Main menu

header

de Elena Nedelcu

Muşeţelul, cunoscut popular şi sub denumirea de romaniţă, este una dintre cele mai cunoscute şi întrebuinţate plante medicinale. Proprietăţile sale binefăcătoare au fost apreciate încă din cele mai vechi timpuri, când vechii egipteni o foloseau împotriva febrei, iar grecoaicele îşi întreţineau frumuseţea cu ulei de romaniţă. În prezent, acest ulei face parte din compoziţia a numeroase produse cosmetice, iar planta este folosită ca atare în orice problemă a tenului, fie că acesta e gras, uscat sau sensibil.

Răcoreşte tenul
Larga răspândire a muşeţelului în domeniul cosmetic se datorează, în totalitate, proprietăţilor sale antiinflamatorii, antiseptice, analgezice, emoliente şi cicatrizante. Florile de muşeţel, folosite în tratamentele cosmetice, stimulează şi regenerează ţesuturile, hidratează profund şi elimină iritaţiile.
Cea mai simplă soluţie pentru înlăturarea ridurilor şi tonifierea tenului este utilizarea unor cuburi de gheaţă din infuzie de muşeţel. Pentru această reţetă aveţi nevoie doar de una-două linguri cu flori de muşeţel şi un pahar cu apă clocotită. Lăsaţi pentru 15-20 de minute, strecuraţi şi turnaţi în forma pentru cuburi, apoi puneţi la congelator. Pe pielea curată, masaţi-vă faţa, gâtul şi pieptul cu cuburile de gheaţă.

Curăţă faţa de impurităţi
Dacă v-aţi săturat de efectele inexistente ale demachiantului din comerţ, care de multe ori îngraşă tenul sau irită pielea, atunci puteţi să vă preparaţi singuri un demachiant natural pe bază de muşeţel. Într-o sticluţă amestecaţi 70 ml de infuzie de romaniţă, 25 ml de alcool şi 5 ml de glicerină vegetală. Cu această soluţie curăţaţi-vă seara tenul de praf, impurităţi şi grăsime şi menţineţi-l tonifiat şi cu un aspect proaspăt. O altă soluţie pentru curăţarea feţei este realizată din 25 g de flori de muşeţel şi 100 ml lapte integral, nedegresat. Încălziţi la foc mic laptele cu florile şi aveţi grijă să nu dea în fiert. Lăsaţi să se infuzeze cam două ore, strecuraţi lichidul şi folosiţi-l ca demachiant. Se păstrează la frigider, dar nu mai mult de o săptămână. Uleiul demachiant pentru tenul uscat se prepară astfel: umpleţi o sticlă cu flori proaspete de muşeţel şi turnaţi deasupra ulei de soia presat la rece. Ţineţi la cald timp de 12 zile, apoi strecuraţi şi folosiţi-l cu încredere deoarece curăţă foarte bine faţa şi întreţine pielea.

Mască pentru fiecare tip de piele
Măştile pe bază de muşeţel au efect benefic asupra pielii, o curăţă şi o relaxează, reducând ridurile.Tenului gras i se recomandă o mască din 100 g de muşeţel şi 100 ml de apă, care se fierb până se obţine un amestec dens, de consistenţa smântânii. Aşteptaţi până se răceşte şi turnaţi masca pe un tifon, apoi aplicaţi-o pe faţă. Lăsaţi să acţioneze 20 de minute şi clătiţi cu apă caldă.
Tenul normal poate fi răsfăţat cu o mască realizată din infuzie puternică de muşeţel, miere, un gălbenuş crud de ou şi ulei de migdale. Aplicaţi pe faţă pentru 15 minute, apoi stergeţi-vă cu un prosop moale, înmuiat în apă caldă şi folosiţi o cremă.
Tenul uscat şi sensibil, care se exfoliază, poate fi hidratat cu trei linguri cu muşeţel care se fierb într-un pahar cu apă. Aşteptaţi 15 minute să se răcească, strecuraţi şi adăugaţi o lingură de ulei de măsline. Înmuiaţi un tifon în infuzie şi aplicaţi pe faţă, acoperind cu un prosop. Peste 25 de minute clătiţi faţa cu apă caldă şi aplicaţi o cremă de zi. O dată la trei săptămâni se recomandă baia de aburi, de zece minute, la care aţi adăugat flori de muşeţel, iar o dată pe săptămână utilizaţi aceste măşti.

Luptă cu celulita

Muşeţelul poate fi folosit şi pentru hidratarea pielii, fiind amestecat cu o jumătate de litru de ulei de măsline, iar ingredientele sunt macerate la bain-marie timp de două ore, răcite şi strecurate. Pentru a se păstra cât mai bine, turnaţi uleiul de muşeţel într-o sticlă închisă la culoare şi depozitaţi-o într-un loc rece şi întunecos. Folosit zilnic, acest ulei este benefic pentru masajul pielii uscate şi sensibile.
Aspectul inestetic şi binecunoscut de coajă de portocală poate fi remediat cu ajutorul tincturii de muşeţel. Planta are proprietăţi antiinflamatorii, curative, de activare a circulaţiei sangvine şi ajută la eliminarea toxinelor din epidermă. Preparaţi o tinctură din 40 g flori de muşeţel şi patru linguri cu alcool, lăsate la macerat timp de opt ore. Apoi împărţiţi maceratul în două părţi egale. Puneţi o parte într-o sticluţă închisă la culoare, iar peste tinctura rămasă adăugaţi 100 ml de ulei de măsline. Fierbeţi amestecul la baie de aburi timp de două-trei ore, apoi filtraţi prin presare şi depozitaţi într-o sticlă. Zonele afectate de celulită se masează cu ulei de muşeţel amestecat cu tinctură (20 ml tinctură la 60 ml ulei de muşeţel), timp de 15-20 de minute, în fiecare seară.