Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Se ştie deja că uleiul de măsline extravirgin este benefic pentru organismul uman, folosit atât în alimentaţie, cât şi în remediile naturiste ale diferitelor afecţiuni. Dar în tratamentele cosmetice face adevărate minuni. Uleiul obţinut prin simpla presare mecanică a măslinelor, adică sortimentul extravirgin, păstrează toate substanţele nutritive ale acestor fructe, iar efectele lui asupra pielii, părului şi unghiilor sunt apreciate în toată lumea.

Hidratează tenul
Pentru că frigul sau căldura, poluarea, stresul şi oboseala îşi lasă amprenta asupra tenului, se recomandă masarea zilnică a pielii cu ulei de măsline, timp de două-trei săptămâni, până când pielea începe să îşi recapete aspectul catifelat. După aceea, uleiul poate fi folosit ca tratament de întreţinere o dată la două zile. Fiind un puternic hidratant, uleiul poate înlocui cu succes crema de corp la persoanele care au pielea uscată. În aceste cazuri, ungeţi-vă cu ulei în fiecare seară după baie.

Netezeşte ridurile
Pentru netezirea ridurilor şi întărirea musculaturii feţei sunt recomandate măştile cu argilă şi ulei de măsline. Vitaminele şi mineralele lor pătrund prin pori, îmbunătăţind circulaţia sangvină la nivelul feţei. Aceste măşti au efect de remineralizare şi revigorare asupra tenului obosit.

Tonifică derma
Pentru tonifierea tenului se amestecă o lingură cu ulei de măsline şi suc de castravete. Se adaugă argilă până se obţine o pastă care se aplică pe faţă în strat subţire timp de 20-30 de minute, apoi se spală cu apă călduţă. Dacă tenul este foarte uscat, doza de ulei poate fi mărită. Pentru hidratare, uleiul de măsline se poate combina cu argilă şi gălbenuş de ou. Pentru ca măştile să îşi facă efectul, trebuie repetate o dată la două zile.

Estompează petele maronii
Amestecaţi o lingură cu mălai cu un sfert de linguriţă cu pudră din coajă de portocală (se poate realiza din cojile uscate de la o portocală, măcinate fin), o lingură cu lapte bătut şi o linguriţă cu ulei de măsline. Aplicaţi pasta obţinută pe faţă şi pe decolteu, lăsând-o să acţioneze până când începe să se usuce. Masaţi uşor pielea cu degetele, până când devine strălucitoare. Clătiţi faţa mai întâi cu apă caldă, apoi cu apă cât mai rece. Veţi estompa astfel petele maronii, iar pielea va deveni netedă şi catifelată.

Îndepărtează grăsimile
Pentru a scăpa de tenul gras, amestecaţi bine o linguriţă cu mălai cu câteva picături de zeamă de lămâie verde, jumătate de linguriţă cu lapte şi jumătate de linguriţă cu ulei de măsline. Aplicaţi pasta obţinută pe piele, lăsând-o să acţioneze o jumătate de oră. Clătiţi din abundenţă cu apă călduţă.

Conferă o senzaţie de catifelare
Se striveşte un sfert de banană până se obţine un piure la care se adaugă jumătate de linguriţă cu zeamă de lămâie, o linguriţă cu ulei de măsline şi puţină cremă nutritivă. Se lasă pe faţă 20 de minute.

Se poate folosi ca loţiune demachiantă
Amestecaţi un sfert de linguriţă cu zeamă de lămâie verde cu o lingură cu lapte, una cu suc de castravete şi una cu ulei de măsline. Aplicaţi şi pe faţă, şi pe gât şi clătiţi cu apă călduţă după 15 minute. Această loţiune curăţă şi purifică porii.

Fortifică unghiile
Pentru a vă fortifica unghiile, înmuiaţi-le timp de zece minute în ulei de măsline călduţ o dată pe săptămână. Ele vor deveni mai puţin casante. Această practică are meritul de a reduce şi cuticulele.

Mâini mai frumoase
Dacă aveţi mâinile uscate, roşii sau crăpate, încălziţi puţin ulei de măsline şi înmuiaţi-vă mâinile timp de 15 până la 20 de minute, o dată la două zile, şi pielea se va regenera. De asemenea, pentru a avea o piele fină pe mâini, masaţi-le cu ulei de măsline amestecat cu o linguriţă cu zahăr.

Întăreşte firele de păr
Uleiul de măsline conferă strălucire părului uscat şi deteriorat. Pentru acest tip de păr este indicată o mască hidratantă pregătită dintr-un gălbenuş şi o lingură cu ulei de măsline. Părul se masează cu acest amestec cu 20 de minute înainte de baie. Uleiul trebuie folosit însă în cantităţi mai mici, pentru că în exces poate provoca o uşoară îngrăşare a părului.
Contra căderii părului se fac frecţii ale pielii capului cu ulei seara, timp de zece zile. Capul trebuie învelit pe parcursul nopţii.

Reface aspectul călcâielor
Pielea din zona călcâielor este de cele mai multe ori groasă, uscată, aspră la pipăit sau crăpată. Compresele sau cremele cu ulei de măsline hidratează şi înmoaie stratul cornos. Ar fi bine ca în crema cu ulei să fie adăugate şi gălbenele, care sunt cunoscute pentru proprietăţile lor cicatrizante şi emoliente.

Pont! Pentru a înmuia pielea coatelor, tăiaţi în două o lămâie, turnaţi ulei de măsline pe cele două jumătăţi şi puneţi-vă coatele pe ele timp de zece minute.

Măşti cu plante

Tenul ridat, îmbătrânit se caracterizează printr-o scădere a hidratării şi prin nevoia de vitamine, la palpare pielea fiind iritată şi lipsită de elasticitate. Fiecare dintre noi îşi poate pregăti în casă o cremă cu proprietăţi emoliente şi hidratante din ulei de măsline şi diferite plante precum florile de gălbenele, tei, pelin, coada-şoricelului, pătlagină sau muşeţel. Plantele se fierb la foc mic în ulei de măsline şi ceară de albine. Amestecul se strecoară când este fierbinte, iar după ce s-a răcit poate fi folosit ca o cremă hidratantă o dată la două zile. De asemenea, pentru tenul ridat şi uscat este recomandată o mască dintr-un ou crud bătut bine, o lingură cu miere şi o lingură cu ulei de măsline. În acest amestec se poate adăuga şi puţin suc de fructe sau legume (lămâie, pepene, morcovi, castraveţi). Masca se aplică pe faţă pentru 15-20 de minute, apoi se spală cu apă călduţă. Se repetă de trei ori pe săptămână. Efect de întinerire a tenului şi de netezire a ridurilor are şi masca din ulei de măsline amestecat cu tărâţe, care se aplică în acelaşi mod. Amestecaţi o lingură cu ulei de măsline cu un ou şi aplicaţi pasta pe faţă şi pe gât. Lăsaţi să acţioneze până când compoziţia se usucă. Între timp, dizolvaţi o lingură cu bicarbonat de sodiu în puţină apă fierbinte. Înmuiaţi o bucată de vată în această soluţie şi îndepărtaţi cu ea compoziţia de pe faţă.

Sfat! Dacă apar riduri fine pe sâni, aplicaţi o compresă cu ulei de măsline şi acoperiţi-o cu un prosopel încălzit. Lăsaţi să acţioneze timp de cinci-zece minute şi apoi clătiţi.