Main menu

header

636 22 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Vă doriți legume proaspete și organice, dar nu aveți spațiu suficient? Puteți apela la formulele de creștere în ghiveci, pe pervazul ferestrei, ale unor legume cu totul speciale, care vă pot transforma orice meniu din banal în spectaculos.

Fire de ceapă la soare

Nu vă faceți griji că nu aveți o grădină întinsă și însorită pentru cultivarea legumelor preferate. Există o variantă pe cât de sănătoasă, pe atât de plină de satisfacții. Mai precis, cultivarea legumelor preferate în ghivece, pe pervazul ferestrei din bucătărie. Puteți improviza, puteți atârna coșuri de tavan sau puteţi pune ghivecele în etajere. Oricum, încercați! Puteți începe cu ceva mai simplu, cum sunt firele de ceapă verde. Pot fi vedetele delicioase ale oricărei salate preferate. În plus, savoarea este și mai intensă dacă știți că le-ați cultivat personal. Așadar, dacă la fereastra din bucătărie aveți câteva ore de soare pe zi, nimic mai potrivit decât câteva fire de ceapă crescute într-un ghiveci.

Lăptuci savuroase și decorative

636 22 2Unele dintre legumele cel mai ușor de crescut pe pervaz sunt lăptucile. Nu puteți da greș cu aceste frunze de un verde minunat, care cresc repede și frumos chiar dacă pervazul nu este foarte însorit. Firește, puteți combina mai multe variante în același vas, frunze roșii și frunze verzi sau chiar vărgate, pentru ca aranjamentul să fie și decorativ, și delicios. De asemenea, lăptucile sunt foarte spornice: cu cât este mai mare ghiveciul, cu atât mai extinsă recolta. O altă legumă cu frunze verzi, de data aceasta din categoria „grea”, a superalimentelor, este spanacul. Poate sta foarte bine într-un ghiveci nu prea mare, pe pervazul unde nu are nevoie decât de câteva ore însorite zilnic. Și un pont: îi place solul mai umed, așa că aveți grijă să-l udați mai des.

Roșii cherry în ghivece mici

Roșii în ghiveci, pe post de ornamente la fereastră? De ce nu? Creșterea tomatelor în ghiveci este o plăcere și... o sursă de vitamine. Dacă este îndeplinită condiția soarelui direct, veți avea surpriza să constatați că puteți consuma o delicioasă salată culegând de la geam, din propriul ghiveci, câteva roșii cum nu se poate mai or- ganice și mai sănătoase. Pentru rezultate de-a dreptul spectaculoase, puteți opta pentru soiurile de tomate de mici dimensiuni, ceea ce implică și un ghiveci la fel: atât de iubitele roșii cherry, de pildă, nu au nevoie de un vas mare, unul de dimensiune mică spre medie va fi suficient pentru primele rezultate încurajatoare. Totodată, este posibil să le creșteți și în coșuri speciale cu pământ, pe care le puteți atârna în fața ferestrei.

Ardeii iuți au nevoie de căldură

636 22 3Exotici și cât se poate de sănătoși, minunații ardei iuți pe care îi saltă în slăvi toate cercetările nutriționale pot fi crescuți acasă, într-un ghiveci, la fereastra bucătăriei. Și ei au nevoie de mult soare și de căldură, dar dacă aceste condiții există, nimic mai simplu și mai... picant decât condimentarea unui meniu cu un chili rupt direct de pe planta din ghiveci. Nu doar rezultatul este savuros, ci și planta însăși este foarte decorativă, întrucât, înainte de a face ardeii, înflorește și arată tot timpul foarte bine.

Morcovii - puțină îngrijire, multă recoltă

Fără pretenții mari - în afară de o udare regulată, pentru menținerea rădăcinii în cele mai bune condiții -, morcovii sunt legume care pot crește foarte bine în ghivece de mici dimensiuni pe pervaz. Nu ocupă spațiu, nu cer ambient special și nici vase de mari dimensiuni. Dacă optați pentru varietățile mai mici, veți avea surpriza unei adevărate recolte de morcovi sănătoși și gustoși.

Usturoiul crește într-un vas mai larg

636 22 4Despre usturoi nu mai contenesc laudele. Este un aliment-medicament și un redutabil antibiotic natural. În plus, ce-ar fi sosul de spaghete fără usturoi? Așadar, cu cât mai aproape este leguma-minune, cu atât mai bine. Mai exact, pe pervazul ferestrei, într-un ghiveci mai larg, cu sol bine drenat. Mențineți pământul umed și, la câteva zile de la plantare, veți avea primele frunze, pe care le puteți folosi pentru condimentarea unor mâncăruri speciale. Atunci când frunzele se usucă, recoltați bulbii din pământ și bucurați-vă de cel mai bun usturoi pe care l-ați gustat vreodată - cel din producția proprie.

Ridichile cer lumină și sol fertil

636 22 5Ridichile cu care puteți face o salată de primăvară cu un gust de excepție cresc pe pervazul ferestrei atât de repede, în vase atât de mici și cer atât de puțină atenție, încât vă vor uimi. În plus, și frunzele sunt comestibile, deci, până când sunt gata rădăcinile, le puteți rupe și folosi în salate proaspete. Un truc pentru ridichi excelente și spectaculoase este să le plantați în ghivece care au un drenaj foarte bun și într-un sol bogat în materie organică. Nu uitați de expunerea la soare!

În general, legumele de pe pervaz au nevoie de câteva repere fixe: câteva ore de soare zilnic, fertilizator, udare constantă și „personalizată“, în așa fel încât să nu fie nici prea umed pământul, dar nici prea uscat

Mazărea şi fasolea verde, pe suporţi

Mazărea și fasolea verde cresc excelent în fața ferestrei dacă aveți suficient spațiu. Au nevoie de suporți, întrucât plantele sunt cățărătoare. Pot urca pe sfori și pot fi plantate în jardiniere, pentru un plus de spațiu. Dacă nu vreți să vă complicați cu suporții, există varietăți de mazăre pitică, ce crește sub formă de boschet. Aceleași reguli sunt valabile și pentru fasolea verde. În cazul în care nu vă doriți decât câteva păstăi, să vă faceți un moft culinar din producție proprie, puteți încerca s-o cultivați pe pervazul ferestrei, asigurându-i susținerea.