Main menu

header

Cum să identificaţi un produs cu risc allergen

     Orice substanţă poate cauza o reacţie alergică. Însă, un ingredient ce provoacă probleme unei persoane poate să fie foarte bine acceptat de organismul alteia. Alergiile pot fi provocate de alimente, de anumite ţesături pe care le purtăm, de polenul florilor, de părul animalelor de companie etc. De cele mai multe ori, substanţele alergene se pot regăsi în produsele cosmetice pe care le folosim zi de zi. Iată ce trebuie făcut ca să evitaţi astfel de neplăceri şi cum vă puteţi da seama dacă sunteţi sau nu alergică la un produs de îngrijire.

 Testaţi-le înainte de a le folosi!
    Reacţia alergică se manifestă în urma contactului cu substanţa la care sunteţi alergică, sub forma unei iritaţii sau a unei zone înroşite. Simptomele pot fi roşeaţă, inflamare locală sau mâncărime, ce apar imediat, iar în cazurile cele mai grave pot duce la febră şi complicaţii. Dacă aveţi astfel de simptome, primul pas este să descoperiţi ce anume provoacă alergia dintre produsele pe care le folosiţi. Acest lucru îl faceţi punând o cantitate de cremă, loţiune, fard sau orice alt produs ce bănuiţi că vă provoacă o reacţie alergică în zona din spatele urechii. Stiliştii folosesc această metodă pentru a vedea dacă o persoană are astfel de reacţii la o anume vopsea de păr sau fard. Lăsaţi produsul respectiv pentru 24 de ore pe zona din spatele urechii, iar dacă observaţi că apare o senzaţie de arsură sau de mâncărime, curăţaţi imediat cu apă rece şi săpun pentru copii. Dacă produsul nu vă provoacă niciun fel de reacţie, îl puteţi folosi cu încredere, în limitele termenului de valabilitate. Această metodă este eficientă pentru oricare dintre produsele cosmetice pe care le folosiţi pentru păr, ten sau corp.

Există soluţii pentru persoane sensibile
    În cazul în care descoperiţi că majoritatea cosmeticelor pe care le folosiţi vă provoacă reacţii alergice, nu intraţi în panică, pentru că există soluţii. Industria cosmeticelor a evoluat foarte mult, iar firmele producătoare au deja o întreagă gamă de pudre, farduri, creme, rujuri hipoalergice, special create pentru femeile care nu tolerează altfel de produse. În orice magazin de specialitate sau farmacie puteţi să alegeţi ceea ce vi se potriveşte, în funcţie de tipul de piele, fără să vă puneţi în pericol sănătatea.
 Cristina Tache

Atenţie la ce cumpăraţi!
    Produsele de îngrijire corporală şi cosmeticele conţin şi ingrediente toxice, ce pot afecta grav sănătatea. Aceste substanţe sunt absorbite rapid în piele, ajung în sânge şi în vasele limfatice, fiind apoi răspândite la nivelul ficatului, creierului şi rinichilor. Astfel, ele pot cauza dureri de cap, stări de vomă, iritaţii, boli dermatologice, alergii sau chiar cancer. Cea mai bună soluţie este să citiţi cu atenţie etichetele produselor pe care le cumpăraţi şi chiar să cereţi ajutorul unui specialist acolo unde lucrurile nu sunt clare.