Main menu

header

980 4 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Un brand de parfumuri a avut ideea de a căuta în arhive flori care cândva erau vedete ale miresmelor și care între timp au fost înlocuite și, ușor, intrate în uitare. Rezultatul - o linie de trei parfumuri unice, care vin direct din istorie.

Bază de date de 800 de plante

Pentru linia sa de cosmetice și parfumuri Forgotten Flowers, faimosul brand L’Occitane en Provence s-a angajat într-o colaborare pe termen lung cu Institut de Chimie de Nice, Villa Saint-Hilaire și Muzeul Internațional al Parfumului, din Grasse, Franţa. Întreaga aventură a elaborării unor parfumuri unice a început cu o „scufundare” în arhive - în special în cele ale Muzeului Internațional al Parfumului, leagănul parfumeriei franceze - pentru a găsi florile folosite cândva, în vechile rețete de parfumuri. Această lucrare titanică a dus la crearea unei baze de date care adună peste 800 de plante de parfum, dintre care unele au fost complet uitate. Dintre acestea, trei au fost selectate pentru a forma noua colecție: trifoiul-dulce, păducelul-de-pădure și barbotina, floare considerată cândva un simbol al nemuririi. „Am vrut să scot din nou în evidență fațetele acestei mici flori uitate, aromată, proaspătă, florală și lemnoasă totodată”, explică parfumierul Fabrice Pellegrin.

Identitate, istorie, simbolism, utilizări, miros

Totul a început în 2015, când brandul s-a angajat să susțină o teză despre „Plantele parfumate uitate”, a cercetătorului Anne-Sophie Bouville. Pentru a identifica aceste plante și a dezvolta materii prime cosmetice inovatoare, au fost studiate câteva sute de cărți, unele datând din Antichitate, și au fost intervievați numeroși experți (antropologi, arheologi, botanici, istorici, lingviști, parfumieri, teologi etc.). De asemenea, s-au adunat informații despre identitate, istorie, simbolism, utilizări, miros, proprietăți medicinale și ipoteze cu privire la motivul pentru care aceste plante au fost uitate de lumea parfumurilor. Totodată, dincolo de proprietățile și potențialul lor olfactiv, toate aceste plante de parfum și multe altele, care formează o bază de date unică, au fost supuse unor specificații stricte și studiate în lumina criteriilor industriale ale L’Occitane, pentru a se evalua potențialul pentru parfumerie și cosmetică. Această activitate de cercetare a dus la un brevet și la lansarea unei colecții de parfumuri încărcate de istorie și, în același timp, cât se poate de inedite pentru consumatorul contemporan.

„Proiectul parfumurilor din plante uitate a implicat eliberarea din arhive a cunoștințelor despre aceste flori, intrate în istorie pentru parfumerie, dar cunoscute în alte domenii“ (Anne-Sophie Bouville, L’Occitane)

Pentru noua colecţie au fost selectate trei plante de parfum: trifoiul-dulce, păducelul şi barbotina

Infuzie, ulei esenţial…

Pentru linia Melilot, parfumierele Julie Massé și Véronique Nyberg s-au întors la tehnica infuziei. Utilizarea acestei flori a fost neglijată de parfumeria modernă în favoarea cumarinei, o moleculă sintetică mai accesibilă. Pentru Noble Épine, alegerea de flori proaspete a părut ca fiind cea mai potrivită abordare și Shyamala Maisondieu, parfumierul Givaudan, a transformat-o într-un parfum delicat. Pen- tru Barbotine, uleiul esențial al plantei a fost transformat în parfum de Fabrice Pellegrin. Notele olfactive ale parfumului prezintă o sofisticare florală alături de dezvăluirea unui miros aromatic, nou și proaspăt.