de Elena Şerban
„O femeie îngrijită este o femeie frumoasă”. Cu acest „dicton” sunt de acord atât bărbaţii, cât şi femeile. Doar că acum, în perioadă de criză, multe reprezentante ale sexului frumos renunţă la numeroase produse cosmetice pentru îngrijire în favoarea altor cumpărături precum alimente, îmbrăcăminte sau rechizite pentru cei mici. Există însă o veste bună: femeile pot apela la produse naturiste pentru a-şi prepara măşti în vederea îngrijirii tenului. Cel mai mare avantaj este că aceste produse se găsesc, de obicei, în toate bucătăriile gospodinelor.
Miere şi ulei de măsline pentru pielea uscată
Un ten uscat are avantajul că nu se „umple” repede de coşuri, dar are un dezavantaj major - se ridează foarte repede. Pentru a evita acest lucru, aplicaţi pe faţă un strat subţire de miere. Lăsaţi să acţioneze şapte-opt minute şi apoi îndepărtaţi-o cu apă călduţă.
Bun şi în bucătărie, mai ales în salate, uleiul de măsline este foarte hrănitor şi pentru ten. Ungeţi faţa şi zona ochilor cu această grăsime vegetală. Este indicat să utilizaţi ulei extravirgin, care are multe proprietăţi benefice. Îndepărtaţi-l de pe faţă cu apă călduţă din belşug, şi apoi aplicaţi o cremă hidratantă.
Iaurtul simplu şi albuşul fortifică
Plin de calciu, iaurtul tonifică orice tip de ten. Puneţi-l pe faţă (de preferat din cel gras sau nedegresat) şi aveţi grijă să fie în strat consistent. După zece minute, chiar dacă aveţi senzaţia că vă strânge puţin, spălaţi faţa cu apă călduţă.
Faceţi rost de un ou proaspăt. Dacă e de ţară, e cu atât mai bine. Separaţi albuşul de gălbenuş. Bateţi albuşul spumă şi apoi întindeţi-l pe faţă. După ce se usucă, puteţi clăti. Albuşul relaxează tenul, dându-i o strălucire tinerească.
Amestecuri eficace
Produsele naturii pot fi folosite şi în combinaţie, nu doar singure, pentru revigorarea tenurilor. Aceste amestecuri au avantajul că pot îmbina proprietăţile fiecărui component, sporind astfel eficacitatea. Un amestec deosebit de eficient, care face ca faţa dumneavoastră să pară mai tânără, este cel realizat din miere, oţet de mere şi ulei de măsline. Proporţia ingredientelor este: două linguriţe cu oţet de mere, o linguriţă cu ulei de măsline (extravirgin) şi o linguriţă cu miere (de orice fel). Omogenizaţi şi apoi întindeţi pasta pe faţă. Lăsaţi să acţioneze un sfert de oră şi apoi curăţaţi cu apă minerală.
Un alt amestec interesant este alcătuit din două ingrediente la îndemâna oricui: apă şi făină sau fulgi de ovăz măcinaţi. Puneţi două linguri cu fulgi sau cu făină de ovăz într-o cană cu apă călduţă. După cinci minute aplicaţi pe faţa foarte bine curăţată în prealabil. Pasta se curăţă după zece minute.
Sarea şi orezul hidratează
Deşi sarea nu este indicată în cantităţi prea mari în alimentaţie, se dovedeşte că este foarte bună pentru hidratarea tenului. Tăiaţi mărunt 50 de grame de pătrunjel verde şi amestecaţi-l cu o linguriţă cu sare foarte fină. Aplicaţi această combinaţie pe faţă şi lăsaţi-o timp de 20 de minute. Spălaţi-vă apoi cu apă curată, fără săpun. Acest tip de mască este folosit în cazul tenurilor grase şi normale. Pielea va fi mai albă, tonică şi hidratată.
Tot pe bază de sare este şi următoarea mască: amestecaţi 200 de grame de frişcă neîndulcită cu două linguri cu sare fină. Această mască nu doar înlătură ridurile şi petele, dar, aplicată pe pielea corpului, îi redă acesteia elasticitatea.
Alimentul tradiţional al chinezilor este perfect pentru realizarea unei măşti care catifelează şi înfrumuseţează tenul, mai ales cel obosit. Pentru prepararea acesteia aveţi nevoie de o lingură cu făină de orez (se poate cumpăra de la magazinele specializate) şi apă. Din acestea obţineţi o pastă lăptoasă. Întindeţi-o pe ten şi apoi lăsaţi-o să acţioneze un sfert de oră. Îndepărtaţi cu apă de ploaie sau distilată. Efectul este imediat şi îndelungat.
Pont! Înainte de aplicarea pe faţă a măştii preparate, testaţi-o pe partea interioară a antebraţului. Aşteptaţi câteva ore pentru a observa dacă apare vreo reacţie neplăcută
Inul, sub formă de ulei, este deosebit de bun în tratarea unor afecţiuni, printre care se numără artrita, cancerul sau psoriazisul, iar pasta din seminţe este eficientă pentru revigorarea tenului obosit şi ofilit. Iată cum se prepară: amestecaţi două linguriţe cu seminţe de in cu două linguri cu apă. După doar câteva minute, seminţele se umflă şi apa va căpăta aspectul unui gel. Acesta este elementul important, cel care va fi folosit pentru a fi întins pe faţă. După ce se usucă, tenul trebuie curăţat cu apă plată. Folosiţi apoi o cremă obişnuită.
Se ştie că argila este un excelent remediu pentru tratarea unei game variate de boli, pentru că acţionează din interior şi se vede la exterior. Există însă o pastă de argilă care, aplicată pe faţă, o întinereşte. De asemenea, ajută la îndepărtarea tuturor impurităţilor. Pasta se obţine amestecând o linguriţă cu argilă cu un pic de apă (până când capătă consistenţa unui aluat de clătite). Se întinde pe ten şi se lasă să se usuce. Curăţaţi apoi cu apă plată şi aplicaţi o cremă foarte hidratantă.