Main menu

header

989 27 1de Roxana-Ioana Ancuța

Într-o lume în care efemeritatea pare să domine, există două femei care au reușit să capteze și să imortalizeze farmecul trecător al florilor. Prin afacerea lor ingenioasă, Roxana Cristache și Iuliana Lungescu (foto), designeri floriști, aduc natura în atenția noastră sub o formă cu totul specială: bijuterii și accesorii din flori naturale criogenate. Fiecare petală și fiecare frunză sunt atent selecționate și prelucrate cu grijă, apoi încapsulate în timp prin metoda criogenării, despre care Roxana Cristache povestește în acest interviu, dezvăluind secretele din spatele creațiilor lor deosebite.

„Primul pas e înghețarea florii la temperaturi cuprinse între -30 și -55 de grade Celsius”

989 27 2- Cum ați descoperit pasiunea pentru realizarea bijuteriilor din flori naturale și criogenate?

- Suntem femei și ne plac atât florile, cât și bijuteriile. La cursul de designer florist urmat la începutul acestui drum (cu mai bine de 6 ani în urmă), am învățat să realizăm bijuterii din flori naturale proaspete, însă acestea nu rezistă mai mult de o zi. Dar ne-a rămas gândul la ele. Și astfel am ajuns la florile naturale criogenate care au o viață lungă, fără efort deosebit de întreținere. Iar de aici a luat naștere în vara anului 2023 colecția noastră de bijuterii florale, produse pe care a trebuit să le testăm o perioadă, astfel încât să găsim varianta cea mai bună de execuție dar și florile care sunt mai rezistente.

- Ce înseamnă, de fapt, flori criogenate și cum realizați aceste accesorii?

- Sunt flori naturale trecute printr-un proces complex, cu ajutorul unei aparaturi speciale care funcționează pe bază de vid. Fiecare produs (perechi de cercei, brățară, diademă, coroniță etc.) este realizat de noi, deci toate sunt handmade, lipim floare cu floare. Întâi se stabilește designul (formă, culori, tipul de flori folosite) și apoi materialele cu care vom lucra în realizarea respectivului produs, însă avem în portofoliu și produse la care ne lăsăm purtate de inspirația de moment, fără un design prestabilit.

- Care sunt pașii implicați în procesul de criogenare a florilor pentru a le putea transformă în bijuterii?

- În primul rând, doresc să menționez că acest procedeu de criogenare se face extern, majoritatea florilor criogenate sunt importate, însă știm de la producător că primul pas este înghețarea florii la temperaturi cuprinse între -30 și -55 de grade Celsius, pentru 24 de ore. Urmează apoi extragerea apei din floare, ca în final, aceasta să fie pusă sub vid, unde i se mărește temperatura treptat, zi de zi, timp de aproximativ trei-patru săptămâni. Fiind un proces lung, floarea își păstrează foarte bine forma și culoarea naturală și, ulterior, procesul rezistă foarte bine în timp.

„Dau o stare de bine fiecărei femei”

989 27 3- Ce tipuri de flori preferați să utilizați pentru bijuteriile dumneavoastră și de ce?

- Ne plac foarte mult hortensiile și trandafirii, pentru că se găsesc în diferite culori (de la culori pale precum: lila, roz, vernil, bleu, la culori puternice precum albastru royal, cyclam, verde smarald). Dar și florile uscate precum inul, glixia, imortelele. Toate acestea sunt flori care se găsesc, cum spuneam, într-o gamă variată de culori, rezistă foarte bine în timp și sunt de diferite mărimi.

- Ce bijuterii realizați, mai exact?

- În principal, ne concentrăm pe cercei. Ne plac foarte mult pentru că se pretează atât ziua, la o ținută smart casual sau office, cât și seara, stilului elegant sau de pretrecere, de gală, eveniment monden, teatru. De asemenea, avem coronițe potrivite copiilor la diferitele sărbători la care participă de-a lungul anului școlar, coronițe realizate special pentru ședințe foto, nunți sau botezuri, diademe, asortate buchetelor de mireasă, agrafe decorate cu flori în diferite culori, brățări, cu baze diferite (de la mărgele la panglică, dantelă și metal). Bijuteriile florale dau o stare de bine oricărei femei.

„Poartă energia celui care le-a lucrat”

- Ce materiale folosiți în combinație cu florile și de ce le-ați ales?

- Pentru cercei folosim oțel inoxidabil sau argint, pentru brățări, mărgele, panglici sau dantelă. 

- Cum vă asigurați că bijuteriile dumneavoastră sunt unice și se diferențiază de celelalte produse de pe piață?

- Florile, ca și oamenii, sunt unice: nu sunt două la fel și atunci nu există nici două produse la fel. În plus, ele poartă energia celui care le-a lucrat, așa că, deși sunt mulți care ne preiau stilul, nu vor ieși niciodată produsele identice. Noi încercăm întotdeauna să ne punem amprenta asupra ceea ce facem, pentru că lucrul cu florile pentru noi este întâi o pasiune și apoi o afacere și punem suflet în fiecare produs care iese din mâinile noastre. Cred că asta dă un plus de unicitate produselor pe care le realizăm. De asemenea, clientele își doresc anumite particularități care le reprezintă (anumite flori, culori, un anumit design) și atunci nu au cum să nu fie unice. Reprezintă, astfel, povestea persoanei care le va purta.

- Care este cea mai mare provocare a procesului de creare a bijuteriilor din flori criogenate?

- Cea mai mare provocare cred că este atunci când testezi materia primă cu care nu ai mai lucrat și nu știi cum se păstrează în timp. Trebuie să aștepți o perioadă să vezi dacă florile sunt rezistente, dacă materialele sunt lipite bine, fac aderență și rezistă bine la diferite temperaturi sau în timp, însă toate acestea pot fi rezolvate cu răbdare și perseverență.

„Trebuie să completeze ţinutele, să fie într-o anumită temă“

989 27 4- Care este cea mai memorabilă poveste pe care v-a spus-o una dintre cliente după ce a purtat bijuteriile dumneavoastră?

- O doamnă a făcut cadou unei prietene o pereche de cercei cu hortensie de culoare albastru royal. Aceasta din urmă i-a purtat în vacanță în Grecia. I-a asortat cu o rochie albă, s-a plimbat cu o mașină decapotabilă… a fost exact imaginea pe care am avut-o când am gândit și am creat cerceii respectivi, neștiind însă nimic despre persoana care îi va purta.

- De unde vă inspirați în crearea designurilor?

- În continuu studiem. Iar studiul înseamnă evoluție. Fie că este vorba despre cursuri sau despre cărți de specialitate sau urmărim designeri floriști internaționali (din Franța, Spania, Rusia), fie ne lăsăm purtate de inspirația de moment.

- Care sunt cele mai complicate creații și de ce?

- Cerceii sunt destul de migăloși pentru că lucrăm la realizarea lor cu flori micuțe care se pun floricică cu floricică, însă și la cordeluțe petrecem ceva timp să le realizăm, în special cele pentru ședințele foto, care sunt mai speciale. Trebuie să completeze ținutele, să fie într-o anumită temă și să conțină anumite elemente.

- Dacă ar fi să vă descrieți activitatea într-o propoziție de cinci ori șase cuvinte, care ar fi această?

- Realizăm povești din flori, povestea persoanei care le va purta.