Main menu

header

955 4 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Cele mai recente mari defilări de modă ale toamnei au evidențiat și tendințele de aranjare a părului. Mai potrivite cu pantalonii cargo, jachetele scurte și jeanșii evazați, care vor fi printre vedetele perioadei imediat următoare, aspectul natural și lejer, împletiturile șuvițelor și accesoriile au fost un adevărat laitmotiv și au dat tonul coafurilor de sezon rece 2023 și început de an 2024.

Inspirație de la șuvițele „alergate prin oraș”

Tema comună a coafurilor etalate pe podiumurile de modă ale marilor evenimente din această toamnă - New York, Londra, Milano și Paris - a fost naturalețea. Spre deosebire de sezoanele trecute, când romantismul accentuat cerea cocuri sofisticate și flori în păr, sezonul actual și începutul anului viitor păstrează accesoriile, dar simplifică mult coafurile. Fundele de păr, bentițele, panglicile și celebrele agrafe cu dinți mari readuc în prim-plan nostalgia anilor 1970. Și bentițele cu pieptăn, atât de populare în deceniul ’90 al secolului trecut, au defilat pe podiumuri, dând semnalul unei abordări mult mai tinerești și mai simple a modei. De exemplu, hairstylistul Jawara Wauchope a readus stilul din centrul orașului New York: „Inspirația a fost părul care nu a fost spălat de câteva zile. Am venit cu metroul, așa că am redat tot acel aspect de păr alergat prin oraș”. Pentru a crea iluzia părului „vechi” de trei zile, Wauchope a folosit puțin ulei de păr, pe care l-a blocat în șuvițe cu ajutorul plăcii de întins. La capitolul accesorii, Wauchope a readus în prim-plan bentițele cu pieptăn, care au fost văzute și la alte defilări și care au fost montate după întinderea riguroasă a șuvițelor.

Bentițe romantice și coadă-de-cal

955 4 2Hairstylistul Matthew Curtis a adus glamour vintage la defilări, demonstrând că bentițele de păr sunt suficient de versatile încât să întregească o ținută simplă sau o linie vestimentară care aduce aminte de filmele de epocă ale lui Truman Capote: „Am vrut să luăm strălucirea anilor ’50 și ’60, dar să-i dăm o notă modernă”. De la cozi joase până la cocuri, coafurile modelelor au fost accesorizate cu bentițe, mărgele, cristale și perle delicate. De asemenea, coada-de-cal rămâne și în sezoanele următoare o preferință majoră a stilului de aranjat părul. „Am vrut să ne asigurăm că pare că fiecare persoană ar putea să-și realizeze singură această coafură”, spune Wauchope, care a fost și stilista principală pentru Altuzarra. În loc de o coadă simplă, fiecare model a etalat o răsucire în formă de nod, care a ridicat această coafură atât de apreciată.

Bucle elegante, împletituri nenumărate

955 4 3Marile show-uri de modă ale toamnei au prezentat, de asemenea, nelipsitele și foarte popularele bucle lejere, în variațiuni elegante, părul liber, neted și lucios, care a însoțit prezentările Burberry, precum și multă mișcare delicată a șuvițelor, cum a pregătit Lacy Redway, hairstylist al celebrităților și ambasador TRESemmé. De asemenea, s-au văzut în spectacolele de modă și renumitele împletituri, care domină de sezoane întregi stilul coafurilor. Ridicate, coborâte, lungi, scurte, simple sau elaborate, acestea nu au în plus pentru sezonul curent și cele viitoare decât bentițele și panglicile, inserate inspirat printre șuvițe, pentru contrast și respectarea rigorilor modei momentului. De asemenea, una din cele mai moderne tendinţe de hairstyle se adresează celor ce iubesc futurismul şi un mod de aranjare distinct: se adună părul într-o şuviţă mare, se întinde bine, astfel încât să fie strâns de scalp, şi se aranjează părul prins în formă de U. La polul opus, libertatea, nota dominantă în moda momentului, poate fi exprimată în multe moduri prin părul relaxat şi uşor, lăsat să cadă pe umeri, aceasta fiind una din tendințele majore ale sezonului curent și ale începutului de an 2024. O variațiune pe această temă este stilul Romei antice, un look libertin, care implică prinderea secțiunilor subțiri, separate, de păr de la coroana capului și fixarea acestora la ceafă, restul părului rămânând liber.

Tunsori asimetrice pentru lungime medie

955 4 4Trendul cu tunsori asimetrice rămâne în vogă, chiar dacă nu este pentru toată lumea. Dar puține alte stiluri de aranjare a părului reprezintă declarații mai evidente de nonconformism și de curaj în ceea ce privește stilul. Pentru sezoanele următoare, poate fi vorba despre asimetrie în partea din spate, ca în cazul bobului asimetric, sau de o tunsoare în care o jumătate din păr este mai scurt decât cealaltă jumătate. Un alt model de tunsoare asimetrică este cel în care bretonul este coafat în mai multe feluri. De altfel, asimetria, recomandată în principal pentru lungimea medie de păr, ține de acel concept foarte important pentru generațiile tinere acuale - personalizarea. O linie asimetrică a părului poate fi… oricum, întrucât acest tip de tunsoare nu are reguli, așa că fiecare își poate „crea” un look propriu, definitoriu pentru personalitatea sa.

Aspectul umed, inclusiv la onduleuri

955 4 5În tabloul general al coafurilor cu accent de naturalețe intră popularul breton scurt, care se află de câteva sezoane printre cele mai importante tendinţe de hairstyle, iar perioada următoare îi va consolida poziţia, cu Audrey Hepburn fiind principala sursă de inspiraţie. De asemenea, toate etalările de modă ale sezonului au inclus ca tendință majoră aspectul umed al părului. De la Eckhaus Latta până la Jason Wu, părul modelelor a fost umed-grungth, cu aspect dezordonat, ondulat, cu valuri moi, ca proaspăt ieșit din apa mării sau foarte stilizat. Specialiștii recomandă pentru acest look gelurile cu uleiuri naturale, care oferă părului cu aspect umed mai multă strălucire, în timp ce hrănesc firele.

Cel mai în tendință model de coc este cel simplu, clasic, care se poate face ușor acasă

Extremele de culoare

955 4 6Pe lângă culoarea naturală a părului, care se potrivește cu regula principală în stilingul perioadei, există și declarațiile de personalitate prin culoarea șuvițelor. Nuanțe de bază pentru 2024 sunt verde energizant, roșu și mov, considerate catalizatoare ale expresiei personale. Verdele preia ştafeta ca nuanță vedetă a anului 2024, aducând vibrația proaspătă a naturii. Nuanțele culorii, de la cele mai delicate și pastelate până la cele mai intense și vii, revitalizează aspectul părului. Roșul, mereu pasional și vibrant, se aliniază perfect cu energia intensă a primăverii și umple de culoare zilele mohorâte de iarnă. De la tonurile arzătoare până la variantele teracotă, roșul este culoarea de păr a femeii pline de încredere în ea însăși. În același timp, movul încărcat de mister își păstrează atracția din ultimii ani la capitolul vopsirii părului, permițând nenumărate variațiuni pe tema unei culori care scoate orice coafură din anonimat.