Main menu

header

629 28 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Plantele de apartament sunt iubite în întreaga lume și îngrijite pentru toate beneficiile pe care le aduc atunci când vine vorba despre atmosfera din locuință, despre starea de spirit a familiei sau despre fericita lor încadrare în decor. Pentru a avea parte de toate acestea, există câteva secrete cu ajutorul cărora plantele de apartament pot fi mereu frumoase și sănătoase.

Udarea cu apă minerală

Prima regulă atunci când vine vorba despre îngrijirea plantelor de apartament este felul în care le udați. Întrucât mediul interior nu se compară cu cel exterior, iar procesele biologice nu se petrec la fel, este bine să știți că majoritatea plantelor preferă să aibă rădăcinile într-un mediu umed, dar care să nu fie ud. Unora dintre ele chiar le face bine să se usuce ușor între două udări. Cea mai sigură metodă de a ști cum să udați perfect planta este să vă documentați în legătură cu acest aspect atât de important, arată „The Indian Spot”.

Foarte multe persoane folosesc apa minerală pentru a-și uda plantele de apartament. Nu este întâmplător; substanțele pe care aceasta le conține sunt foarte importante pentru creștere, conferind chiar strălucire frunzelor în cazul în care acest tip de udare se face o dată pe săptămână. De asemenea, apa rămasă după fierberea ouălor, răcită, este ideală pentru plante, fiind plină de nutrienți.

Amplasarea optimă

629 28 2Un alt secret al menținerii plantelor în cea mai bună formă este lumina. Pentru cele de apartament, amplasarea poate fi diferența dintre creștere sau stagnare, dintre a înflori sau a se ofili. De aceea, este indicat să alegeți spațiile mai umede, cum ar fi baia, de pildă, pentru acele plante care preferă umiditatea în aer și locurile ventilate și luminate de soare pentru cele care se simt mai bine în aceste condiții. Plantele simt că un anume spațiu este „casa” lor și vor reacționa ca atare. Atunci când decideți locul plantei, luați în considerare faptul că orientarea sudică înseamnă mult mai mult soare și că întoarcerea din când în când a ghiveciului spre lumină va asigura o creștere uniformă.

Ghiveciul ideal

629 28 3Dacă nu este iarnă și planta de interior a crescut, este bine să alegeți un vas mai mare, pentru a o replanta. Cele mai bune ghivece sunt cele din lut, care permit plantei să „respire”, spre deosebire de vasele din plastic, care nu asigură acest proces. Dacă totuși optați pentru această variantă, evitați să puneți în ghivecele din plastic plantele care vor fi amplasate în lumina directă a soarelui. Este foarte important, de asemenea, să verificați dacă ghiveciul are orificii de drenaj, obligatorii, prin care să se elimine surplusul de apă, astfel încât rădăcina să nu putrezească. Mutarea plantei într-un ghiveci mai mare este, totodată, și o bună ocazie de a schimba pământul.

Solul, ales cu grijă

Este foarte important să țineți cont de tipul de sol în care fiecare plantă pe care o îngrijiți preferă să se dezvolte. Trebuie evitat pământul de grădină, nefertilizat și care ar putea conține dăunători. Ca urmare, apelați la pământul special, realizat de specialiști, astfel furnizând plantelor de apartament exact acel sol în care să-și dezvolte rădăcinile în cele mai bune condiții. Doar așa vă veți putea asigura că planta va crește frumos și vă va bucura cu prezența ei.

Fertilizarea ritmică

Faptul că plantele de apartament sunt udate frecvent și constant are și un dezavantaj: substanțele nutritive din sol sunt eliminate mai repede. Din acest considerent, este indicat să fertilizați plantele în mod regulat, pentru a le furniza toate substanțele necesare unei creșteri armonioase. În ceea ce privește diverșii paraziți, este bine să știți că se scapă mai greu de ei în cazul plantelor care stau în mediu închis. Așadar, controlați-le cât mai des și luați măsuri la cel mai mic semn de atac din partea dăunătorilor.

Replantarea, doar primăvara

629 28 4Ideal este ca amplasarea plantei într-un alt vas să nu se facă oricând, doar pentru că ați descoperit ghiveciul ideal. Țineți cont de faptul că iarna plantele de apartament sunt într-o perioadă de repaus, întrucât lumina este mai puțină. În aceste condiții, nu este indicat să forțați creșterea mutându-le în „case” mai mari. Cel mai bine este să faceți amplasarea în noul ghiveci primăvara, iar rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor.

Curățarea cu regularitate

629 28 5Pentru sănătatea și vigoarea plantelor de apartament, este bine să mențineți în permanență frunzele curate. Praful care se acumulează poate opri razele soarelui și, de asemenea, poate fi adăpostul ideal pentru dăunători. De aceea, le puteți șterge frunzele periodic cu o cârpă moale umedă, iar în cazul în care anotimpul permite, puteți să le scoateți afară și să le udați ușor cu furtunul, pentru a le curăța și a le revigora.

„Florile îi fac pe oameni mai buni, mai fericiți și mai plini de speranță“ (Luther Burbank, botanist)

Trucuri naturale

Câteva combinații naturale vă pot ajuta plantele să crească frumos și sănătos. De pildă, majoritatea plantelor de apartament reacționează bine la zahăr. Puteți presăra la intervale mai mari o linguriță cu zahăr pe suprafața solului înainte de udare. Un îngrășământ recunoscut pentru eficiență este uleiul de ricin. Puneți o linguriță cu acest ulei într-un litru de apă și udați plantele în timpul îmbobocirii. O soluție realizată dintr-o pastilă de aspirină dizolvată într-un litru de apă întărește semnificativ imunitatea plantelor de apartament, același efect avându-l amestecul din ciuperci și apă. Acesta se prepară astfel: înmuiați în apă ciuperci mărunțite, în proporție egală cu lichidul. După o zi, scurgeți apa și turnați alta, în aceeași cantitate. După alte 24 de ore, soluția este gata de pus la rădăcina plantelor. Pentru o bună mineralizare, puteți apela la cojile de banană, atât de bogate în potasiu, magneziu și fosfor. Atunci când răsădiți plantele, deasupra stratului de drenaj presărați mici bucățele de coajă de banană, apoi turnați pământul și plantați.

Hidratare prin pulverizare

629 28 6Pulverizarea de apă pe frunzele plantelor de apartament le menține proaspete și hidratate, totodată ajutând lăstarii să crească. Pentru această operațiune folosiți apă plată (sau foarte scăzută în conținut de minerale) și asigurați-vă că este la temperatura camerei. Faceți acest lucru de preferință dimineața și în niciun caz nu pulverizați apă pe frunzele plantelor de apartament expuse direct la soare.