de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Momentul potrivit pentru realizarea acasă, din ingrediente naturale, a unor produse de îngrijire de bază poate fi chiar azi. De la propria sănătate până la economie în buget și mai multă grijă față de mediu, aceste formulări sunt mult mai mult decât frumusețe curată.
Deodorant
Ingrediente: 3 linguri cu bicarbonat de sodiu, 5 linguri cu amidon de porumb, 6 linguri cu unt de shea, 60 de picături de ulei esențial (ulei de arbore-de-ceai, tămâie, lavandă).
Mod de preparare: într-un castron adânc, se combină bicarbonatul de sodiu și amidonul. Cu mâinile sau cu o furculiță se lucrează în untul de shea până când arată ca un aluat foarte sfărâmicios și se adaugă uleiul esențial. Se bate compoziția folosind un mixer de mână, până se coagulează toate ingredientele. Se transferă într-un recipient curat. La utilizare, folosind vârfurile degetelor, se scoate o cantitate de deodorant de mărimea unui bob de mazăre și se masează în zona axilei până devine invizibil.
Șampon (baton)
Ingrediente: 900 ml ulei de cocos, 350 ml apă distilată, 150 g hidroxid de sodiu, 15 ml ulei esențial (mentă, rozmarin).
Mod de preparare: se cântăresc cât mai exact ingredientele. Se pune uleiul de cocos la topit, pe foc foarte mic. Se toarnă hidroxidul de sodiu în apa distilată, într-un bol de sticlă sau de ceramică rezistent la căldură și cu un echipament de protecție care să împiedice inhalarea vaporilor rezultați. Se amestecă cu o lingură cu mâner lung până la dizolvarea completă - lichidul, tulbure inițial, se va limpezi în zece minute, după care se toarnă ușor peste uleiul de cocos și se amestecă de câteva ori. Folosind blenderul vertical, se mixează până când amestecul are textura și grosimea unei budinci. Se acoperă vasul și se lasă pe flacără foarte mică timp de 45 de minute, verificându-se la fiecare sfert de oră. După acest răstimp, se dă deoparte, se lasă la răcorit înainte de a se adăuga uleiul esențial, apoi se pune compoziția în formă. Imediat ce șamponul devine rece și ferm, se taie în bucăți potrivite, cu un spațiu de aproximativ un centimetru între ele și se lasă să stea până la câteva săptămâni, într-un loc răcoros și aerisit. La fiecare utilizare, se spumează bine mâinile cu șamponul de casă, se masează părul de la rădăcină până la vârfuri, apoi se clătește foarte bine.
Serum cu acid hialuronic
Ingrediente: 60 ml apă distilată, 1/2 linguriță cu acid hialuronic cu greutate moleculară mare, 1/4 linguriță cu glicerină.
Mod de preparare: se pune acidul hialuronic într-un borcan mic, curat. Se toarnă apa distilată și glicerina, apoi se acoperă recipientul cu un capac și se agită foarte bine. Deși compoziția este groasă la început, pe măsură ce acidul hialuronic absoarbe apa, consistența va deveni netedă. Se dă la frigider câteva ore (sau peste noapte) înainte de utilizare.
Săpun
Ingrediente: 250 ml ulei vegetal (avocado, argan, jojoba etc.), 125 ml apă rece, 30 g sodă caustică.
Mod de preparare: apa se pune într-un vas termorezistent și se adaugă treptat soda caustică, purtând mască de protecție și se amestecă cu o lingură cu mâner lung. Uleiul vegetal trebuie să fie la temperatura de aproximativ 37 de grade Celsius. Odată cele două tipuri de lichid ajung la o temperatură apropiată, se combină și se amestecă încet și constant, până cînd compoziția ajunge la consistența maionezei, apoi se pune în forma aleasă. Se acoperă cu un prosop și se lasă să se odihnească timp de 24 de ore. După acest răstimp, săpunul poate fi scos din forme și poate fi tăiat în bucățele mai mici. Se lasă să se usuce pe toate părțile, până la patru săptămâni, înainte de a fi folosit.
