de Camelia Onciu
Mușchiul de mare este o algă roșie care crește abundent în largul coastei Irlandei. Se mai numește și mușchi irlandez sau Chondrus crispus și a devenit foarte căutat, la fel ca varecul și spirulina. Mușchiul de mare este adesea folosit ca supliment alimentar, deoarece conține zinc, fier, iod, potasiu, calciu, mangan și multe altele. Dar este și o bază excelentă pentru îngrijirea pielii. Ajută la echilibrarea microbiomului atât la nivelul epidermei, cât și al intestinelor, atunci când e luat pe cale bucală. Datorită conținutului ridicat de sulf, mușchiul irlandez este antibacterian, antimicrobian și antiviral.
Mai întâi, spălați-l cu apă de izvor
Crearea propriei măști de față cu mușchi de mare irlandez este o alternativă excelentă naturală, ieftină și prietenoasă cu mediul. În loc de pulberi și geluri gata preparate, încercați aceste rețete fără chimicale. Mușchiul de mare trebuie curățat și pregătit înainte de a deveni un ingredient de frumusețe. De obicei, așa cum îl găsim în magazinele naturiste, e uscat și murdar, așa că trebuie spălat de resturi marine cu apă filtrată sau de izvor, nu de la robinet. Apoi, într-un castron mare, acoperiți mușchiul de mare cu apă, puneți un capac, lăsați-l să se înmoaie la temperatura camerei timp de 12 până la 24 de ore, scurgeți-l și clătiți-l. Algele vor absorbi apa, rezultând fire mai moi și mai groase.
Este înlocuitor vegan al gelatinei
Multe rețete de măști cu mușchi de mare au la bază gelul, ca înlocuitor vegan al gelatinei. Se poate aplica direct pe față ca mască de bază (lăsând-o să acționeze timp de 15 până la 20 de minute) sau puteți include gelul de mușchi de mare în rețete mai complexe. Pentru a-l prepara, puneți mușchiul de mare înmuiat (echivalentul umed a 20 de grame uscat) într-un blender și adăugați trei sferturi de cană cu apă filtrată. Puteți folosi ceai verde în loc de apă pentru un conținut crescut de antioxidanți. Se amestecă, adăugând încă un sfert de cană cu apă, dacă amestecul este prea gros. Transferați-l într-un recipient ermetic și lăsați-l la frigider peste noapte. Frigul va transforma lichidul într-un gel.
Combinație cu turmeric și miere
Pentru un plus de hidratare și antioxidanți, începeți prin a amesteca două lingurițe cu gel de mușchi de mare, o linguriță cu miere și un sfert de linguriță cu pudră de turmeric într-o oală curată. Se încălzește la cea mai mică temperatură timp de trei până la cinci minute, amestecând constant. Verificați ca masca să nu fie prea fierbinte înainte de a o pune pe față. Aplicați un strat subțire pe piele cât timp este caldă - căldura ar trebui să vă ajute la deschiderea porilor - și lăsați-o să stea timp de 20 de minute înainte de clătire.
Adăugați aloe vera
Aloe vera este o plantă plină de antioxidanți și vitaminele A și C, pe care pielea le iubește. Calmează și acționează ca un emolient, protejând și consolidând bariera naturală de protecție a pielii. Pentru a face această mască hidratantă cu aloe, combinați un sfert de cană cu gel proaspăt de aloe vera (de la o plantă de apartament) cu o cantitate egală de gel de mușchi de mare. Pentru o putere suplimentară de calmare, adăugați o jumătate de castravete trecut prin blender. Aplicați masca pe piele și lăsați să stea timp de 10 până la 20 de minute înainte de clătire.
Exfoliant cu alge verzi
Îmbunătățiți puterea algelor marine amestecând gelul de mușchi de mare cu alte vegetale marine: chlorella, kelp și spirulină. Adaosul de argilă conferă preparatului o consistență cremoasă, plus proprietăți exfoliante.
Folosiți câte o jumătate de linguriță cu pulbere de chlorella, pudră de varec, pudră de spirulină, pudră de maca și pudră de turmeric, 1 linguriță cu pudră de argilă, 1-2 linguri cu gel de mușchi de mare. Combinați toate ingredientele din pudră într-un vas. Adăugați și amestecați cu una până la două linguri cu gel de mușchi de mare, atât cât este nevoie pentru a obține o pastă groasă. Aplicați pe piele și lăsați să stea timp de 15 până la 20 de minute. Clătiți, uscați și aplicați o cremă hidratantă, dacă doriți.
Preparat nutritiv și parfumat cu apă de trandafiri și măr
Mușchiul de mare conține mare parte din mineralele care alcătuiesc corpul uman. Adăugați-l în apă de trandafiri și veți obține o concentrație mare de vitamine A, B, C și E. Adăugați măr pentru echilibrarea pH-ului. Va rezulta o mască de față plină de nutrienți vitali. Începeți cu un sfert de cană cu gel de mușchi de mare. Amestecați trei linguri cu apă de trandafiri și cinci linguri cu măr ras fin (fără coajă). Lăsați amestecul la frigider pentru cel puțin o oră, apoi aplicați gelul răcoritor pe piele timp de 30 de minute.
Detoxifiere cu cărbune activ
Cărbunele activ e util în îngrijirea pielii, deoarece natura sa absorbantă îl face ca un magnet pentru toxinele din piele. Vă puteți face propria versiune vegană amestecând o lingură și jumătate cu gel de mușchi de mare cu aproximativ un sfert de linguriță (sau o capsulă) cu cărbune activ. Aplicați masca pe față și lăsați să stea timp de 10 minute înainte de clătire.