Main menu

header

de Ana Trifan

Bicarbonatul de sodiu a început să fie folosit încă din secolul al XVIII-lea, iar întrebuinţarea sa iniţială a ţinut de domeniul gastronomiei. Este utilizat şi acum la „dospire”, ca să crească pâinea sau preparatele de patiserie, însă, de-a lungul anilor, au fost descoperite multe alte întrebuinţări pentru acest produs, iar beneficiile pe care le aduce în domeniul frumuseţii nu sunt deloc de neglijat.

Adio bătături!
Dacă vreţi să scăpaţi de bătături amestecaţi trei părţi de bicarbonat de sodiu cu o parte de apă pentru a forma o pastă groasă. Masaţi pe pielea aspră, cu mişcări circulare. Se repetă zilnic, apoi se aplică o cremă hidratantă. Rezultatele apar după câteva săptămâni.
În caz de iritaţii se combină trei părţi de bicarbonat de sodiu cu o parte de apă, astfel încât să se formeze o pastă. Aceasta se aplică pe zonele cu probleme. Lăsaţi să acţioneze şi să se usuce, după care clătiţi. Repetaţi până când neplăcerile dispar.
Dacă mâinile au dobândit un miros neplăcut, din diferite motive (aţi tăiat ceapă, de exemplu), se amestecă patru părţi de bicarbonat de sodiu cu o parte de apă şi se adaugă la săpunul de mâini. Frecaţi amestecul în palme, adăugând un pic de apă. Se clăteşte şi se repetă dacă e nevoie. Efectul este garantat!
În cazul picioarelor cu iz neplăcut, acestea se înmoaie într-un lighean cu apă caldă în care aţi pus cinci linguri cu bicarbonat. Această baie nu numai că vă scapă de miros, dar vă şi relaxează.
Tot o baie relaxantă, de această dată a întregului corp, puteţi face dacă staţi în cadă în apa în care aţi turnat o cană cu bicarbonat. Veţi simţi cum tensiunea şi durerile din muşchi dispar.

Îndepărtează reziduurile
Din cauza alimentaţiei deficitare sau a utilizării în exces de lacuri, unghiile pot începe să se decoloreze, să se subţieze sau să se păteze. Adăugaţi o parte de bicarbonat de sodiu la două părţi de apă. Înmuiaţi vârfurile degetelor în acest amestec timp de cinci minute, apoi periaţi bine unghiile.
Puteţi realiza şi o combinaţie pentru exfoliere facială: puneţi într-un blender patru linguri cu bicarbonat de sodiu, o jumătate de cană cu fulgi de ovăz mărunţiţi şi apă suficientă pentru a forma o pastă. Se aplică pe faţă prin mişcări circulare, se freacă uşor, apoi se clăteşte.
Pentru a scăpa de excesul de reziduuri în păr (spumă, gel, fixativ şi altele), adăugaţi o lingură cu bicarbonat la şamponul obişnuit. Spălaţi, clătiţi şi repetaţi. Părul dumneavoastră va fi mult mai curat şi veţi putea spune adio senzaţiei de „îmbâcsit”.

Albeşte dinţii

Pentru a vă albi dantura amestecaţi trei părţi de bicarbonat de sodiu cu o parte de sare. Se adaugă trei linguriţe cu glicerină şi apă cât să formeze o pastă. Cu acest amestec frecaţi-vă dinţii în fiecare dimineaţă, pentru a-i albi.
Puteţi face şi o apă de gură: adăugaţi două linguriţe cu bicarbonat la 100 ml de apă. Faceţi gargară, dar aveţi grijă să nu înghiţiţi. Are efect benefic asupra dinţilor şi gingiilor şi acţionează împotriva candidei localizate în gură sau în gât.
Pentru curăţarea protezelor dentare se adaugă trei linguriţe cu bicarbonat de sodiu în apă caldă şi se ţin dispozitivele până când apa se răceşte.