Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

E vară, ne bucurăm din plin de soare, de mare, dar tenul are de multe ori de suferit din cauza căldurii. De aceea trebuie să-i acordăm atenţie, chiar şi cu bani puţini. Aşadar, cine nu-şi permite să meargă la un salon de cosmetică poate apela la câteva măşti „de sezon” pe care le poate prepara cu uşurinţă acasă.

Lămâie sau măr pentru toate tipurile de ten
Pentru a prepara o mască revigorantă pentru toate tipurile de ten este nevoie de o lămâie şi de un gălbenuş. Se taie lămâia pe jumătate. Se curăţă coaja de pe una dintre jumătăţi şi se taie foarte mărunt. Gălbenuşul se bate bine într-un vas, în care se adaugă câteva picături din sucul de lămâie proaspăt stors şi apoi coaja mărunţită. Se pune compoziţia câteva ore la frigider, după care se aplică pe faţă, pe gât şi decolteu timp de aproximativ 20 de minute, apoi se îndepărtează cu apă călduţă. O altă mască pentru toate tipurile de ten expuse la soare se poate prepara din: un sfert de măr, un gălbenuş şi două linguriţe cu făină, ce vor da consistenţă amestecului.

Pătrunjel sau drojdie pentru feţe normale
Pentru piele normală se opăreşte o legătură de pătrunjel într-o cană cu apă şi se lasă circa 10 minute să se răcească. Separat, se stoarce zeama de la un măr. Apoi, un gălbenuş se freacă bine cu o linguriţă cu miere, se amestecă împreună cu trei linguri din infuzia de pătrunjel şi două linguri din sucul de mere.
Pentru ten mixt se mai poate face o mască din: o linguriţă cu drojdie proaspătă, un gălbenuş, două linguriţe cu tărâţe de grâu şi cinci felii de portocală. Se mixează toate ingredientele într-un blender, iar pasta obţinută se aplică pe tenul curat.

Avocado sau strugurii alungă uscăciunea
Pentru tenul uscat sunt necesare: un gălbenuş, două linguriţe cu ulei de măsline, două linguriţe cu lapte praf şi două cu suc proaspăt din portocale. Această pastă revitalizează foarte bine tenul uscat şi obosit, cu tendinţe de ridare. Tot pentru ten uscat pot fi folosite jumătate de avocado pisat şi un gălbenuş. Şi strugurii sunt o sursă deosebită de vitamine. E nevoie de două linguri cu iaurt şi puţin must sau suc de struguri, care se amestecă până ce se obţine o pastă moale. În special sucul de strugure alb este hidratant şi tonic, deci poate fi folosit în comprese pentru tenul uscat, iritat de soare şi căldură.

Zmeură pentru pielea grasă
Pentru tenul gras e nevoie de patru-cinci felii de grepfrut, o linguriţă cu miere şi o lingură cu argilă albă sau verde. De asemenea, în acest sezon se poate apela cu încredere la zmeură. Aveţi nevoie de două linguri cu zmeură, trei-patru căpşuni zdrobite şi o lingură cu iaurt. Această mască tonifică tenul, calmează iritaţiile şi închide porii măriţi.

Piersicile catifelează
Pentru catifelare se poate apela la masca pe bază de piersici. E nevoie de o piersică de mărime medie, foarte bine coaptă (care se pisează până devine pastă) şi de un gălbenuş. Sucul de piersici închide porii, iar vitaminele şi mineralele din fruct hrănesc tenul şi îi conferă luminozitate. O altă mască revitalizantă pe bază de piersici se obţine din omogenizarea următoarelor ingrediente: o jumătate de piersică, două linguriţe cu smântână proaspătă şi două linguriţe cu miere.

• Toate măştile prezentate se ţin pe faţă circa 20 de minute şi se înlătură cu apă călduţă