de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Căutarea tinereții durabile există de secole, generație după generație, în ciuda efectelor inevitabile ale trecerii timpului asupra organismului. Industria înfrumusețării a ținut cont de toate trendurile trecute, iar astăzi se adaptează rapid la ceea ce cer tot mai imperativ tinerii: produse care să se adreseze în primul rând prevenției.
Apărare și hidratare
Optica tinerelor generații schimbă semnificativ industria înfrumusețării, care trebuie să devină mai prietenoasă cu mediul și să poată să și trateze, nu doar să „cosmetizeze”. Tot acest curent de gândire pornește de la cercetările oamenilor de știință, care au demonstrat că apărarea împo- triva agresiunilor externe poate apăra pielea, ajutând-o să-și mențină integritatea mai mult timp și întârziind semnele de îmbătrânire. Tot studiile pe care le au la dispoziție generațiile actuale de consumatori au evidențiat faptul că menținerea… preventivă și constantă a hidratării tenului limitează semnificativ apariția ridurilor.
Asigurarea întregului tablou de nutrienți
Protejarea pielii în interiorul conceptului care pune prevenția în prim-plan nu se limitează doar la exterior, ci este de interes și la interior. Expresia „suntem ceea ce mâncăm” își găsește o largă exprimare în reflecția exterioară, iar, ca urmare, în ultimii ani a avut loc o explozie pe piața de nutricosmetice, produse care vizează și îngrijirea, nu doar înfrumusețarea pielii și părului. Trendul s-a extins masiv, inclusiv la tineri și adolescenți. Mai departe, după ce studiile au relevat axa intestin-creier-piele și au demonstrat că anumite probleme ale tenului sunt cauzate direct de o tulburare a microbiomului intestinal, îngrijirea preventivă a tenului a adoptat și componenta nutrițională, mai precis asigurarea întregului tablou de nutrienți atât la interior, cât și la exterior. Este ceea ce se numește pe scurt protecția „In&Out”, cu o întreagă pleiadă de scheme nutriționale și de suplimente alimentare dedicate aspectului pielii.
Anticiparea începe la vârste tot mai fragede
Un alt mod de a percepe înaintarea în vârstă pe care îl schimbă generațiile tinere este adaptarea la acest fenomen. Dar nu oricum: îmbătrânirea există, dar se pot păstra și frumusețea, și sănătatea mai mult timp. Consumatorii tineri sunt din ce în ce mai mult în acord cu valorile mișcării „Îmbătrânire pozitivă”, mai precis sunt dornici să amâne semnele îmbătrânirii prin măsuri preventive și nu să refuze să accepte trecerea timpului acoperindu-se cu tot felul de produse. Mișcarea este mai amplă și include dorința de a menține abilitățile funcționale și de a păstra o stare de bine care să se reflecte în exterior. Fie că este vorba despre mobilitate, autonomie sau aspect fizic, fiecare își dorește să se simtă bine în corpul său o perioadă cât mai lungă, tinerii au multă grijă de ei înșiși și anticipează efectele îmbătrânirii la vârste din ce în ce mai fragede.
Acțiune bazată pe știință
Pielea este prima barieră externă a corpului și organul cel mai expus agresiunilor externe. Prin urmare, este partea corpului care reflectă cel mai mult efectele timpului, stilul de viață și sănătatea. Ridurile, pielea obosită cu mai puțină strălucire, cearcănele, pierderea fermi- tății și elasticității sunt consecințe vizibile. Datorită progresului științei, există o mai bună cunoaștere a factorilor din spatele îmbătrânirii pielii și a mecanis- melor de acțiune de tip preventiv. Potrivit experților, există două moduri de a gestiona semnele trecerii timpului. Pentru tenul matur este potrivită o abordare curativă, mai precis atenuarea manifestărilor de vârstă deja evidente pe piele, evitând în același timp apariția altora. În conformitate cu mișcarea „Îmbătrânire pozitivă”, la capitolul înfrumusețare, tendința acestei vârste este de a accepta semnele îmbătrânirii păstrând rutina de îngrijire a tenului. Pentru cei mai tineri, tendința este spre prevenție. Consumatorii caută să amâne cât mai mult apariția semnelor timpului, iar efectele îmbătrânirii sunt tratate înainte de a apărea.
Protecție UV înainte de apariția leziunilor
Radiațiile UV pot modifica structura dermului - expunerea la razele nocive ale soarelui este responsabilă pentru 80% din modificările vizibile atribuite în mod obișnuit degradării pielii, inclusiv tulburările de pigmentare, ridurile, textura ternă și liniile fine. Pentru a preveni îmbătrânirea prematură a tenului indusă de supraexpunere la radiații UV și de degradarea proteinelor dermice, protecția pe care o cer tinerele generații și pe care o oferă producătorii trebuie să fie foarte eficientă și să se poată utiliza și înainte de apariția leziunilor pielii. În plus, prim-planul este deținut de extractele naturale, cum este cel de pepene galben, cu cel mai mare conținut de superoxid dismutază din lume, pentru stimularea apărării antioxidante naturale a organismului.
Stimularea componentelor structurale
Îmbătrânirea cronologică a pielii nu poate fi prevenită, dar se poate interveni împotriva factorilor care accelerează procesul, iar primii citați de specialiști sunt expunerea la radiații UV nocive și la poluare. Prin urmare, scopul soluțiilor antiîmbătrânire este de a proteja pielea de agresiunile externe și de a stimula producerea componentelor structurale. Aici intervine în primul rând susținerea producerii de colagen, care asigură și prelungește în timp aspectul neted și tineresc al tenului. De asemenea, există produse care se concentrează pe stimularea producției de matrice extracelulară, esențială pentru a asigura o piele sănătoasă și regenerată. De asemenea, concomitent cu reducerea prin alimentație a stresului oxidativ al organismului, la nivelul pielii, lupta cu radicalii liberi generați de poluarea omniprezentă se duce cu ajutorul unor produse dedicate, care au ingrediente active și extracte a căror acțiune este certificată de cercetări aprofundate. Practic, foarte multe dintre produsele cosmetice pe care le caută generațiile tinere pentru îngrijire vin cu detalii care evidențiază ce studii și ce tehnologii patentate au la bază formulările respective.
Piaţă de peste 40 de miliarde de dolari
Piața globală a produselor antiîmbătrânire a fost evaluată la 40,49 de miliarde de dolari în 2020. Potrivit unui sondaj realizat de Real Self, 62% dintre americani folosesc produse care să oprească semnele trecerii timpului ca parte a rutinei lor zilnice de îngrijire a pielii. De altfel, proporția din venitul disponibil dedicată îngrijirii pielii este în creștere: Europa va fi cea mai importantă piață până în 2028, cu cele mai mari cheltuieli pe cap de locuitor pentru produse cosmetice. Cercetările de piață arată că milenialii conduc detașat acest trend al abordării holistice a înfrumusețării, 50% dintre aceștia afirmând că sunt foarte atenți la frumusețea abordată din perspectiva sănătății și prevenției.