de Ana Trifan
Numele acestei diete vă poate duce cu gândul la plajă şi la cocteiluri colorate. Este vorba însă despre un regim foarte sănătos, gândit iniţial pentru cardiaci. Frumoasa Jessica Simpson, dar şi fostul preşedinte american Bill Clinton sunt printre susţinătorii „South beach”. Dacă pe Jessica dieta a ajutat-o să fie mereu în formă şi să provoace invidie pentru silueta sa, pe Bill Clinton (foto) l-a îndreptat către un stil de viaţă sănătos după operaţia de cvadruplu bypass pe care a făcut-o.
Indicată cardiacilor
Dieta „South beach” a fost concepută de cardiologul Arthur Agatston şi de dieteticianul Marie Almon. La început a fost gândită pentru a scădea incidenţa bolilor cardiace grave la pacienţii cu probleme, dar a devenit rapid o dietă populară, folosită şi de oamenii sănătoşi, care doreau să slăbească fără probleme. Doctorul Agatston a mărturisit că a creat dieta „South beach” în perioada anilor ’90, pentru că a fost dezamăgit de regimurile bazate pe un conţinut scăzut de grăsime şi bogate în carbohidraţi, ce au fost apoi şi retrase de instituţiile americane abilitate. Cardiologul şi-a dat seama că regimurile cu conţinut scăzut în grăsimi nu au efect pe termen lung. Marie Almon are un masterat în nutriţionism, o experienţă de 25 de ani în clinică, cât şi 11 ani ca dietetician în reabilitarea pacienţilor cardiaci.
Pierdeţi patru kilograme în două săptămâni
„South beach” pare să nu fie o dietă tradiţională constituită pe reducerea numărului de carbohidraţi. Regimul se bazează pe selectarea carbohidraţilor „corecţi”, incluzând în meniu cereale integrale, anumite fructe şi legume, grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de rapiţă şi cel de măsline, precum şi surse de proteine slabe. Dieta „South beach” are trei etape:
Etapa 1 - Începerea forţată a procesului de scădere în greutate
Participantul va mânca porţii de mărime normală de: carne slabă, pui, curcan, peşte şi crustacee (vegetarienii pot înlocui cu produse ce substituie carnea), ouă, brânză slabă în grăsimi, alune, multe legume. Această etapă include gustări şi desert şi durează două săptămâni. Pacientul va consuma trei mese echilibrate pe zi, plus gustări. Pentru reuşită, participantul trebuie să mănânce şi gustările, chiar dacă nu simte că îi este foame. Ideea e că, dacă este sătul tot timpul, are mai puţine şanse să mănânce mai mult decât normal la următoarea masă. Alimentele interzise în etapa 1: pâine, orez, cartofi, paste, fructe, bomboane, prăjituri, îngheţată, zahăr, băuturi alcoolice. Cei care se hotărăsc să ţină dieta nu trebuie să se sperie, pentru că unele dintre aceste alimente vor fi reintroduse în etapa 2 şi în etapa 3. Etapa 1 durează două săptămâni şi, dacă respectaţi întocmai indicaţiile, veţi pierde peste patru kilograme, în funcţie şi de greutatea de la care porniţi.
Etapa 2 - Îşi propune să vă ajute să ajungeţi la greutatea dorită
Sunt reintroduşi în dietă carbohidraţii consideraţi „corecţi”, cum ar fi cerealele integrale, pastele din cereale integrale şi majoritatea fructelor. Participantul continuă să piardă kilograme pe parcursul acestei etape până când greutatea-ţintă a fost atinsă. Unii dintre cei care urmează dieta ar putea fi îngrijoraţi că în timpul etapei 2 nu ar mai putea scădea în greutate din cauza reintroducerii unor carbohidraţi. Doctorul Agatston crede că se poate ţine această dietă toată viaţa şi este crucial să reintroduceţi carbohidraţii corecţi zilnic. Carbohidraţii trebuie băgaţi în meniu puţin câte puţin. Urmăriţi răspunsul pe care îl are corpul pentru câteva zile şi, dacă observaţi că procesul de slăbire nu stagnează, mai adăugaţi un tip de carbohidraţi, urmărind, de asemenea, reacţia organismului. Continuaţi să faceţi acest lucru până când ajungeţi să aveţi în meniul zilnic până la două-trei porţii de carbohidraţi. Dacă observaţi că lucrurile scapă de sub control, ar trebui să reveniţi la etapa 1. În câteva zile, procesul de slăbire se va relua. Doctorul Agatston spune că faza a doua poate dura câtă vreme este necesar - nu există limită de timp. Ţinta este să atingeţi greutatea corporală dorită.
Alimente permise în etapa 2 (pe lângă cele din etapa 1): fructe, lactate slabe, cereale integrale, vin roşu. Următoarele produse se consumă cu moderaţie şi se introduce uşor-uşor în meniu: cartofi, ananas, pepene roşu, banane, miere. Veţi pierde aproximativ un kilogram pe săptămână din greutate.
Etapa 3 - Faza de menţinere a siluetei
Când participanţii au ajuns la greutatea dorită, intră în etapa 3, cunoscută şi ca fază de menţinere. Participantul va continua să facă alegeri alimentare corecte şi trebuie să înţeleagă că a adoptat un nou stil de viaţă, nu că este la un regim de slăbire continuu. Creatorii dietei „South beach” spun că această etapă nu înseamnă să mănâncaţi tot ce doreţi, abandonând principiile învăţate în etapele 1 şi 2. Aceasta este etapa în care continuaţi să faceţi alegerile alimentare corecte, experimentând cu noi ingrediente. Vă ajută să vă păstraţi greutatea corporală ideală şi să fiţi sănătoşi. Dieta „South beach” nu este un regim de slăbire, ci un stil de viaţă.
Meniu pe o zi, pentru etapa 1
Mic dejun: un pahar cu suc de roşii, un ou ochi făcut în apă, alături de care puteţi pune o garnitură de spanac călit uşor în ulei de măsline, două felii file de muşchi, cafea decofeinizată la care nu aveţi voie să puneţi zahăr, ci îndulcitor şi, dacă doriţi, o lingură cu lapte degresat;
Gustare: un bol mic cu ţelină, cu un triunghi de brânză topită light;
Prânz: un castron mare de salată de legume, în care aţi pus cubuleţe de carne de pui sau de curcan;
Gustare: o cutiuţă cu brânză slabă de vaci cu o roşie;
Cina: peşte oceanic făcut la cuptor, fasole verde, salată de varză în care aţi pus un strop de ulei de măsline.
Cremă de urdă cu vanilie
Iată şi o reţetă de desert pe care o puteţi folosi în prima etapă a dietei „South beach”. Aveţi nevoie de o jumătate de cană cu urdă, o linguriţă cu coajă rasă de lămâie, o linguriţă de esenţă de vanilie, înlocuitor de zahăr după gust (în funcţie de cât de dulce vreţi desertul). Se prepară prin amestecarea tuturor ingredientelor într-un castron.