de Roxana-Ioana Ancuța
Ceaiul verde este un puternic antioxidant ce ne protejează împotriva radicalilor liberi care distrug colagenul din piele, fiind un remediu eficient pentru multe afecțiuni dermatologice, dar și un minunat ingredient cu acțiune antiaging. Totodată, joacă un rol important în lupta împotriva acneei sau a altor afecțiuni ale pielii.
Protejează de razele ultraviolete
Ceaiul verde conține polifenoli și șase tipuri diferite de catechine. Toți aceștia sunt compuși care se găsesc în diferite fructe și legume și a căror principală acțiune este prevenirea formării de radicali liberi și luptă împotriva îmbătrânirii pielii. Radicalii liberi pot dăuna corpului, sănătății și pielii dacă nivelul lor crește prea mult (stresul, tulburarea de somn și inflamația fiind, de obicei, factorii care favorizează foarte mult producția radicalilor liberi). Ei sunt adevărați inamici ai tinereții, venind cu o serie de efecte negative asupra pielii noastre, printre care apariția ridurilor, aspectul tern al pielii, uscăciunea și hiperpigmentarea. De asemenea, pot provoca daune celulare, contribuind la apariția unor boli precum cancerul, diabetul, Parkinson, Alzheimer, atacul vascular celebral sau infarctul. Potrivit unui studiu, puterea antioxidantă a EGCG, care se găsește din abundență în ceaiul verde, poate ajuta la repararea celulelor de la nivelul pielii afectate de expunerea la soare și, implicit, de razele ultraviolete, protejând, în același timp, împotriva apariției cancerului de piele.
Stimulează producția de colagen
Un alt studiu a arătat că antioxidantul EGCG are capacitatea de a întineri celulele pielii. Le protejează, le repară, combate semnele îmbătrânirii și transformă pielea cu aspect tern, obosit într-una radioasă și sănătoasă. Vitaminele prezente în ceaiul verde (în special B2 și E) ajută la menținerea supleții pielii, stimulând producția de colagen, care, se știe, îmbunătățește fermitatea dermei faciale. O mască cu proprietăți antiîmbătrânire o puteți prepara acasă din 1 lingură cu ceai verde, 1 lingură cu praf de copt, 1 lingură cu miere, apă (opțional). Amestecați ingredientele într-un bol, aplicați compoziția pe față, gât și decolteu și lăsați să acționeze între 15 și 20 de minute. Clătiți cu apă călduță, după care ungeți tenul cu o cremă hidratantă.
Reduce roșeața și iritațiile
Ceaiul verde are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii. Acest lucru se datorează conținutului său ridicat de polifenoli care ajută la diminuarea inflamațiilor, iritației și roșeții pielii, calmând și vindecând, totodată, tăieturile minore și arsurile solare. Datorită acestor proprietăți, ceaiul verde este un remediu eficient pentru multe afecțiuni dermatologice. Poate calma iritația și mâncărimea cauzate de psoriazis, dermatită și rozacee și poate fi util în tratarea cheloizilor (devierea de la evoluția fiziologică a unei cicatrici normale). Pentru un efect de calmare, reducerea porilor, a roșeții și eliminarea punctelor negre este recomandat să spălați tenul, dimineața și seara, cu ceai verde. Preparați infuzia, lăsați-o să se răcească, după care clătiți toată fața. Pentru rezultate cât mai bune, apelați zilnic la procedeul menționat. Puteți, de asemenea, să tamponați fața, timp de unu-două minute, cu un plic de ceai verde îmbibat în apă fierbinte. Efecte bune are și mixtura obținută din combinarea demachiantului cu câţiva stropi de ceai verde. Aplicați pe față pasta rezultată și lăsați-o să își facă treaba preț de câteva minute. La final, clătiți bine. Tot pentru tenul sensibil, masca din iaurt și ceai verde face minuni, datorită proprietăților calmante ale iaurtului, dar și a nutrienților din ceaiul verde. Amestecați o lingură cu ceai verde (răcit) şi una cu iaurt gras. După ce ați întins amestecul pe față, lăsați-l să acționeze timp de 15-20 de minute, iar apoi clătiți.
Tratează acneea
Proprietățile antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene ale ceaiului verde sunt benefice tenului gras și predispus la acnee. Potrivit cercetărilor în domeniu, polifenolii din ceaiul verde, odată aplicați pe piele, ajută la reducerea secreției de sebum (acesta din urmă fiind responsabil pentru apariția acneei). Polifenolii din ceaiul verde au capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor prin deteriorarea membranelor bacteriene, ceea ce înseamnă că pot fi un instrument foarte util în controlul creșterii bacteriilor care provoacă acneea. Pentru a scăpa de coșuri, recurgeți la următorul truc natural. Stropiți cu apă călduță câteva frunze de ceai verde și lăsați-le trei-cinci minute să se înmoaie. Amestecați-le, apoi, cu o lingură cu miere sau cu gel de aloe. Aplicați pe ten această compoziție și lăsați-o să acționeze între 10 și 20 de minute. La final, clătiți. Acest remediu poate fi repetat de două sau de trei ori pe săptămână.
Baia de aburi dă un aspect sănătos și ferm
Dacă vă simțiti tenul încărcat, obosit, din cauza expunerii la poluare, praf sau fum, revigorați-l cu ajutorul unei infuzii de ceai verde. Baia de aburi va curăța frumos tenul, îl va reîmprospăta și îi va reda frumusețea. Puneți un plic de ceai verde într-un bol cu apă fierbinte, poziționați-vă deasupra recipientului, acoperiți-vă capul cu un prosop și relaxați-vă maximum zece minute în aburii calzi degajați de infuzia de ceai verde. Tot pentru aspectul sănătos, odihnit, ferm și revigorant al pielii, se recomandă și aplicarea pe față, dimineața și seara, a unei soluții obținute din apă de trandafiri și ceai verde.
Reîmprospătează tenul în zilele toride de vară
Foarte eficientă și simplu de preparat este apa de față energizantă și răcoritoare pentru anotimpul călduros. Puneți un plic de ceai verde într-o cană cu apă fierbinte. Păstrați cantitatea de lichid pe care o veți folosi pentru față, iar restul ceaiului beți-l. Se știe cât de sănătos este. Așadar, vărsați conținutul potrivit de ceai într-o sticluță cu pulverizator pe care o veți păstra în frigider. Stropiți-vă fața ori de câte ori simțiți nevoia. Dimineața, la prânz și seara, după curățarea tenului, înainte sau după aplicarea cremelor ori serumurilor faciale și chiar după ce v-ați machiat.