de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Uleiurile purtătoare reprezintă un element esenţial în lumea aromoterapiei şi a îngrijirii naturale a pielii, servind ca „bază” pentru uleiurile esenţiale, ajutând la diluarea şi aplicarea acestora pe piele.
Ulei de nucă de cocos fracționat
Uleiurile purtătoare sunt uleiuri vegetale sau grase, utilizate pentru a dilua uleiurile esenţiale, permiţându-le să fie aplicate pe piele în mod sigur, întrucât favorizează dispersarea şi absorbţia acestora. Uleiurile purtătoare sunt foarte importante în aromoterapie şi în prepararea produselor cosmetice naturale, datorită proprietăţilor lor hidratante, emoliente şi noniritante. De departe cel mai popular ulei purtător, uleiul de cocos fracționat este o „fracțiune” a uleiului de cocos virgin produs printr-un proces de încălzire care îi permite să-și păstreze capacitatea ridicată de hidratare fără a-și modifica mirosul, culoarea și textura în funcție de temperatura mediului ambiant. Indiferent de modul în care este păstrat, acest tip de ulei nerafinat nu se va solidifica. Principalul avantaj al uleiului purtător de nucă de cocos este absorbția rapidă în piele, aspect care accelerează beneficiile uleiurilor esențiale pe care le potențează.
Ulei de jojoba virgin
Uleiul purtător de jojoba este, la rândul său, o vedetă a uleiurilor purtătoare, principalul său beneficiu fiind aportul semnificativ de vitamina E hrănitoare. Acest lucru îl face o alegere populară pentru produsele cosmetice emoliente și calmante, inclusiv creme, loțiuni și serumuri pentru vindecarea rănilor și revitalizarea pielii. Uleiul de jojoba are o consistență care se potrivește îndeaproape cu sebumul natural produs în pielea umană, fiind astfel o alegere extrem de potrivită pentru îngrijirea tenului.
Ulei de migdale
Terapeuții, maseurii și producătorii de cosmetice artizanale apreciază în mod deosebit uleiul de migdale, deoarece acesta acționează ca un emolient natural care ajută la catifelarea pielii și la calmarea zonelor uscate și iritate. Cu excepția persoanelor alergice la nuci, acest tip de ulei este foarte potrivit pentru toate persoanele care doresc să amplifice efectul uleiurilor esențiale cu ajutorul unui ulei purtător care, peste toate, are și un miros încântător.
Ulei virgin de argan
Celebru „iluminator” al părului, uleiul de argan este prezent în tot felul de tratamente și balsamuri pentru păr și piele. Nu este surprinzător, deoarece acest ulei purtător este bogat în vitamina E, acid linoleic și acizi grași, așadar ideal pentru hidratarea pielii și părului uscat. Ca ulei purtător, are o consistență tipică, este ușor de combinat cu uleiurile esențiale și acționează ca un hidratant în produsele cosmetice. Datorită conținutului ridicat de vitamina E, uleiul de argan este, de asemenea, unul dintre cele mai bune uleiuri purtătoare pentru atenuarea cicatricilor.
Ulei de sâmburi de struguri
Beneficiul principal al uleiului de sâmburi de struguri ca purtător este faptul că este unul dintre cele mai ușoare uleiuri purtătoare disponibile, ceea ce îl face ideal pentru terapia prin masaj. În plus, uleiul este noncomedogenic - nu înfundă porii - ceea ce îl face o alegere frecventă pentru produse cosmetice sau orice cosmetice care urmează să fie aplicate pe piele. În plus, acest tip de ulei este unul dintre cele mai puternice uleiuri cu rol antioxidant, iar prin acizii grași pe care îi conține, uleiul de semințe de struguri contribuie la refacerea nivelului de colagen din piele, întârziind astfel semnele îmbătrânirii premature.
Ulei de avocado crud
Ca unul dintre cele mai dense uleiuri purtătoare, uleiul de avocado este potrivit pentru amestecurile de ulei în care se preferă o senzație mai consistentă, fiind prezent în creme. Persoanele care folosesc acest tip de ulei purtător beneficiază de proprietățile acestuia - un adevărat tezaur de vitamine - A, B, D, E - și faimosul antioxidant betacaroten, care recomandă uleiul de avocado crud pentru formule de masaj și diverse aplicații de aromoterapie cu efect de profunzime. Plin de potasiu și lecitină, acest ulei favorizează absorbția rapidă în epidermă a tuturor beneficiilor uleiului esențial pentru care funcționează ca bază, aducându-și propriul aport la îngrijirea pielii: reduce inflamațiile, atenuează semnele de psoriazis și cicatricile generate de acnee, tratează arsurile solare și reduce semnele îmbătrânirii chipului.
Ulei de aloe vera
Aloe vera este una dintre cele mai cunoscute și utilizate plante medicinale din lume, proprietățile acesteia plasând-o în topul vindecătorilor naturali. Aceste beneficii se extind și pe segmentul înfrumusețării, astfel încât în prezent există mii de produse cosmetice care includ aloe vera, datorită beneficiilor multiple pe care le aduce pielii. Antiinflamator, deosebit de nutritiv pentru piele și păr, uleiul purtător de aloe vera favorizează cicatrizarea, precum și sinteza de colagen și de elastină la nivelul pielii. Ca ulei, aloe vera are o durată de valabilitate mai lungă și aduce toate beneficiile plantei atunci când aceasta nu este disponibilă. Aloe vera are efecte hidratante și emoliente, precum și acțiune antiîmbătrânire. La toate acestea se adaugă una dintre calitățile de top ale plantei, transferată în ulei: activitatea antioxidantă caracteristică, ce recomandă acest tip de ulei inclusiv persoanelor cu piele sensibilă, care trebuie să acorde o atenție deosebită produselor de îngrijire pe care le folosesc. Datorită efectului său antiinflamator, uleiul de aloe vera reduce inflamația cauzată de mușcăturile de insecte, fiind și un aliat de calibru al sănătății scalpului și părului.
Recomandări de diluare
Pentru a utiliza uleiurile purtătoare în siguranţă, se recomandă metoda de diluare indicată de Asociaţia Naţională pentru Aromoterapie Holistică (NAHA) sau de un specialist dermatolog. În general, utilizarea uleiurilor purtătoare pentru pielea feţei sunt recomandate doar adulţilor: pentru piele sensibilă - 0,5%-1% diluție/3-6 picături la 30 ml ulei purtător; pentru piele normală - 1%-2,5% diluție/6-15 picături la 30 ml ulei purtător. Pentru masajul corporal, NAHA recomandă în cazul copiilor 0,5%-1% diluție (3-6 picături la 30 ml ulei purtător).
Ulei de măsline
Chiar dacă are un parfum puternic, care poate interfera cu cel al uleiului esențial, uleiul de măsline este un excelent purtător, grație nenumăratelor sale proprietăți. Acest tip de ulei este mult mai mult decât un aliat al sănătății interioare, este un campion al aspectului luminos și catifelat al pielii. Este binecunoscut faptul că celebra actriță Sophia Loren și-a creditat dintotdeauna frumusețea fără vârstă acestui tip de ulei, pe care l-a folosit chiar și în apa de baie. Așadar, ca ulei purtător, uleiul de măsline hidratează, curăță natural, prin eliminarea reziduurilor pielii, în profunzimea straturilor, reduce semnele îmbătrânirii, vindecă și cicatrizează. Uleiul de măsline poate fi folosit ca purtător deopotrivă pentru aromoterapie sau înfrumusețare.