Main menu

header

de Elena Şerban

Vreţi să mirosiţi ca o regină? Cu doar 110 euro puteţi răspândi aceleaşi arome ca regina franceză Marie Antoinette, pentru că parfumul acesteia va fi recreat de o companie franţuzească.

Note de trandafir, iasomie şi bergamotă
Se spune că regina mirosea senzaţional graţie unui parfum creat special pentru ea de parfumierul Jean-Louis Fargeon. Notele predominante erau cele de trandafir, iasomie şi bergamotă, care îi aminteau Mariei Antoinette de grădinile sale de la Trianon. Pentru a-i fi şi mai drag parfumul, Fargeon a creat şi o sticluţă deosebită, din jad negru, pentru a proteja preţiosul lichid de razele soarelui.
Ucenicul lui Fargeon, Pierre François Lubin, avea grijă ca regina să aibă mereu la dispoziţie acest parfum.

A fost numit „Jad negru”
Se spune că, înainte să moară (în 1793, prin ghilotinare, în timpul Revoluţiei Franceze), regina i-a încredinţat sticla confidentei sale, marchiza de Tourzel, obiectul aflându-se şi astăzi în castelul familiei Tourzel.
Numit cândva „jardin secret” („grădină secretă”), parfumul purtat de celebra regină a fost recreat de compania franceză Lubin şi redenumit „Black Jade” („Jad negru”). O sticlă de 100 ml din acest parfum, ce are la bază aceeaşi formulă ca şi acela al Mariei Antoinette, poate fi achiziţionată online.