Main menu

header

- Secretul părului lung şi sănătos

     Oricine a călătorit în India sau a citit câte ceva despre această ţară ştie deja că aici „masajul pentru cap” sau „champi” (denumirea sa din Hindi) nu este un tratament de lux pentru cei bogaţi, ci un mod de viaţă. E adevărat, în ţările din Vest pot beneficia de un astfel de tratament doar oamenii cu bani, în saloane exclusiviste sau cel puţin cu preţuri ridicate.
      Însă, în ţara sa de origine, „champi” reprezintă o experienţă pe care oricine o poate trăi oricând simte nevoia şi la un preţ de doar 5 cenţi! Acest masaj este practicat chiar şi de bărbieri, pentru clienţii lor nu foarte privilegiaţi. Fetiţele din India sunt răsfăţate cu acest masaj de mamele lor ori de câte ori au o durere de cap, au probleme cu mătreaţa, căderea părului sau doar pentru a avea un păr lung şi sănătos. 

Vechiul truc oriental împotriva oboselii 
    Masajul indian pentru cap este un remediu extraordinar împotriva stresului. Este de asemenea benefic împotriva căderii părului. Această practică se bazează pe o serie de mişcări riguroase, ce stimulează chakrele (centrele de energie ale organismului). Se aplică lovituri foarte blânde pe scalp, pe frunte, gât, braţe, umeri şi pe spate. Se foloseşte o cantitate destul de generoasă de uleiuri esenţiale, cu care se masează zonele respective.

     Masajul este atât de relaxant, încât mulţi oameni adorm imediat după şedinţă. De aceea este considerat şi o bună metodă de a scăpa de insomnie. Prin mişcările efectuate în timpul masajului, uleiul esenţial este mult mai uşor absorbit de pielea capului şi a celorlalte porţiuni masate. Acest lucru ajută la îndepărtarea mătreţii, a mâncărimilor de la nivelul scalpului sau la hidratarea intensă a pielii uscate. Masajul indian nu trebuie combinat în mod obligatoriu cu uleiuri, dar cele mai bune rezultate se obţin aşa. Tratamentele moderne folosesc masajul indian în combinaţie cu uleiuri esenţiale, pentru a stimula pielea capului, iar apoi aplică alte produse terapeutice, ce sunt absorbite mai uşor prin porii deschişi, vindecând anumite afecţiuni ale scalpului.  Odată cunoscute procedurile acestui tip de masaj, el poate fi folosit oricând. 

Uleiuri esenţiale pentru rădăcini rezistente
    Pentru acest masaj se folosesc uleiuri din medicina ayurvedică, o ramură a medicinei tradiţionale din India. Ele au proprietăţi vindecătoare pentru diverse afecţiuni. În gospodăriile din sudul Indiei, oamenii folosesc uleiul de nucă de cocos şi uleiul din planta de muştar. Oricare ar fi uleiul folosit, el trebuie mai întâi încălzit şi apoi aplicat cu mişcări blânde, pentru a pătrunde mai bine în rădăcina părului.
Cristina Tache