Main menu

header

Cosmetica bio

  Această ramură nouă a cosmeticii are rădăcinile în fitoterapie, folosind ingrediente naturale precum uleiuri vegetale, uleiuri esenţiale sau ape florale, transformate după tehnici specifice (fermentare, presare la rece, extracţie). Ele conţin în mare parte elemente naturale şi de origine naturală. Se folosesc şi anumite produse de sinteză, însă nu se utilizează parfumuri, coloranţi, conservanţi sau organisme modificate genetic.

Protejează mediul

  La aceste produse, majoritatea ingredientelor chimice sunt înlocuite cu echivalentele lor naturale. Produsele cosmetice bio sunt garantate de etichete, ce indică în mod explicit ingredientele folosite. Cosmetica bio foloseşte procedee de obţinere nepoluante, nu testează produsele pe animale, iar ambalajele sunt reciclabile şi biodegradabile. Produsele cosmetice bio garantează absenţa substanţelor chimice poluante, nocive atât pentru corp, cât şi pentru mediu. Nu sunt testate pe animale şi respectă normele ecologice. În plus, lipsa conservanţilor şi a factorilor iritanţi face ca acest tip de produse să fie foarte bine tolerate de piele.

Nu dau dependenţă

  Un studiu realizat în SUA de o organizaţie nonprofit ce militează pentru folosirea ingredientelor bio evidenţiază faptul că o femeie obişnuită aplică zilnic pe întregul corp, în medie, 175 de substanţe chimice prin: şamponul, săpunul, deodorantul sau produsele de machiaj folosite. Se pare că efectul cel mai puternic al acestor chimicale este dependenţa pe care o dau pielii. Astfel, substanţele chimice din produsele cosmetice preiau în timp protecţia naturală a corpului. În cele mai grave cazuri, aceste produse provoacă reacţii alergice şi erupţii cutanate. Pe de altă parte, cosmeticele bio nu dau dependenţă.

Cristina Tache
Ingredientele nocive din produsele de îngrijire tradiţionale

  Sulfaţii (lauryl sulfate, sodium laureth sulfate) - agenţii emulsificatori ce produc spumă în contact cu apa. Se folosesc la fabricarea pastelor de dinţi, gelurilor de duş, şampoanelor. Pot provoca dermatite, iritaţii, eczeme. Au efecte dăunătoare asupra ficatului, rinichilor şi ochilor.
Flataţii (phthatal) - folosiţi la producerea produselor precum lacuri de unghii, fixative de păr, deodorante, loţiuni de corp, pentru a oferi elasticitate şi maleabilitate acestora. Pot provoca iritaţii sau chiar dereglări hormonale.
  Aminele (diethanolamine, triethanolamine, amonoethanolamine) - utilizate pentru conservarea produselor cosmetice şi pentru reglarea PH-ului. Sunt întâlnite în mai toate produsele cosmetice de îngrijire. De asemenea, pot provoca iritaţii şi eczeme.
Parabenii (methyl, propyl, butyl, ethyl paraben) - se regăsesc în majoritatea produselor de îngrijire. Se utilizează pentru conservarea acestora şi pot produce iritaţii la nivelul pielii şi dereglări hormonale.