de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
Pentru oricine ar reuși să inverseze cu adevărat îmbătrânirea, faima ar fi supremă și profitul de neimaginat. Acestea sunt doar două dintre motivele pentru care unele dintre cele mai inovatoare start-up-uri din lume investesc miliarde în cercetare și în experimente care să descopere „fântâna tinereții”.
Jeff Bezos „pariază” pe reprogramarea epigenetică de la Altos Labs
Industria biotehnologică de longevitate se învârte în jurul obiectivului de a crește perioada de viață pe care o persoană o petrece în stare bună de sănătate. În ultimii ani a existat un efort în expansiune rapidă, bine susținut cu sume consistente, pentru a dezvolta medicamente care vizează îmbătrânirea ca o cauză principală a bolii, iar acest tip de biotehnologie a devenit un obiectiv foarte popular pentru multe companii. Start-up-urile biotehnologice antiîmbătrânire s-au înmulțit spectaculos, pe baza reprogramării epigenetice, care implică identificarea unor seturi specifice de factori de transcripție ce pot induce modificări în expresia genelor și în comportamentul celular. Acest lucru inversează sau modifică efectiv markerii epigenetici asociați cu îmbătrânirea, generând încetinirea sau inversarea efectelor îmbătrânirii și chiar a bolilor legate de vârstă, cum ar fi cele neurodegenerative. Această tehnologie a fost testată pe modele animale și există dovezi că funcționează, declanșând investiții considerabile în start-up-urile de profil. Altos Labs, din SUA, a atras deja multă atenție după ce a fost lansat cu un capital de 3 miliarde de dolari, fondatorul Amazon, Jeff Bezos, fiind unul dintre investitorii-cheie. Potrivit companiei, misiunea sa este de a restabili sănătatea și rezistența celulelor prin programarea de întinerire celulară și inversarea bolilor și dizabilităților care pot apărea de-a lungul vieții.
clock.bio, în misiune urgentă: decodarea tuturor programelor de întinerire celulară
Cu sediul în Cambridge, Marea Britanie, clock.bio este un start-up biotehnologic antiîmbătrânire care dezvoltă noi medicamente regenerative, ce valorifică abilitatea naturală a celulelor stem pluripotente umane de a preveni și trata bolile legate de vârstă. Compania a fost fondată de Mark Kotter, care este, de asemenea, fondatorul și directorul executiv al bit.bio (o companie de biologie sintetică) și s-a lansat foarte recent, după ce a primit o primă finanțare de concept de 4 milioane de dolari, cu obiectivul imediat de a decoda toate programele de întinerire prezente în celulele umane. Mai departe, compania va construi un atlas de boli și ținte de întinerire, pentru traducere clinică. De altfel, biotehnologia antiîmbătrânire este pe cale să decodeze biologia întineririi umane în întregul genom în următoarele aproximativ 12 luni și a dez- voltat deja un model care declanșează mecanismul de autoîntinerire al celulelor stem pluripotente induse de om. Strategia clock.bio include intervenții brevetate pentru celulele stem induse, ecrane pentru biologia întineririi, identificarea și validarea țintelor de întinerire și prioritizarea și translatarea modelului terapeutic în aplicații clinice.
Genflow Biosciences - terapii cu varianta „genei centenarilor”
Un alt start-up care lucrează în Marea Britanie, Genflow Biosciences, încearcă să folosească terapia genică pentru a opri sau încetini procesul de îmbătrânire atât la oameni, cât și la câini, prin reducerea și întârzierea incidenței bolilor legate de vârstă. Specialiștii companiei consideră că, prin tratarea îmbătrânirii, se poate contribui la scăderea costurilor asistenței medicale și la reducerea poverii emoționale și societale. Start-up-ul biotehnologic are deja un compus numit GF-1002, o suspensie a unei terapii genetice pe bază de vector de virus adeno-asociat (pe bază de AAV) pentru perfuzie intravenoasă. Abordarea companiei este de a folosi vectori AAV pentru a livra în celule-copii ale variantei genei Sirtuin-6 (SIRT6), care se găsește la centenari. SIRT6 a câștigat deja o atenție deosebită - și finanțări pe măsură - pentru posibilul său rol în promovarea îmbătrânirii sănătoase. În plus, gama de produse Genflow include și alte intervenții inovatoare - GF-3001, care asigură livrarea topică a SIRT6 pe piele, este destinat sindromului Werner la oameni, iar GF-4001 este conceput ca un tratament antiîmbătrânire esențial pentru câini.
Life Bioscience: autofagia mediată de „însoțitor” curăță organismul de proteinele toxice
Considerând îmbătrânirea drept cel mai mare factor de risc pentru majoritatea bolilor cronice, start-up-ul Life Bioscience vizează biologia îmbătrânirii urmărind o abordare cu tip platformă - identificarea de terapii care pot preveni, trata și/sau inversa mai multe afecțiuni legate de îmbătrânire. Platforma de reprogramare epigenetică a companiei - care este deja utilizată în studii preclinice pentru indicații oftalmice - reprogramează epigenomul animalelor mai în vârstă pentru a semăna cu epigenomul animalelor mai tinere prin expresia a trei factori Yamanaka, factori de transcripție proteici care joacă un rol vital în crearea de celule stem pluripotente induse și controlează modul în care ADN este copiat în alte proteine. Între timp, o altă platformă a Life Bioscience, numită autofagie mediată de „însoțitor”, folosește un proces prin care proteinele nedorite sunt degradate în celule. Biotehnologia antiîmbătrânire a companiei a identificat deja noi compuși orali cu molecule mici, care cresc expresia mai multor proteine și au eficacitate în modelele preclinice ale bolilor legate de vârstă, inclusiv demența frontotemporală, boala Alzheimer și degenerarea retinei.
New Limit - reprogramarea celulelor pentru a se comporta ca unele tinere
După ce a strâns recent 40 de milioane de dolari doar dintr-o rundă de finanțare, New Limit, un alt start-up biotehnologic antiîmbătrânire, caută să dezvolte terapii de reprogramare epigenetică pentru a trata bolile legate de vârstă. Pentru a inversa îmbătrânirea celulară în acest mod, compania dorește să folosească noi instru- mente epigenetice, astfel încât celulele să acționeze, prin reprogramare, ca în tinerețe, cu un accent inițial pe celulele T. Pentru a realiza acest lucru, specialiștii companiei profită de progresele mari în genomica unicelulară și de învățarea automată, despre care afirmă că îi vor ajuta să depășească obstacolele tradiționale în calea reprogramării epigenetice. Una dintre principalele provocări pentru companie este să descopere cum să micșoreze diferența de performanță funcțională dintre celulele tinere reale și cele vechi reprogramate. New Limit a fost cofondat de directorul executiv al Coinbase, Brian Armstrong, și își propune să mențină o echipă mică, în care fiecare membru să contribuie activ atât la activitatea științifică, cât și la creșterea companiei.