Pulbere pentru baie
Ingrediente: 1 kg lapte praf de cocos, 250 g bicarbonat de sodiu, 150 g ovăz fără gluten, 5 linguri cu petale de trandafiri, muguri de lavandă întregi uscați, 60 de picături de ulei esențial de lemn de cedru, 1 lingură cu pulbere Natrasorb.
Mod de preparare: se combină uleiurile cu pulberea Natrasorb și se dau deoparte. Se râșnesc trei linguri cu fulgi de ovăz într-o pudră fină, se transferă într-un bol și se continuă până când tot ovăzul este transformat în praf. Într-un castron se pun laptele praf, bicarbonatul de sodiu, fulgii de ovăz măcinat și petalele de flori. Se completează cu uleiurile. Se amestecă totul foarte bine, apoi se pune în recipiente de sticlă. La utilizare, se umple cada cu apă caldă și, în timp ce aceasta curge, se pun circa 100 g pulbere.
Pastă de dinți
Ingrediente: 150 ml ulei de cocos, 3 linguri cu bicarbonat de sodiu, 2 lingurițe cu pudră de ștevia, 15 picături de ulei esențial de mentă.
Mod de preparare: se topește pe flacără mică uleiul de cocos. Într-un vas se pun celelalte ingrediente și se amestecă bine, apoi se încorporează în uleiul de cocos (dacă acesta este complet topit, se amestecă încontinuu, astfel încât bicarbonatul să rămână încorporat). Se toarnă amestecul într-un borcan mic de sticlă și se lasă să se răcească complet.
Scrub pentru picioare
Ingrediente: 250 g zahăr granulat (sau sare), 150 ml ulei de cocos, 2 linguri cu miere, 30 de picături de ulei esențial de lavandă.
Mod de preparare: uleiul esențial se amestecă cu mierea și uleiul de cocos, topit la foc mic și lăsat să se răcorească. Într-un bol se pune zahărul (sau sarea) și se toarnă uleiurile, se amestecă cu o furculiță până se combină bine, apoi se verifică textura - dacă este prea sfărâmicioasă se mai toarnă puțin ulei purtător, iar dacă este prea lichidă, zahăr (sau sare). Scrubul rezultat se transferă într-un recipient curat și etanș. La utilizare, se scoate o lingură cu exfoliant și se combină cu apa caldă în care au stat la odihnit picioarele. Se masează ușor, timp de 15 minute, insistând pe zonele aspre, până când pielea devine moale. Se clătește cu apă caldă.
Loțiune hrănitoare pentru corp
Ingrediente: 2 g ceară de albine, 5 ml ulei de cocos, 10 ml ulei de jojoba, 33 ml ulei de măsline, 10 g tinctură de plante, 40 ml apă florală, 10 picături de ulei esențial.
Mod de preparare: ceara se topește într-o baie cu apă caldă, se amestecă și se încălzesc uleiul de jojoba și uleiul de măsline într-un alt recipient termorezistent, apoi se combină toate cele trei uleiuri împreună. Se încălzește tinctura împreună cu apa florală într-un vas termorezistent. Imediat ce amestecurile ajung la temperaturi între 40 de grade Celsius și 60 de grade Celsius, se combină și se bat cu un mixer, menținând preparatul sub 60 de grade Celsius, astfel încât ingredientele active valoroase să fie păstrate. După ce amestecul s-a răcit, se adaugă uleiul esențial și se transferă în recipiente mici de sticlă. Se depozitează în frigider. Produsul trebuie folosit în maximum patru săptămâni.
Toner revigorant
Ingrediente: 2 castraveți, 2 linguri cu gel de aloe vera, 250 ml apă.
Mod de preparare: castraveții se taie în bucăți mici, apoi se presează bine, până elimină un suc care se strecoară și în care se pune gelul de aloe vera. Se amestecă până la omogenizare. Se diluează lichidul cu apă şi se transferă într-o sticlă de pulverizare. Acest toner poate fi pulverizat pe faţă sau aplicat folosind un tampon de bumbac.