de Cătălina Tăgârţă
Se spune că sunt două tipuri de îmbătrânire: cea legată de factorul de mediu, de stilul de viaţă, şi cea cronologică, ereditară. Din păcate, pielea începe să îmbătrânească din momentul în care ne naştem, iar specialiştii n-au descoperit deocamdată cum ar putea să influenţeze genetica. Dacă acest lucru nu poate fi modificat, puteţi, în schimb, să fiţi atenţi la lucrurile asupra cărora deţineţi controlul, cum ar fi stilul de viaţă şi regimul alimentar. Mihaela Bilic (foto), medic primar în boli de nutriţie, vă spune mai multe despre această problemă.
Curăţarea zilnică a tenului este esenţială
Multe dintre celulele organismului uman le avem pe viaţă, ele nu se înlocuiesc. De aceea se spune că îmbătrânirea e un fenomen de epuizare a organismului. „Încărcătura genetică vine de când ne naştem. Calitatea pielii, în schimb, diferă de la o persoană la alta. De aceea e foarte important să fim atenţi la factorii de îmbătrânire. Cei mai importanţi, după părerea mea, sunt soarele, inclusiv solarul, şi tutunul”, ne-a spus medicul nutriţionist Mihaela Bilic. Chiar dacă folosiţi creme cu factori de protecţie mare, aceşti doi factori nocivi influenţează organismul şi determină pielea să-şi piardă elasticitatea şi culoarea.
„Pielea fumătorului devine ternă, cafenie, pătată şi cu zone uscate. De asemenea, acest obicei îmbătrâneşte prematur tenul şi accentuează atât ridurile de expresie, mai ales cele din jurul gurii, cât şi pe cele fine, de pe obraji sau din jurul ochilor. Prin urmare, fumatul îmbolnăveşte şi urâţeşte deopotrivă”, a avertizat şi Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.
Curăţarea zilnică a tenului este esenţială pentru ca pielea să poată să respire. Dacă vă hotărâţi să faceţi curăţenie generală în casă, nu uitaţi să aplicaţi pe faţă, în prealabil, un fond de ten care să vă protejeze de praf şi să folosiţi mănuşi de menaj în cazul în care utilizaţi substanţe de curăţat agresive. În plus, evitaţi să faceţi exces de produse de machiaj, deoarece demachierea traumatizează inutil, în special zona sensibilă din jurul ochilor.
Consumaţi acizi graşi Omega 3
Nutriţionistul Mihaela Bilic vă sfătuieşte să aveţi mare grijă şi la alimentaţie. Astfel, pentru o piele sănătoasă şi tânără cât mai mult timp trebuie să consumaţi produse care conţin vitamina A - lactate (iaurt, lapte, brânzeturi, unt), ficat (de pasăre sau de vită) şi legume (mai ales cele de culoare portocaliu-roşie, cum ar fi morcovul sau ardeiul gras roşu). Din alimentaţia dumneavoastră nu trebuie să lipsească nici vitaminele E şi C. Prima poate fi luată din uleiul de floarea-soarelui sau unt, consumate crude (deoarece această vitamină se pierde în momentul în care cele două produse sunt încălzite), iar vitamina C, care creşte imunitatea, se găseşte în fructe şi legume. Licopenul este, de asemenea, indispensabil. El se întâlneşte în produsele care au pigment de culoare roşie, cum ar fi grepfrutul roz sau tomatele. Acestea din urmă nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică, pentru că acţionează din interior. Ele îşi păstrează proprietăţile, indiferent de forma în care sunt pregătite, astfel că le puteţi consuma în salate, suc de roşii sau în mâncare gătită. Licopenul se absoarbe mai bine dacă puneţi puţină grăsime, de exemplu, o lingură cu ulei în salată.
Acizii graşi Omega 3 luptă şi ei cu îmbătrânirea organismului. Aceştia se găsesc în somon, ton ori macrou şi de aceea e bine să consumaţi peşte cel puţin de două-trei ori pe săptămână, chiar şi în conserve, pentru că proprietăţile acestuia nu se pierd în timpul preparării.
Nu uitaţi să beţi şase-opt pahare cu apă pe zi, aceasta asigurând hidratarea pielii şi prevenind îmbătrânirea prematură. În plus, astfel organismul este detoxificat în mod regulat.
Slăbirea şi îngrăşarea alternante lasă urme vizibile
„Mersul la plajă e un obicei prost. Dacă totuşi ajungeţi la mare nu trebuie să staţi la soare mai mult de o oră-maximum două, şi asta neapărat dimineaţa, înainte de ora 11:00. Bronzatul excesiv nu e un lucru bun. Şi condiţiile proaste de viaţă îmbătrânesc prematur. În plus, aş putea spune că «trecerea» pielii înainte de vreme depinde şi de evoluţia greutăţii”, ne-a mai spus medicul Mihaela Bilic. Potrivit acesteia, e mult mai important să aveţi condiţie fizică decât să fiţi slabi. Trebuie păstrate proporţiile şi o greutate constantă, evitând excesele. Slăbirea şi îngrăşarea alternante lasă urme vizibile pe piele. Sportul, efectuat constant, ajută foarte mult.
- În momentul actului sexual organismul eliberează hormoni care sunt antiinflamatori şi previn îmbătrânirea - Adevărat!
- Pielea dumneavoastră va evolua la fel ca a mamei, indiferent de regimul alimentar şi de stilul de viaţă - Fals!
- Cafeina este o măsură eficientă pentru a păstra pielea tânără, deoarece ajută la repararea vergeturilor şi a ridurilor - Adevărat!
- Femeile cu vârsta de peste 40 de ani trebuie să folosească neapărat fond de ten şi creme antiîmbătrânire - Fals!
- Grăsimile din carne îmbătrânesc pielea şi de aceea e indicat să consumaţi multe fructe şi legume - Adevărat!
- Dacă dormiţi numai pe o parte, nu veţi face riduri mai repede pe acea parte - Fals!
Atenţie! Se spune că ochelarii de soare sunt foarte importanţi, pentru că un soare puternic forţează ochii şi duce la apariţia „labei de gâscă“ în colţul acestora, iar expresivitatea exagerată la nivelul feţei şi exerciţiile faciale repetitive accelerează apariţia liniilor fine şi a ridurilor.