Main menu

header

982 4 1de Roxana-Ioana Ancuța

Argila este inclusă de secole în rutina de frumusețe fiind recunoscută pentru proprietățile de curățare și detoxifiere (în special cea albă, potrivită pentru toate tipurile de ten), capacitatea sa de a hrăni (mai ales cea roz, care este o opțiune pentru tenurile sensibile sau uscate, deoarece are efecte hidratante și calmante). De asemenea, vindecă acneea (în deosebi cea verde - prin procesul de absorbție a excesului de sebum și impuritățile de pe piele), revitalizează tenul (indicată este argila roșie, bogată în oxid de fier și apreciată pentru calitatea de a îmbunătăți circulația sângelui) și exfoliază (poate fi folosită cu succes argila albastră).

Curăță în profunzime

982 4 2Argila are o capacitate unică de a absorbi excesul de grăsime și impuritățile aflate la suprafața pielii, ceea ce o face un curățitor natural eficient. Prin extragerea toxinelor și a poluanților din piele, ajută la purificarea porilor și la prevenirea erupțiilor cutanate. Pentru eliminarea toxinelor se recomandă argila verde, bogată în minerale precum siliciu, magneziu, calciu și potasiu, care contribuie la revitalizarea pielii și îi conferă un aspect sănătos. Este potrivită pentru toate tipurile de ten, însă este mai benefică pentru cele mixte sau grase, deoarece argila are proprietati absorbante si reglează excesul de sebum, nefiind prea indicată persoanelor cu ten uscat sau sensibil, pentru că poate fi prea agresivă, uscându-le și mai mult pielea. De asemenea, cei cu probleme dermatologice severe ar trebui să consulte un dermatolog înainte de a folosi tratamentul cosmetic prezentat. Acest tip de mască se prepară amestecând într-un bol mic 1 lingură cu argilă cu 1 linguriță cu apă sau apă florală (de trandafir, de lavandă etc.) până se formează o pastă omogenă, la care se adaugă 1 linguriță cu miere, amestecând bine din nou, și, opţional, 2 picături de ulei esențial în funcție de preferințe. Aplicați masca pe fața curată și uscată evitând zona ochilor, lăsând-o să acționeze timp de aproximativ 10-15 minute, iar apoi clătiți cu apă călduță și aplicați o cremă hidratantă.

Hidratează fața uscată

Tenul uscat are nevoie de hidratare profundă și delicată, esențială pentru menținerea nivelului optim de umiditate în piele și prevenind astfel uscarea excesivă, descuamarea și apariția ridurilor. Lipsa hidratării poate duce la iritații, senzație de strângere a pielii și chiar la apariția unor pro- bleme mai grave precum eczeme sau dermatită. Pentru acest tip de ten se recomandă argila albă sau argila roz, care sunt mai blânde, fiind potrivite pentru pielea care are nevoie de hidratare și nutriție suplimentară. Pentru prepararea măștii, amestecați într-un bol mic 2 linguri cu argilă și 1 lingură cu miere până când se omogenizează bine, după care adăugați 1 lingură cu gel de aloe vera și 1 lingură cu ulei de nucă de cocos. Aplicați masca pe fața curată, evitând zona ochilor și lasați-o să acționeze timp de aproximativ 15-20 de minute. La final, clătiți cu apă călduță, uscați pielea și hidratați-o cu o cremă preferată.

Exfoliază și reînnoiește

Argila mai este cunoscută și pentru proprietățile sale exfoliante, ajutând la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii. Prin desprinderea delicată a pielii terne și aspre, măștile cu argilă pot scoate la iveală un ten mai neted și mai luminos, prevenind semnele de îmbătrânire. Acest proces nu numai că îmbunătățește textura pielii, dar sporește și eficiența altor produse de îngrijire a tenului, permițând o mai bună absorbție în straturile sale mai profunde. Masca exfoliantă se realizează amestecând o lingură sau două cu argilă (de preferat verde) și o lingură cu apă sau alte ingrediente benefice pentru piele, precum o lingură cu miere sau câteva picături de uleiuri esențiale. Pasta rezultată aplicați-o pe pielea curată și lăsând-o să acționeze timp de câteva minute înainte de a fi îndepărtată prin mișcări blânde de masaj. De asemenea, gomajul (care ajută la îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața pielii, curăță porii, stimulează regenerarea celulară și crește eficacitatea produselor de îngrijire) se realizează prin amestecul unei linguri sau două cu argilă (de preferat verde) cu un agent exfoliant natural precum zahărul sau sarea, rezultând un scrub eficient pentru îndepărtarea celulelor moarte ale pielii. Aplicați acest gomaj pe pielea umedă, prin mișcări circulare ușoare, după care clătiți cu apă călduță.

