Main menu

header

930 4 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Untul de cacao este recunoscut pentru beneficiile sale cosmetice deosebite. Cocteil impresionant de antioxidanți, acest produs natural are efecte spectaculoase asupra aspectului și sănătății pielii, tratând afecțiuni externe, protejând în fața efectelor nocive ale poluării și conferind vigoare și strălucire părului.

Stimulează producția de dopamină

Din foarte multe motive, untul de cacao nu ar trebui să lipsească de pe lista de înfrumusețare a oricărei persoane care alege să se îngrijească sănătos. Făcut din boabele arborelui cu același nume, are un nivel ridicat de grăsimi saturate și conține acid oleic, acid stearic, acid palmitic, acid linoleic (Omega 6), alți acizi grași. De asemenea, untul de cacao are în compoziție triptofan și antioxidanți (polifenoli, flavonoide), dar și calciu, magneziu, zinc, potasiu, vitaminele E și K. Așadar, un cocteil impresionant de substanțe benefice, care fac din untul de cacao nu doar un produs alimentar care poate sta la baza oricărei rețete de dulciuri rafinate și sănătoase, ci și în ritualul regulat de înfrumusețare. De altfel, este binecunoscut faptul că introducerea în meniu a acestui produs de excepție stimulează producția de feniletilamină și dopamină, ambele responsabile de o stare de bine.

Estompează ridurile

930 4 2Untul de cacao are o largă utilizare în cosmetică, mai ales în creme simple, care se prepară rapid, din ingrediente puține. Se regăsește în multe produse cosmetice, pentru că are o mulțime de beneficii pentru piele, reușind să egaleze tratamente cosmetice costisitoare. Printre efectele notabile ale untului de cacao se numără stimularea producției de colagen, fapt ce duce la estomparea ridurilor, cât și la prevenirea lor, hidratarea în profunzime, având ca rezultat o textură catifelată a pielii, obținerea rapidă a unui bronz uniform. Versatil și plin de proprietăți importante, untul de cacao poate fi folosit pe piele și în timpul verii, pentru a o proteja de efectele soarelui, cât și iarna, ferind tenul de deshidratarea generată de frig și fiind potrivit pentru toate tipurile de ten.

Tratează iritațiile și vergeturile

Din perspectivă medicală, untul de cacao este redutabil pe segmentul tratării afecțiunilor pielii. Astfel, este recomandat pentru calmarea iritațiilor, combaterea inflamațiilor și vindecarea unor afecțiuni precum eczema sau dermatita, prevenirea vergeturilor sau combaterea efectelor vântului asupra pielii de pe tot corpul. Specialiștii recomandă masarea zilnică, timp de cinci minute, a zonelor cu vergeturi cu un amestec de unt de cacao nerafinat, topit pe aburi până la o consistență optimă, și vitamina A, formulă care măreşte elasticitatea pielii. De asemenea, ca un adevărat medicament natural, untul de cacao are și efecte benefice interne. O echipă de cercetători de la Pennsylvania State University, din SUA, a descoperit că grăsimile din acest unt duc la creșterea nivelului de colesterol „bun”, că în acest produs se regăsește o cantitate de antioxidanți de trei ori mai mare decât în vinul roșu, iar fenolii pe care îi conține au ca efect scăderea riscului îmbolnăvirii de boli cardiovasculare.

Previne alopecia

930 4 3Untul de cacao ajută la îmbunătățirea aspectului părului, refăcând structura firului, hidratând scalpul și ajutând la repararea vârfurilor tocite. Totodată, părul devine mai rezistent în fața agresiunilor externe și mai plin de volum dacă este tratat cu unt de cacao. Nu în ultimul rând, măștile cu acest produs previn căderea părului, untul de cacao fiind folosit împotriva alopeciei, precum și pentru hidratarea scalpului și eliminarea mătreții, notează organicfacts.net.

Untul de cacao este un cocteil impresionant de substanţe benefice atât ca produs alimentar, cât şi ca produs cosmetic pentru protecţia şi întinerirea pielii

Untul de cacao ajută la estomparea cicatricelor, datorită abilităţii sale de a păstra apa chiar şi în straturile cele mai adânci ale pielii

Mască de păr

930 4 4Pentru a realiza acasă una dintre cele mai eficiente măști naturale pentru păr aveți nevoie de două linguri cu unt de cacao, două linguri cu ulei de măsline (de cocos sau de ricin), două linguri cu pudră de cacao, 1 linguriţă cu miere, 40 ml infuzie de ceai verde. Puneţi într-o ceaşcă o jumătate de linguriţă cu ceai verde, turnaţi deasupra aproximativ 40 ml apă fierbinte şi lăsaţi-l la infuzat minimum trei minute. Între timp, topiţi untul de cacao la bain-marie şi încălziţi puţin uleiul de măsline. Adăugaţi untul de cacao topit şi uleiul de măsline peste ceaiul călduţ şi amestecaţi până la omogenizare. Puneți apoi mierea şi pudra de cacao, după care combinaţi foarte bine totul, până ce obţineţi un lichid gros. Pentru a evita formarea cocoloaşelor, care pot îngreuna aplicarea pe păr, adăugaţi pudra de cacao treptat şi amestecând în acelaşi timp. Lăsaţi „sosul” să se odihnească pentru câteva minute, timp în care se va mai închega şi va avea o consistenţă mai cremoasă. Nu este indicat ca amestecul să se răcească prea mult, deoarece se va întări prea tare şi va fi nevoie să-l retopiţi la bain-marie. De asemenea, niciun ingredient din cele menționate nu trebuie să intre în contact cu metale, de aceea folosiţi doar vase şi linguri din sticlă, lemn sau ceramică. Când formula este potrivită pentru aplicare, umeziţi părul cu apă călduţă şi puneți masca, prin masaj ușor, de la rădăcină până la vârfuri, apoi prindeţi părul în coc. Dacă aveţi timp, acoperiţi capul cu o folie alimentară sau o pungă şi apoi cu un prosop. Lăsaţi să acţioneze cel puțin 20 de minute până la o oră sau și mai mult, chiar peste noapte. Cu cât veţi ţine masca pe păr mai mult timp, cu atât mai repede vor fi vizibile efectele. După ce timpul de acţionare a trecut, clătiţi foarte bine părul cu apă călduţă şi spălaţi-vă cu şamponul obișnuit. Nu este nevoie să folosiţi şi un balsam la final, iar această mască se poate folosi cel puțin o dată pe săptămână, fără pauze între utilizări. Rezultatele vor fi mult peste așteptări, părul transformându-se într-o masă bogată, strălucitoare și sănătoasă.