de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Pornită din Coreea de Sud, tendința înfrumusețării masculine se extinde rapid în Asia și prinde contur și în celelalte părți ale lumii. Cunoscut drept K-pop, acest trend „transferă” spre domni tot ce înseamnă înfrumusețare feminină.
Piața globală tinde spre 183 de miliarde de dolari
Până în 2027, piața globală a produselor de înfrumusețare și îngrijire personală pentru bărbați va genera vânzări de 183,2 miliarde de dolari, arată datele unui studiu realizat de GMO Research. Schimbările culturale și în societate au făcut ca îngrijirea masculină să fie tot mai populară, iar ceea ce a devenit o tendință generațională în Coreea de Sud s-a extins în Indonezia și de aici mai departe. Unele companii fac produsele mai accesibile pentru ambele sexe, prezentând modele masculine în campaniile publicitare. De exemplu, brandul BLP Beauty a prezentat bărbați machiați, iar PT Garland Cantik Indonesia a recurs la același stil pentru a-și comercializa gama de fonduri de ten. „În comparație cu tendințele de acum 10 ani, piața frumuseții masculine este în expansiune - de exemplu, bărbații cumpără pudră deoarece pielea lor tinde să fie grasă”, punctează Lizzie Parra, care a fondat BLP Beauty.
„Nimeni nu mai crede că strălucirea este destinată exclusiv femeilor”
Impactul global al K-pop a fost esențial în promovarea utilizării produselor de îngrijire personală în rândul bărbaților. Tenul impecabil și luminos al superstarurilor acestei culturi a avut o influență profundă asupra generațiilor mai tinere. Japonia, Thailanda și Coreea de Sud au reprezentat majoritatea achizițiilor de produse de înfrumusețare pentru bărbați, potrivit Esquire, doar consumatorii din Coreea de Sud cheltuind mai mult de 1 miliard de dolari pe an pe produse cosmetice. „Nimeni nu mai crede că strălucirea este destinată exclusiv femeilor”, explică Jessica Regina, care a lansat brandul de produse de îngrijire personală masculină Men’s Theory. Pe de altă parte, experții punctează faptul că acest avans al industriei depășește sensul strict de înfrumusețare. „Crește gradul de conștientizare cu privire la riscul de cancer de piele din cauza expunerii excesive la lumina Soarelui, ceea ce îi determină pe clienți să caute produse de protecție solară. De asemenea, cel mai important lucru aici nu este acela de a face oamenii frumoși, ci de a-i face să se simtă mai încrezători în ei înșiși”, detaliază Parra.
„Tendința reprezintă o transformare în percepția masculinității, precum și acceptarea tot mai extinsă a produselor de înfrumusețare și de îngrijire personală“ (Jessica Regina, fondator Men’s Theory)
Impact masiv al influencerilor
Potrivit unui studiu realizat de Business Wire, 64% dintre consumatorii globali ar plăti mai mult pentru produse sau servicii care le sunt oferite în limba maternă. Ca urmare, „tot mai multe firme încearcă să recruteze bărbați arătoși, deoarece baza lor de fani va crește, iar a avea un influencer masculin drept chip al unui produs de înfrumusețare nu mai este considerat tabu”, după cum argumentează Parra. De altfel, pe lângă K-pop, și pandemia a remodelat percepțiile despre sănătatea pielii, întrucât s-a petrecut mai mult timp pe rețelele de socializare. Datele unui raport al MarkPlus arată că acestea au promovat masiv interesul pentru achiziționarea de produse de frumusețe masculine, iar deciziile de cumpărare au fost marcate de aprobarea acestora din partea influencerilor.