Calmează iritațiile și reduce roșeața

982 4 3Pe lângă beneficiile sale de curățare și hrănire, argila posedă, de asemenea, proprietăți de vindecare în anumite afecțiuni ale pielii. Este antiinflamatoare, calmând pielea iritată, reduce roșeața și ameliorează disconfortul asociat cu afecțiuni precum eczema sau psoriazisul. Natura sa delicată o face potrivită și pentru tipurile de piele sensibilă. Alegeți tipul adecvat de argilă în funcție de tipul de piele și de afecțiunea pe care o vizați. Amestecați argila cu apă sau cu alte lichide adecvate, cum ar fi apa florală sau gelul de aloe vera, pentru a crea o pastă cu o consistență netedă. Aplicați pasta de argilă pe zona afectată a pielii, asigurând un strat gros și uniform. Lăsați-o să acționeze timp de aproximativ 10-15 minute sau până când se usucă. Pentru a o îndepărta, clătiți argila folosind apă călduță, după care uscați pielea ușor cu un prosop moale. În funcție de gravitatea afecțiunii, puteți folosi măștile cu argilă o data sau de două ori pe săptămână pentru întreținere sau mai frecvent pentru crize acute. După utilizarea măștilor cu argilă, aplicați o cremă hidratantă delicată pentru a vă hrăni pielea.

Tratează acneea

Argila este o alegere populară pentru tratarea pielii cu tendință acneică, datorită capacității sale de a absorbi excesul de ulei și de a desfunda porii. Proprietățile antibacteriene ale argilei ajută la combaterea bacteriilor care cauzează acneea la suprafața pielii, reducând probabilitatea apariției erupțiilor. Pentru a pregăti o mască-tratament pentru acnee, amestecați într-un bol 1 lingură cu argilă (de preferat verde sau albă) cu 1 lingură cu apă sau apă de trandafiri pentru a forma o pastă și, opţional, adăugați câteva picături de uleiuri esențiale antiinflamatorii precum ulei de tea tree sau de lavandă. Aplicați masca pe fața curată și lăsați-o să acționeze timp de 10-15 minute. Clătiți cu apă călduță și aplicați o cremă hidratantă potrivită tipului de ten. Recurgeți la acest tratament pentru acnee o data sau de două ori pe săptămână, în funcție de sensibilitatea tenului. Este indicat să faceți un test de alergie înainte de a aplica masca pe întreaga față și să consultați un dermatolog în cazul unei reacții adverse sau a unei forme severe de acnee.

Are beneficii antiîmbătrânire

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră își pierde în mod natural elasticitatea și fermitatea, ceea ce duce la formarea liniilor fine și a ridurilor. Argila poate ajuta la combaterea acestor semne de îmbătrânire prin promovarea sintezei colagenului și îmbunătățirea tonusului pielii. Pentru a prepara această mască, amestecați într-un bol 2 linguri cu argilă verde, 1 linguriță cu ulei din semințe de trandafir, 2-3 picături de ulei esențial de geranium, 1-2 picături de ulei de vitamina E, după care încorporați 1 linguriță cu miere. Dacă această compoziție este prea groasă, adăugați puțină apă sau hidrolat pentru a obține consistența dorită. Aplicați masca de fața curată, evitând zona ochilor și lăsați-o să acționeze timp de 10-15 minute sau până când se usucă complet, după care clătiți-o cu apă caldă și uscați fața cu un prosop moale. Continuați cu tonicul, serul și crema hidratantă preferate.

Atenţie, probaţi masca pe mână înainte de a o pune pe faţă pentru a testa compatibilitatea cu tenul dumneavoastră!

Se foloseşte săptămânal

Pentru cele mai bune rezultate, folosiți masca o dată sau de două ori pe săptămână. Măștile se aplică pe tenul curat și demachiat, iar testul de compatibilitate a produsului cu pielea se face aplicând o cantitate mică de amestec pe o zonă a pielii (încheietura mâinii sau linia maxilarului) și așteptând 24 de ore pentru a vedea dacă apare vreo iritație. Dacă nu se produce nicio roșeață, și nu simțiți mâncărime sau alte semne supărătoare, înseamnă că puteți folosi masca pe față.