenului și, de asemenea, conferă vivacitate oricărui machiaj.