de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Înfrumusețarea în era personalizării are drept comandament central naturalețea fiecăruia. O tendință de înfrumusețare care continuă și în sezonul cald 2024 este așa-numitul skinimalism, ce implică o îngrijire minimă, în locuri esențiale, iar specialiștii punctează reperele acestui trend peren.
Excesul de cosmetice dăunează
Skinimalismul vizează simplificarea îngrijirii pielii și elaborarea unui regim care să implice doar strictul necesar de produse cosmetice, bine alese, de calitate, care să aibă ca rezultat evidențierea frumuseții naturale, personale. Tendința s-a manifestat pregnant inițial în 2010, de atunci continuă să se extindă și nu pare să dea înapoi, sezonul cald 2024 venind cu noi recomandări ale specialiștilor. În condițiile în care cercetarea și tehnologia își dau mâna în produsele de îngrijire, rutina simplificată de machiaj a ajuns sinonimă cu pielea sănătoasă, întrucât s-a demonstrat că deținerea unui întreg arsenal de demachiante, tonere, exfoliante, seruri, creme hidratante, uleiuri de față și multe altele poate supraîncărca pielea, provocând sensibilitate și iritație. De asemenea, pe termen lung, prea multe ingrediente active de mare putere pot deteriora bariera pielii și pot face mai dificilă tratarea problemelor, a ridurilor sau a depigmentării generate de înaintarea în vârstă. „În calitate de dermatolog, sunt foarte mulțumită de această evoluție, pentru că, de-a lungul anilor, au ajuns la mine mulți pacienți cu probleme faciale cauzate de utilizarea excesivă a produselor cosmetice”, afirmă medicul Loretta Ciraldo, din Miami, Florida.
Plan elaborat împreună cu un profesionist
Brandurile de frumusețe s-au adaptat rapid la noua tendință și promovează regimuri minimaliste de îngrijire a pielii, cu produse extrem de eficiente, adesea multitasking, pline de substanțe active. Scopul skinimalismului este de a menține pielea sănătoasă și echilibrată cu un curs de tratament necomplicat, țintit, constând de obicei din trei până la cinci produse. Concret, trendul se concentrează pe eficacitate, îngrijire zilnică și respectarea protocolului. „Se pot folosi mai multe produse diferite, dar nu toate deodată. Skinimalismul este ceea ce am susținut întotdeauna; simplitatea este cea mai bună soluție”, recomandă expertul american în îngri- jirea pielii Joanna Czech, din New York, care se ocupă de aspectul tenului unor vedete ca Lily James, Kim Kardashian, Hailey Bieber, Sydney Sweeney. Pentru persoanele care nu sunt sigure de unde să înceapă sau doresc să abordeze preocupări mai generale, cel mai potrivit este să consulte un profesionist și să elaboreze împreună cu acesta un plan. „Asigurați-vă că pielea este echilibrată și hidratată și apoi abordați câte o problemă pe rând”, adaugă Czech.
Rutina pleacă de la probleme specifice
Potrivit recomandărilor experților, adoptarea unei rutine reduse poate necesita mai mult efort inițial, până la identificarea produselor care dau rezultate. Este necesar întâi să fie identificate problemele care trebuie corectate sau prevenite și pornită rutina din acel punct. „Dacă aveți nevoie de corecție, de exemplu, pentru pete după acnee, asigurați-vă că vă faceți înainte selfie-uri, astfel încât să puteți evalua progresul din regimul de înfrumusețare adoptat. Repetați fotografiile după șase săptămâni, deoarece multe probleme vor necesita în medie acest răstimp pentru a genera îmbunătățiri vizibile. Dacă nu observați ameliorări, luați în considerare modificarea alegerilor de produse”, punctează Ciraldo.
Identificarea produselor care funcționează
Chiar dacă skinimalismul implică folosirea unui minim de produse, nu înseamnă că rutina este implicit mult mai ieftină. „Nu judecați niciodată produsele după preț, ci după rezultatele pe propria piele. Scopul principal al skinimalismului este identificarea cosmeticelor eficiente care să funcționeze pentru fiecare, fie că sunt creme hidratante sau stropi de serum”, spune Ciraldo. După ce ați stabilit care sunt problemele pielii, evaluați cât timp puteți aloca rutinei, astfel încât aceasta să rămână constantă, și orientați-vă după ghidul de îngrijire strict necesară elaborat de experți: demachiantul, antioxidanții (cum ar fi vitaminele C sau A), crema hidratantă și loțiunea de protecție solară pentru zi. Un toner pentru echilibrarea pH-ului, o cremă pentru ochi și un serum hidratant sunt, de asemenea, completări binevenite la o rutină skinimalistă.
Îngrijirea nocturnă, un plus de eficiență
Rutina de înfrumusețare de noapte ar trebui să fie mai cuprinzătoare decât programul de zi. „Seara este cea mai importantă rutină, deoarece produsele sunt cu până la 60% mai eficiente atunci când corpul este în repaus”, argumentează Czech. La culcare, puteți adăuga serumuri care vizează anumite probleme pe care doriți să le tratați și să optați apoi pentru o cremă hidratantă mai „grea”, care sigilează, pentru efect în profunzime. Una dintre cele mai eficiente formule pentru o rutină skinimalistă o reprezintă serumurile cu vitamina C, care, potrivit lui Ciraldo, „îmbunătățesc fotoprotecția pielii, luminează nuanța, estompează petele întunecate și lucrează peste noapte pentru a netezi pielea, susținând colagenul și diminuând aspectul ridurilor”.
Formule cu mai multe efecte concomitente
Din perspectiva skinimalismului, rutina de îngrijire a pielii de dimineață include produse cu mai multe efecte concomitente, cum ar fi loțiunile de protecție solară care protejează împotriva poluării și a factorilor externi, apără pielea împotriva luminii albastre, susțin colagenul și hidratarea pielii și au în conținut antioxidanți eficienți. Alte opțiuni multitasking pentru zi și noapte, față și corp sunt formulele hidratante pentru pielea sensibilă. „Fața începe de la sâni și se termină la linia părului, așa că nu aveți nevoie de creme speciale pentru gât și decolteu. Orice folosiți pe față sau pe mâini este potrivit pentru aceste zone mai delicate”, recomandă Czech. De asemenea, pentru ochi, care au cea mai subțire piele și care sunt primii ce prezintă semne de îmbătrânire, experții punctează faptul că o îngrijire minimalistă înseamnă aplicarea regulată a unui produs de cea mai bună calitate, testat clinic.
Periajul şi uleiul, suficiente pentru pielea corpului
Skinimalismul nu se rezumă doar la ten, ci se extinde pentru toată pielea corpului. Potrivit specialiștilor, și aici trendul ține cont de eliminarea produselor care încarcă sau care sunt în plus în rutina de îngrijire. „Pentru corp, recomand periajul uscat. Începeți să efectuați procedura de două ori pe săptămână, cu șase săptămâni înainte de un eveniment, sau mențineți un regim general agreat cu specialistul pentru restul timpului. Acest periaj stimulează fluxul sangvin, aduce nutrienți și oxigen la suprafața pielii, iar aceasta devine luminoasă și netedă. În combinație cu un ulei hidratant, de bună calitate, este tot ce aveți nevoie pentru vară sau pentru covorul roșu”, detaliază Czech.