de Ana Trifan
Podoaba capilară e cea mai atractivă atunci când e curată şi sănătoasă, iar aspectul ei depinde de starea generală a organismului, pentru că se hrăneşte, prin rădăcină, din sângele care circulă prin corp. Prin urmare, o alimentaţie sănătoasă va asigura părului dumneavoastră nutrienţii şi vitaminele de care are nevoie. Masarea scalpului cu degetele stimulează circulaţia la rădăcina firelor, iar pieptănatul stimulează, de asemenea, circulaţia şi ajută la întinderea grăsimii protectoare din glandele de la rădăcină. Importantă este însă alegerea unei perii potrivite, în funcţie de tipul de păr.
Instrumentele rotunde, bune pentru firele scurte
Dacă aveţi părul drept, de lungime medie, e bine să folosiţi o perie cu bază de lemn, rotunjită, şi cu peri sintetici şi naturali combinaţi. Greutatea acestui tip de perie ajută părul să se menţină drept şi mătăsos.
Pentru cele care au podoaba capilară scurtă sau până la nivelul umerilor şi care vor să creeze volum, e ideală o perie rotundă, tubulară, cu peri mai îndepărtaţi, pentru a-şi usca părul cu foehnul. Centrul gol al acestei perii permite aerului să circule printre peri, dar şi printre firele de păr, asigurând volum coafurii. Totodată, faptul că perii sunt distanţaţi face mai uşoară descurcarea părului şi previne ruperea.
Pieptenele de plastic, campion la „descurcat”
Posesoarelor de păr lung şi drept li se recomandă periile foarte late şi cu baza plată. Acestea descurcă părul, netezesc firele rebele şi asigură o coafură mătăsoasă. Nu sunt însă recomandate dacă doriţi să obţineţi şi volum. În acest caz, folosiţi o perie rotundă, tubulară, de diametru mare, când vă uscaţi părul cu foehnul. Va avea acelaşi efect ca bigudiurile de dimensiuni mari.
Un pieptene din plastic, cu dinţi mari şi rari, e foarte bun pentru descurcarea părului atunci când acesta este încă umed. Acelaşi tip de pieptene este recomandat pentru părul ondulat, indiferent de lungime, deoarece separă şi netezeşte buclele, fără a umfla părul, aşa cum se întâmplă în cazul folosirii unei perii.
De asemenea, este bine de ştiut că un pieptene cu dinţi mici vă va ajuta să accentuaţi anumite detalii ale coafurii, să tapaţi părul sau să faceţi o cărare foarte precisă.
Se igienizează cu apă şi şampon
Orice ustensilă de pieptănat trebuie păstrată curată, pentru a evita ca depunerile de mizerie şi de grăsime să ajungă pe păr. Pentru a curăţa o perie sau un pieptene, scoateţi firele rămase între peri sau dinţi, apoi înmuiaţi în apă călduţă, în care aţi pus puţin şampon. Frecaţi bine cu o perie şi lăsaţi să se usuce.