de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Starea danturii este importantă nu doar pentru aspectul estetic, ci și pentru sănătate. Dinții albi reprezintă un comandament, dar nu întotdeauna este nevoie de apelul la metode invazive, care să dăuneze smalțului. Există modalități de albire a dinților care au același efect, iar rezultatul este un zâmbet strălucitor.
Formule speciale de pastă de dinți
Una dintre cele mai bune modalități de a vă albi dinții este să utilizați pastă de dinți special formulată pentru albire. Aceasta include ingrediente care mențin dinții curați și albi și un anumit tip de peroxid. Cum oferta de pe piață este extinsă, nu vă rămâne decât să utilizați în mod regulat, de două ori pe zi, o astfel de pastă de dinți. Potrivit Health Partners, din SUA, pastele de dinți pentru albire aprobate de Asociația Stomatologică Americană sunt o opțiune confortabilă pentru buget, care poate oferi albului sidefat al dinților o revigorare vizibilă și reprezintă prima linie de apărare în fața petelor zilnice generate de cafea, ceai sau vin roșu, întrucât funcționează cel mai bine pentru petele de suprafață, nu pentru o revizuire completă a culorii. Ca urmare, este de preferat să optați pentru formulele mai puțin abrazive, care nu au efect asupra smalțului dentar. La rândul său, cărbunele activ prezent în unele formule de pastă de dinți poate elimina petele de pe dantură, precum și bacteriile și toxinele din cavitatea bucală.
Periaj cu bicarbonat de sodiu
Una dintre cle mai populare metode de albire a dinților în mod natural implică utilizarea bicarbonatului de sodiu, care se amestecă cu peroxid de hidrogen. Acesta este utilizat pe scară largă pentru curățarea rănilor și are proprietăți de albire care vor ajuta la îndepărtarea petelor. La rândul său, bicarbonatul de sodiu va acționa ca un abraziv blând, care va elimina petele. Combinarea celor două împreună pentru a forma o pastă este o modalitate excelentă de albire a dinților, specialiștii de la Short Pump Dental, din SUA, evidențiind în același timp și eficacitatea acestei metode în îndepărtarea plăcii și pentru anihilarea germenilor, grație proprietăților antibacteriene ale ambelor ingrediente. În același timp, însă, acest amestec trebuie utilizat doar ocazional, întrucât poate irita gingiile. O altă formulă care se poate folosi acasă este următoarea: se pune conținutul unui plic cu bicarbonat de sodiu într-o cană şi se toarnă apă plată - se amestecă până când totul se transformă într-o pastă omogenă. Se taie mărunt trei frunze proaspete de mentă și se pisează într-un mojar până când devin o pastă care se combină cu cea de bicarbonat de sodiu şi apă plată. Formula rezultată se poate utiliza zilnic timp de o săptămână și se poate păstra la rece. Bicarbonatul va curăța suprafața dinților, eliminând tartrul și peliculele pătate de pe smalț, iar menta împrospătează respirația.
Albirea „la birou”
Foarte multe persoane recurg la una dintre metodele foarte rapide de albire a dinților, care implică programarea la un stomatolog într-o pauză dintr-o zi de lucru - se numește albirea „la birou” și, odată instalați pe scaunul specialistului, aveți parte de un tratament de scurtă durată, cu efect instantaneu. Medicul utilizează o formulă de albire concentrată profesional, mult mai puternică decât ce se poate obține din centrele comerciale sau din farmacii, care albește dinții rapid și eficient. Stomatologul aplică soluția, protejează gingiile și, în maximum 60 de minute veți avea un zâmbet vizibil mai strălucitor și dinți mult mai albi. Singurul dezavantaj al acestei metode este acela că este mai scumpă - în SUA, costul mediu al unei astfel de intervenții este de 650 de dolari.
„Tragerea” cu ulei, apă de gură cu oțet de mere
Mai puțin cunoscută, dar nu mai puțin eficientă metodă de albire naturală a dinților vine din India și poartă numele de „tragere” cu ulei. Mai precis, potrivit Healthline, practica implică „plimbarea” de ulei cu gust plăcut și proprietăți antibacteriene (cocos sau semințe de susan), lent, în interiorul cavității bucale, pentru a elimina bacteriile care stau la baza plăcii dentare și îngălbenirii dinților. Chiar dacă nu suplinește rutina de curățare a dinților prin periaj, această veche tradiție indiană este, potrivit experților americani de la Pleasant Family Dentistry, o măsură preventivă excelentă, care oferă în plus și avantajul unei respirații proaspete, o urmare a reducerii semnificative a numărului bacteriilor. De asemenea, oțetul de mere poate fi folosit în cantități foarte mici pentru albirea dinților. Se prepară o apă de gură amestecând două lingurițe cu oțet de mere cu apă; se clătește gura cu această soluție timp de 30 de secunde, apoi cu apă. O altă formulă naturală pentru albirea dinților este frecarea acestora timp de două minute cu coji de lămâie sau portocală, întrucât compusul d-limonen din acestea poate contribui la albirea dinților. După acest procedeu se clătește bine gura cu apă și se periază dinții.
Alimente de consumat și de… evitat!
Considerat mai mult o măsură preventivă, care întârzie pătarea și îngălbenirea dinților, consumul unei cantități corespunzătoare de fructe și legume albește dinții în mai multe moduri. În primul rând, unele dintre aceste alimente conțin enzime ca papaina și bromelaina, din papaya și ananas, care acționează ca albitori naturali. Mai departe, potrivit specialiștilor, merele, căpșunile, țelina și morcovii au proprietăți de albire - de altfel, pasta de căpșuni în amestec cu bicarbonat de sodiu este o formulă foarte apreciată de albire a dinților, grație acidului malic din fructe, care acționează ca un exfoliant ușor. Pe de altă parte, așa cum unele alimente sunt de încorporat în dietă pentru dinți mai albi, altele sunt de evitat: vinul roșu, cafeaua, ceaiul, sfecla sau sucurile de culoare închisă, toate colorante cu efect de notorietate de pătare a dinților - chiar și acidul din citrice poate eroda smalțul danturii. Ca urmare, chiar dacă nimeni nu pretinde eliminarea acestor alimente, băuturile colorate preferate pot fi sorbite printr-un pai, pentru a le minimiza contactul cu dantura.
Benzi cu efect prelungit
O modalitate de albire a dinților care a demonstrat un efect prelungit este utilizarea benzilor de albire. Acestea sunt plasate peste dinții uscați și lăsate pentru perioada specificată - conțin diverse ingrediente formulate special pentru albirea dinților, majoritatea agenți de albire pe bază de peroxid. Această metodă este mai puțin dură pentru dinți și oferă rezultate vizibile, întrucât, potrivit specialiștilor de la Health Partners, oferă o combinație puternică de ingrediente concentrate și aderă pe dinți pentru o perioadă mai lungă, acționând inclusiv asupra petelor care se îndepărtează mai greu. Efectul acestei metode poate dura chiar și mai multe luni, iar unele dintre aceste benzi oferă rezultate foarte rapide.