de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Buzele au fost întotdeauna una dintre cele mai populare zone de tratament și de înfrumusețare, datorită capacității lor de a echilibra și armoniza fața, iar accentul pus pe această parte a chipului a atins noi culmi în ultima perioadă, specialiștii în chirurgie plastică numind tendințele actuale o adevărată „mișcare culturală”.
Medicină regenerativă, lasere, injectabile noi, ingrediente „inteligente”
Cererile pentru mărirea buzelor au crescut enorm în ultimul deceniu, pacienți din ce în ce mai tineri căutând filler de buze, punctează chirurgul american Jason B. Diamond, fondator al The Private Suite LA. Repertoriile de tratamente ale practicienilor esteticieni s-au extins semnificativ și includ medicina regenerativă, lasere, injectabile noi și ingrediente active „inteligente”. Ofertele sunt atât de extinse, încât chirurgul plastician Ben Talei, cunoscut pentru rezultatele cu aspect natural ale tehnicii sale chirurgicale de ridicare a buzei superioare modificate, pe care o numește Cupidon Lift, a lansat o clinică specifică pentru buze, în Beverly Hills: „Sunt atât de multe de făcut pentru buze, încât a fost necesar un centru concentrat și dedicat, care să le ofere pacienților toate tratamentele esențiale disponibile pentru această zonă”.
Intervenții pentru aspect natural, de lungă durată
Estetica cea mai cerută în cabinetele specializate este de buze mai pline și mai definite, dar intervenția să fie suficient de subtilă pentru a fi credibilă prin aspectul final natural. „Pacienții își doresc îmbunătățirea buzelor mai mult ca oricând, dar nu aspectul prea plin”, confirmă chirurgul plastician Marc Mani, din Beverly Hills. De asemenea, potrivit datelor Academiei Americane de Chirurgie Plastică și Reconstructivă Facială, pacienții caută proceduri „de durată mai lungă”. Chirurgul plastician Jason Roostaeian a observat o creștere a consultațiilor pentru liftingurile chirurgicale ale buzelor, care scurtează permanent spațiul dintre nas și buza superioară, pentru a expune mai mult din partea inferioară a mucoasei roz a buzei. Procedura există de 50 de ani, dar tendința este foarte ascendentă în ultima perioadă. Talei punctează faptul că pacienții mai tineri caută această tehnică și ca pe una de sine stătătoare, spre deosebire de o intervenție chirurgicală adjuvantă în timpul unui lifting facial.
Proceduri cu nanofat regenerativ, derivat de la pacient
Medicina regenerativă influențează estetica buzelor. Specialiștii folosesc nanofat regenerativ, derivat de la pacient, pentru a întineri, hidrata și umple buzele pacienților din interior. Nanofat este derivat dintr-o mostră purificată de grăsime proprie, eliminându-se orice fibre de volum, dar lăsând în urmă celule stem, factori de creștere, exozomi. Mani folosește nanofat antiîmbătrânire, care îmbunătățește pielea și buzele, iar Talei combină nanofat cu plasmă bogată în trombocite, ceea ce este cunoscut sub numele de terapie adipoză hibridizată cu trombocite, pentru rezultate care durează peste un an. La rândul său, esteticianul medical Amy Peterson, fondatorul Skincare by Amy Peterson din Miami, Florida, utilizează fillerul hialuronic de densitate scăzută aprobat de Food and Drug Administration, pentru a crea un aspect mai hidratat al buzelor. Pe lângă injectabile, Peterson oferă un tratament pe bază de căldură, numit Liplase, cu o serie de șase tratamente care ameliorează dimensiunea și forma buzelor, netezindu-le fără injecții.
Regimuri speciale de îngrijire - ceară, ceramide, colesterol vegan
Îngrijirea buzelor face parte din acest tablou extins al esteticii unei părți a feței care este în centrul atenției. Dermatologul american Leela Athalye subliniază importanța tratării buzelor cu exfoliere chimică - concentrații scăzute de acid glicolici sau lactic - urmată de balsamuri sau creme hidratante groase, foarte emoliente. De asemenea, măștile de buze de calitate pentru hidratare devin din ce în ce mai frecvent utilizate. Ceara specială pentru conturare sau uleiurile dedicate sunt combinate cu peptide de ameliorare și de potențare a acțiunii colagenului, împreună cu ingrediente de îngrijire care repară bariera pielii, cum sunt ceramidele. Brandul ANFISA a lansat AN-GLOSS Ceramide Lip Treatment, un produs care înglobează colesterol vegan, cinci ceramide bio-identice (EOP, NP, NS, AS și AP), cinci uleiuri presate la rece, alantoină și bisbalool cu efect calmant.
Nuanțe vibrante, texturi moi
În machiajul buzelor, după mai multă vreme în care naturalul și nuanțele mate au predominat, noul sezon cald aduce texturile mai puțin uscate, moi, fragede, hidratante, foarte potrivite cu intervențiile de mărire cu aspect natural. De asemenea, tendințele includ revenirea la estetica anilor 1980-1990, cu reinterpretări ale buzelor strălucitoare, acoperite cu gloss. Artistul de machiaj Jamie Greenberg, care se ocupă de aspectul unor celebrități ca Rashida Jones, Kristen Stewart, Elisabeth Moss, Kathryn Hahn, Lizzy Caplan, Tracee Ellis Ross sau Jane Levy, afirmă că „luciurile metalice și cu textură umedă, în tonuri de coral, piersici și nuanțe pastelate sunt printre cele mai actuale tendințe”. Iar pentru persoanele care preferă tonurile ciocolatii, se poartă variațiuni pe tema „căptușelii” maro închis a buzelor. De asemenea, o altă tendință pregnantă, care se menține și în 2024, este desenul distinct care face buzele să pară proaspăt sărutate. „Buzele numite poetice au marginea neclară, iar această estetică se realizează deseori cu fardul de obraz”, explică make-up artist Diane Caranica, din Newport Beach. Nu în ultimul rând, trendul „lip blushing”, care nuanțează buzele cu un tatuaj semipermanent, rămâne una dintre vedetele esteticii și în sezonul actual.
Exfoliere, hidratare, protecţie UV
Odată cu venirea sezonului cald, buzele au nevoie de o atenție sporită. Deshidratarea este o cauză obișnuită a buzelor uscate, mai ales în timpul verii, de aceea, este nevoie ca această parte a feței să beneficieze de o exfoliere blândă. Dat fiind faptul că buzele au pielea mai subțire decât restul corpului și stratul de celule moarte se acumulează mai mult, un exfoliant cu zahăr va înlătura surplusul și va lăsa în urmă buze moi și catifelate. De asemenea, buzele au nevoie frecvent de un balsam nutritiv, mereu la îndemână. Un balsam pentru buze cu protecție solară conține filtre pentru a proteja buzele de razele UV nocive, în timp ce unele produse pot avea și proprietăți exfoliante. Totodată, este necesară o bună hidratare a întregului organism, care se va vădi rapid în această zonă a chipului. Pentru finisaj, specialiștii recomandă în zilele pline de lumină ale verii mai multă culoare în zona buzelor. La acest capitol, foarte important este creionul de contur, care ar trebui să fie cu o nuanță mai închisă decât rujul, dar evitându-se contrastul puternic (nuanța perfectă se alege la lumina zilei) și, de asemenea, să fie hidratant și rezistent la transfer.